Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βότανα για Ηλιακά Εγκαύματα

Herbs for burns

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη. Δεν χρειάζεται συστηματική ηλιοθεραπεία για να προκληθούν ηλιακά εγκαύματα, ερεθισμοί, φωτοευαισθησία και πανάδες σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν όμως βοτανα τα οποία βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας από την επικίνδυνη ακτινοβολία και την γήρανση των ιστών.

Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία τους θερινούς μήνες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ήλιος χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος για την επιδερμίδα, καθιστά τη χρήση αντηλιακού απαραίτητη όλες τις ηλιόλουστες μέρες του χρόνου. Μάλιστα, το χειμώνα ο ήλιος δρα περισσότερο έντονα γιατί είναι πιο κοντά στη γη ενώ με το κρύο δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Ένα ηλιακό έγκαυμα είναι εύκολο να αναγνωριστεί, από την ευαισθησία που προκαλείται στην περιοχή η οποία έχει εκτεθεί και από το ρόδινο χρώμα της επιδερμίδας. Η επαφή με τα ρούχα ή η τριβή προκαλούν δυσάρεστο αίσθημα πόνου και τραβήγματος. Σε περιπτώσεις ακραίου ηλιακού εγκαύματος, παρατηρούνται φουσκάλες στην επιδερμίδα και ξεφλούδισμα, ενώ χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας η περίπτωση, ναυτίας, πυρετού και έντονου πόνου.

Είναι πλέον γνωστό ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής, από τις δώδεκα το μεσημέρι μέχρι τις πέντε περίπου το απόγευμα. Ενώ οι προφυλάξεις με χρήση καλού αντηλιακού και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητες. Άλλες ομάδες με ευαισθησία στον ήλιο που πολλές φορές το αγνοούν, είναι άτομα με πολύ λεπτή ή λευκή επιδερμίδα και άτομα που κάνουν χρήση φαρμάκων με φωτοευαισθησία.

Μέχρι και τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού, αν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσβεβλημένη περιοχή. Από τρίτου βαθμού και άνω επιβάλλεται επίσκεψη στο νοσοκομείο. Τα δείγματα εγκαύματος δευτέρου βαθμού είναι οίδημα και φουσκάλες.

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια από τα βασικότερα καταπραϋντικά και αντιφλεγμονώδη βότανα για άμεση αντιμετώπιση εγκαυμάτων, καθώς καλό είναι πριν καταφύγουμε σε φαρμακευτικό παρασκεύασμα, να δοκιμάσουμε πρώτα τη φυσική λύση.

Ένα από τα βασικότερα βότανα που έχουν άμεση επίδραση και με πολύ καλή επουλωτική δράση, είναι η λεβάντα. Το αιθέριο έλαιο της είναι από τα λίγα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα πάνω στο δέρμα χωρίς να προκαλέσουν ερεθισμό. Συνίσταται για παντός είδους εγκαύματα και όχι μόνο ηλιακά. Το ίδιο ισχύει και για το βαλσαμέλαιο, γνωστό για την καταπραϋντική και ισχυρή επουλωτική δράση του. Μόνο που δεν πρέπει να εκτεθείτε μετά στον ήλιο γιατί είναι φωτοευαίσθητο. Ένα ακόμη έλαιο πολύ αποτελεσματικό που θα το βρείτε σε κάθε κουζίνα είναι το ελαιόλαδο, ενώ σε πολύ ήπια ηλιακά εγκαύματα συνίσταται και το αμυγδαλέλαιο λόγω της απαλής υφής του και της εύκολης απορρόφησης.

Σε ψυχρά επιθέματα, από εκχύλισμα ή έγχυμα, ιδιαίτερα αποτελεσματικό βότανο είναι η μέντα που ανακουφίζει και δροσίζει την περιοχή. Παρόμοια δράση έχει και το ροδόνερο.

Το χαμομήλι, σε αφέψημα τα οποία γίνονται κομπρέσες ή σε αλοιφή είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικό και ανακουφιστικό για την αντιμετώπιση του ερεθισμού, της φλεγμονής και αλλά του έντονου αισθήματος πόνου. Ενώ η χρήση της καλέντουλας με τον ίδιο τρόπο, έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην επιδερμίδα, γιατί είναι βότανο αφιερωμένο στην φροντίδα της επιδερμίδας.

Σε συνέχεια, υπάρχουν τα πιο “ζουμερά” βότανα και γιατρικά για τα εγκαύματα, όπως είναι ο χυμός από αγγούρι ή ο πολτός του, και φυσικά η ντομάτα με ακριβώς την ίδια χρήση. Το καρότο θεωρείται επίσης πολύ καλό για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων λόγω της θρέψης που προσφέρει σε οργανισμό και επιδερμίδα.

Εννοείται ότι δεν θα ξεχνούσαμε να αναφέρουμε ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα για την επιδερμίδα και συνολικά τον οργανισμό, την αλόη. Είτε με χρήση του χυμού είτε με χρήση του τζελ που βρίσκεται στο εσωτερικό του φύλλου της αλόης, η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση, και η επούλωση γίνεται γρήγορα χωρίς να αφήσει σημάδια.

Το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε πριν τη χρήση οποιουδήποτε βοτάνου, είναι ότι θα πρέπει να προσέχουμε μην είμαστε αλλεργικοί σε κάποιο και εννοείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να συμβουλευόμαστε πάντα το γιατρό μας πριν από οποιαδήποτε χρήση.

αγγούρι, αλόη, αμυγδαλέλαιο, αντιφλεγμονώδη βότανα, βαλσαμέλαιο, βότανα, βοτανα για ηλιακα εγκαυματα, βοτανα για οιδηματα, βότανα για πανάδες, βότανο, ελαιόλαδο, επουλωτικα βοτανα, καλέντουλα, καρότο, καταπραϋντικά βότανα, λεβάντα, ντομάτα, ροδόνερο, χαμομήλι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.