Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βοτανα και μπαχαρικά για γατίσια όραση!

Herbs for vision

Υπάρχει μεγάλη λίστα από βότανα και μπαχαρικά τα οποία περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά, που όχι μόνο προστατεύουν τα μάτια, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στη συνολική βελτίωση της όρασης.

Η όραση είναι μια από τις 5 σημαντικές και μοναδικές αισθήσεις μας, ενώ τα μάτια είναι η εικόνα της ψυχής και το στολίδι του προσώπου μας. Η περιποίηση της περιοχής των ματιών για να βελτιώσουμε την εικόνα και τη φυσική ομορφιά μας, θεωρείται δεδομένη. Γιατί όχι και των ίδιων των ματιών μας που μας ευεργετούν με το χάρισμα της όρασης.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το γνωστό σαφράν, μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την απώλεια όρασης από εκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται κυρίως με τη γήρανση των κυττάρων, ενώ παράλληλα βελτιώνει την όραση. Σταματά την απώλεια όρασης στην Τρίτη ηλικία, ενώ ενδέχεται να αντιστρέφει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ο κουρκουμάς ή αλλιώς turmeric, λόγω υψηλής περιεκτικότητας βιταμινών A, C & E προστατεύει την όραση, ενώ η αντιοξειδωτική του δράση αφαιρεί τις τοξίνες από τον οργανισμό. Παράλληλα προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τη δημιουργία καταρράκτη, ενώ καθυστερεί τη γήρανση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Την ίδια δράση φαίνεται να έχει και το σκόρδο, σε μικρότερη ένταση.

Η ευφράζια, είναι γνωστή από την αρχαιότητα για την ευεργετική της δράση στην όραση. Οι σταγόνες επισπεύδουν την ανάρρωση από μολύνσεις, κοκκίνισμα, ερεθισμούς, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παράγοντας που συμβάλλει στη προστασία των ματιών, καθώς ο διαβήτης είναι υπεύθυνος για πολλές ασθένειες των ματιών. Η δράση της ευφράζιας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για προστασία των ματιών κυρίως εξωτερικά, ενώ δεν είναι ανασταλτική όπως των υπολοίπων βοτάνων.

Το πράσινο τσάι, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για τη δημιουργία γλαυκώματος, καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ συμβάλει στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών των ματιών. Οι πολυφαινόλες που περιέχει το πράσινο τσάι προστατεύουν από βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, ενώ θεραπεύει τα κύτταρά του αμφιβληστροειδούς.

Άτομα τα οποία ήδη υποφέρουν από γλαύκωμα, μπορούν να εντάξουν στη διατροφή τους ginkgo biloba. Έχει αποδειχθεί ότι το ginkgo biloba, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή, βελτιώνει παράλληλα και την όραση. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα και μειώνει την παραγωγή υγρού στα μάτια, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την πίεση στα μάτια.

Ο άνηθος, πλούσια πηγή β – καροτενίου και λουτεΐνης, η ρίγανη γεμάτη βιταμίνη E και αντιοξειδωτικά και ο μαϊντανός επίσης πηγή β – καροτενίου αλλά και βιταμίνης C, προστατεύουν σημαντικά την όραση.

Το bilberry, είδος βατόμουρου πλούσιο σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή και ισχυρό αντιοξειδωτικό, βελτιώνει σημαντικά τη νυχτερινή όραση! Την ίδια ιδιότητα έχουν τα μαύρα μούρα, το cranberry και το blueberry, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Μειώνουν το χρόνο προσαρμογής της όρασης στο σκοτάδι και μειώνει την κούραση στα μάτια. Το εκχύλισμα προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στην προστασία από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Δοκιμάστε να προστατέψετε την πολύτιμη όραση σας, χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά από την κουζίνα σας!

bilberry, ginkgo biloba, άνηθος, αντιοξειδωτικά βότανα, βότανα, βοτανα για γλαυκωμα, βοτανα για ματια, βότανα για όραση, βοτανα για πιεση στα ματια, βοτανα για ωχρα κηλυδα, βότανο, ευφραζια, κουρκουμάς, κρόκος, μαϊντανός, μπαχαρικά, πρασινο τσα, ρίγανη, σαφράν, σκόρδο

Comments (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.