| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Κανέλα – Cinnamomum Cassia

Η κανέλα έχει πολλές εφαρμογές στη φαρμακευτική, ένα από τα βότανα που αξίζει να έχουμε μόνιμα στην κουζίνα μας. Οι αντιβακτηριακές, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές της ιδιότητες την καθιστούν χρήσιμη σε τραύματα και για την καταπολέμηση της ουλίτιδας. Σε περιπτώσεις κακοσμίας του στόματος και πονόδοντων είναι ευεργετική η πλύση με έγχυμα της δρόγης της.

Πέραν των ανωτέρω ιδιοτήτων, η κανέλα έχει αντιική, αντιμυκητιακή και αντιπαρασιτική δράση. Είναι αποτελεσματική για την καταπολέμηση βακτηρίων και πολλών ειδών μύκητα.

Προστατεύει τον οργανισμό από ιούς και θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα και αποτελεσματικότερα φυτικά αντιβιοτικά. Το αιθέριο έλαιο, βοηθάει πολύ στα κρυολογήματα, στη γρίπη,στο πυρετό, σε αναπνευστικά προβλήματα και στο βήχα.

Είναι στυπτική με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε περιπτώσεις προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, όπως τυμπανισμό ή διάρροια. Είναι ιδανική για ναυτίες και ανακουφίζει από τους κολικούς. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων και για την ενδυνάμωση και χαλάρωση του νευρικού συστήματος, επίσης ανοίγει την όρεξη.

Η κανέλα ευεργετεί την καρδιά και ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αίματος. Ανακουφίζει από πόνους αρθρίτιδας και ρευματισμούς. Μαλάξεις στις περιοχές όπου υπάρχει πιάσιμο, κράμπα ή ψύξη ανακουφίζουν και επισπεύδουν την ανάρρωση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αναιμίας και σε περιπτώσεις αμηνόρροιας , ως εμμηναγωγό. Μια ακόμα ευεργετική δράση της κανέλας είναι η καταπολέμηση της υψηλής πίεσης.

Τέλος η κανέλα είναι ένα αποτελεσματικότατο μέσο για την καταπολέμηση των ψειρών.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, δρα αποτελεσματικά κατά της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες. Σε συσκευή αρωματοθεραπείας, βοηθάει σε περιπτώσεις συναισθηματικής εξάντλησης, δυσκολίας συγκέντρωσης και είναι διεγερτικό. Τονώνει τον οργανισμό, ηρεμεί τα νεύρα και ανεβάζει την διάθεση. Ακόμα το άρωμα της κανέλας θεωρείται αφροδισιακό.

Η χρήση της κανέλα ως φάρμακο ή καλλυντικό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επειδή το αιθέριο έλαιο της κανέλα είναι πολύ δυνατό, απαιτεί προσοχή από άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Επίσης δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν άτομα που υποφέρουν από κάποια ηπατική νόσο. Τέλος, η χρήση της κανέλας για θεραπευτικούς σκοπούς, πρέπει πάντα να γίνεται με βάση τη συμβουλή και την επίβλεψη ειδικού.

Ετικέτες:αγχολυτική, αιθέριο έλαιο, αναιμία, αντιβακτηριακή, αντιικό, αντιμικροβιακό, αντιμυκητιακή, αντιπαρασιτική, αντισηπτική, αρθρίτιδα, αρωματοθεραπεία, αφροδισιακό, γρίπη, διάρροια, διεγερτικό, θεραπευτικά βότανα, κακοσμίας του στόματος, κανέλλα, κατάθλιψη, καταπολέμηση ψειρών, κρυολόγημα, ναυτία, ουλίτιδα, πονόδοντος, πυρετό, ρευματισμοί, στρες, τραύματα, φυτικό αντιβιοτικό

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es