Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Επικίνδυνα συστατικά Ι Μέρος 1ο

Hazardous ingredients in cosmetics

Εφόσον αναφερόμαστε στις θεραπευτικές αλλά και στις καλλυντικές ιδιότητες που προσφέρουν τα βοτανα και τα φυτά, θεωρούμε υποχρέωση μας να σας κρατήσουμε ενήμερους για ορισμένα συστατικά που περιέχονται σε καλλυντικά και αλοιφές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Η γνώση είναι η καλύτερη πρόληψη και στην προκείμενη περίπτωση μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά δεινά που μπορούν να προκύψουν από καλλυντικό που χρησιμοποιούμε για τον αντίθετο ακριβώς λόγο. Κάποιες ουσίες από τις οποίες θα αναφέρουμε, είναι ερεθιστικές και αλλεργιογόνες, άλλες ήπια τοξικές και κάποιες επικίνδυνες για την υγεία μας. Υπάρχουν σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως οδοντόκρεμες, σαμπουάν, κρέμες προσώπου και σώματος κ.α. και δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ βιολογικών, φαρμακευτικών ή ευρείας κατανάλωσης προϊόντων. Καλό είναι λοιπόν να παραμένουμε ενήμεροι και να προστατεύουμε τον οργανισμό μας από περαιτέρω δυνητικούς κινδύνους από το περιβάλλον μας.

Σας παραθέτουμε λοιπόν μια σειρά με τα πιο επικίνδυνα συστατικά που θα βρείτε στις ετικέτες των καλλυντικών σας:

Aluminum: το συναντάμε σχεδόν σε όλα τα αποσμητικά. Λειτουργεί φράσσοντας τους πόρους του δέρματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απελευθερωθεί ο ιδρώτας. Θεωρείται παράγοντας που επισπεύδει την νόσο Alzheimer. Δεδομένου ότι μέσω των αδένων της μασχάλης περνάει στον οργανισμό, και λόγο συγγένειας με τους αδένες που καταλήγουν στους μαστούς, καθίσταται άκρως επικίνδυνο για άντρες και γυναίκες.

Artificial colors: το τεχνητό χρώμα τα καλλυντικά δεν είναι τόσο ακίνδυνο όσο φαίνεται. Κάποια συγκεκριμένα είδη όπως για παράδειγμα τα αζωχρώματα, είναι επικίνδυνα για ασθματικούς, άτομα που υποφέρουν από εκζέματα και άτομα με αλλεργία στην ασπιρίνη. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα, δυνατούς πονοκεφάλους, θολή όραση και καταρροή.

Αμμωνία: χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά. Η πιο γνωστή χρήση της είναι στις βαφές μαλλιών. Είναι τοξική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα.

Benzoates, benzyl-: χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά και καθαριστικά οικιακής χρήσης. Είναι τοξικό και ερεθιστικό για το αναπνευστικό σύστημα τα μάτια και την επιδερμίδα. Ενοχοποιείται ως καρκινογόνος ουσία. Είναι πολλά τα παράγωγα με διαφορετική κατάληξη και τείνουν ανά διαστήματα να τροποποιούν την ονομασία ώστε να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί από τους καταναλωτές.

BHT: χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλυντικά αντιγήρανσης. Ως παράγωγο πετρελαίου είναι φωτοευαίσθητο και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και εξανθήματα μετά από έκθεση στον ήλιο. Επιβλαβές για το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα. Σε εκτεταμένη χρήση προκαλεί αναπαραγωγικά προβλήματα.

DEA – MEA – TEA: προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμούς στα μάτια και ξηραίνουν το δέρμα και τα μαλλιά. Σε μεγάλες ποσότητες και η μακροχρόνια χρήση τους τα καθιστά τοξικά για τον οργανισμό. Μπορείτε να τα βρείτε σε σαμπουάν τζελ αφρόλουτρα κ.α.

Dibutyl phthalate: σε έρευνα του CDC (Center for Disease Control, USA) βρέθηκε σε όλα τα άτομα που εξετάστηκαν. Τα μεγαλύτερα ποσοστά βρέθηκαν σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά ως παράγοντας που βοηθάει άλλα συστατικά να απορροφηθούν καλύτερα από το δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει τερατογενέσεις και αναπαραγωγικά προβλήματα στους άντρες.

Fluoride: το κατατάσσουμε στα πιο επικίνδυνα και μόνο επειδή μας έχουν πείσει ότι προστατεύει τα δόντια και ενισχύει το σμάλτο. Στην πραγματικότητα είναι δηλητήριο. Ενοχοποιείται για επίσπευση της νόσου Alzheimer όπως επίσης επίσπευση της οστεοπόρωσης. Μεγάλο ποσοστό του φθορίου που περιέχεται στις οδοντόπαστες, απορροφάται από τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται κυρίως στα οστά. Θεωρείται καρκινογόνο.

Formaldehydes: είναι φθηνό συντηρητικό. Λόγω της έντονης οσμής της πολλά παράγωγα της χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Είναι αλλεργιογόνο και τοξικό. Έχει κατηγορηθεί και ως καρκινογόνο. Άλλα συντηρητικά εξίσου επικίνδυνα είναι DMDM hydantoin, Quanternium , Diazolidinylurea, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol.

Fragrances/ Parfum: φαινομενικά ακίνδυνα τα συνθετικά αρώματα, χρησιμοποιούνται σε όλα σχεδόν τα καλλυντικά και μπορούν να περιέχουν έως 200 μη αναγνωρισμένες ουσίες. Κυρίως όπως και τα τεχνητά χρώματα, προκαλούν ερεθισμούς και αλλεργίες στην επιδερμίδα. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, ζαλάδα, εξανθήματα και υπερχρώσεις (πανάδες).

Isopropyl Alcohol: άλλο ένα παράγωγο πετρελαίου, κυρίως περιέχεται σε κρέμες. Ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια και επικίνδυνο κατά την εισπνοή του.

Keratolytic chemicals: διαβρωτικά που χρησιμοποιούνται για κρέμες απολέπισης. Διαλύει το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας κάνοντας το δέρμα πιο ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία. Επιταχύνει την παραγωγή νεκρών κυττάρων με αποτέλεσμα η επιδερμίδα, για να προστατέψει τα κατώτερα στρώματα, να δημιουργεί ένα παχύ στρώμα νεκρών κυττάρων.

Διαβάστε τη συνέχεια στα επικίνδυνα συστατικά μέρος 2ο.

aluminum, artificial colors, benzoates, BHT, Dibutyl phthalate, fluoride, formaldehydes, fragrances/ parfum, επικίνδυνα συστατικά, φυσικά καλλυντικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.