Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Επεξήγηση όρων

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους βασικούς όρους που σχετίζονται με τα βότανα και τις χρήσεις τους!

Δρόγη: είναι το μέρος του φυτού το οποίο μπορούμε να συλλέξουμε και να αποξηράνουμε προς χρήση φαρμακευτική ή καλλωπιστική. Δεν είναι όλα τα μέρη ενός φυτού ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Σε κάποια φυτά, δρόγη είναι το άνθος, πιθανό και τα φύλλα, σε άλλα μόνο τα φύλλα. Κάποιου φυτού η δρόγη μπορεί να είναι ακόμα και η ρίζα. Είναι λοιπόν καλό να γνωρίζουμε τι και πότε μπορούμε να μαζέψουμε από τα αγαπημένα μας φυτά, χωρίς απαραίτητα να τα καταστρέψουμε. Με τη δρόγη του εκάστοτε φυτού μπορούμε να παρασκευάσουμε εκχυλίσματα, αφεψήματα, εγχύματα, καλλυντικά και φάρμακα.

Βάμμα (εκχύλισμα): είναι η εμβάπτιση δρόγης σε διάλυμα αλκοόλης και νερού σε συγκεκριμένους βαθμούς αλκοόλης. Γίνεται και εν θερμό εκχύλιση αλλά και εν ψυχρώ. Το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να φυλακίζει τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών ώστε να μπορούν να προστεθούν εν συνεχεία σε καλλυντικά και φαρμακευτικά σκευάσματα. Εκχύλιση γίνεται επίσης σε έλαιο.

Αφέψημα: είναι το αποτέλεσμα ήπιου βρασμού δρόγης την οποία κατόπιν μπορούμε να πιούμε ή να τη χρησιμοποιήσουμε σε λουτρό. Αφέψημα γίνονται μόνο οι σκληροί φλοιοί και οι ρίζες με μόνη εξαίρεση το χαμομήλι.

Έγχυμα: είναι το αποτέλεσμα εμποτισμού δρόγης σε θερμό νερό για 5 λεπτά. Έχει τις ίδιες χρήσεις με το αφέψημα. Έγχυμα γίνονται οι δρόγες που αποτελούνται από άνθη και φύλλα.

Αλοιφή: είναι κυρίως ένωση κεριού με έλαιο. Λόγω της ελαιώδης βάσης της, δεν απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα. Σκοπός όμως της χρήσης μιας αλοιφής είναι ακριβώς η επιφανειακή δράση της, όπως για παράδειγμα σε εγκαύματα ή ήπιες δερματικές παθήσεις.

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.