Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Επικίνδυνα συστατικά Ι Μέρος 2ο

Natural cosmetics

Σε συνέχεια του άρθρου Επικίνδυνα συστατικά Μέρος 1ο

Methylisothiazolinone: Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμό του δέρματος, έως και δερματίτιδες. Είναι γνωστό ότι είναι τοξικό για την επιδερμίδα.

Parabens: Χρησιμοποιούνται για την παράταση ζωής των καλλυντικών προϊόντων και μπορούμε να τα βρούμε στο 99% των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, φαρμακευτικών, καθώς επίσης και «βιολογικών – φυσικών». Τα parabens είναι παράγωγα πετρελαίου και προκαλούν αλλεργίες και έντονο ερεθισμό του δέρματος, ενώ είναι επίσης τοξικά. Στη σύσταση τους περιέχουν υποκατάστατο θηλυκής ορμόνης, ονομαζόμενο xenoestrogen, δηλαδή ψευδή οιστρογόνα. Μέσω του δέρματος απορροφούνται και δημιουργούν ορμονικές διαταραχές από μικρή ηλικία, οι οποίες σε βάθος χρόνου προκαλούν προβλήματα γονιμότητας, καρκίνο των όρχεων και του μαστού.

Paraffin: Επίσης παράγωγο πετρελαίου σε μορφή κεριού ή ελαίου, γνωστό ως παραφινέλαιο. Χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά και είναι τοξικό. Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και το δέρμα όταν έρθει σε επαφή. Φράσει τους πόρους και δημιουργεί μαύρα στίγματα.

PVP: Βλαβερό με την εισπνοή και την απορρόφησή του από το δέρμα. Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια. Ερεθίζει τις βλεννώδεις μεμβράνες και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση.

Propylene Glycol: Παράγωγο πετρελαίου. Χρησιμοποιείται για τη λίπανση της επιδερμίδας. Μπορείτε να το βρείτε σε ευρύ φάσμα καλλυντικών. Αυξάνει τα επίπεδα οξέως στον οργανισμό, δημιουργώντας προβλήματα στον μεταβολισμό, στο συκώτι και τα νεφρά. Πιθανό να προκαλέσει και αλλεργικές αντιδράσεις. Λειτουργεί δίνοντας αίσθηση δροσιάς και ενυδάτωσης, ενώ στην πραγματικότητα απορροφά την υγρασία από τα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας. Πρέπει να σημειωθεί ότι για να υπάρξουν παρενέργειες και αντίστοιχα συμπτώματα, χρειάζεται να καταναλωθούν πολύ μεγάλες ποσότητες.

Καυστικό Νάτριο: Περιέχεται σε καλλυντικά κυρίως καθαριστικά όπως το σαπούνι και το σαμπουάν. Είναι ένα συστατικό το οποίο χρησιμοποιούνταν για την απόφραξη αποχετεύσεων. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό. Αλλά στο συγκεκριμένο συστατικό όπως και αντίστοιχα στην καυστική ποτάσα, δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες. Το πιο φυσικό και υγιεινό σαπούνι, όπως το Μασσαλίας ή το πράσινο, για να γίνει η ένωση ελαίου με νερό χρειάζεται μικρές ποσότητες καυστικού νατρίου οι οποίες μετά την ωρίμανση του σαπουνιού δεν μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό. Ο λόγος αναφοράς είναι καθαρά για να μη γίνουμε υπερβολικοί και ακραίοι σε σχέση με τη χρήση των καλλυντικών.

Sodium Laureth sulfate, sodium lauryl sulfate: Σχηματίζει καρκινογόνες ενώσεις αζώτου όταν συνδυάζεται με συγκεκριμένα συστατικά. Χρησιμοποιείται στα σαμπουάν και άλλα καλλυντικά σαν καθαριστικό. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και τους πνεύμονες, εξανθήματα και ερεθισμό στο δέρμα, ακόμα και τριχόπτωση. Είναι επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια. Υπάρχουν βέβαια τα χημικά και τα φυτικά από έλαιο καρύδας το οποίο δεν είναι επιβλαβές για τον οργανισμό.

Tallow: παράγεται από ζωικό λίπος. Είναι ακατάλληλο για χορτοφάγους και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα. Χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά καθημερινής χρήσης. Προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα. Το γεγονός ότι μας είναι άγνωστη η προέλευση του ζωικού λίπους από το οποίο παράγεται, κάνει τη χρήση προϊόντων στα οποία περιέχεται επικίνδυνη.

Toluene: Βρέθηκε κυρίως σε προϊόντα για τα νύχια και λοσιόν αφαίρεσης βερνικιών για τα νύχια. Παράγεται κατά τη διάρκεια παρασκευής της βενζίνης και άλλων καυσίμων αργού πετρελαίου και άνθρακα. Εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα όταν τα προϊόντα που περιέχουν το συστατικό αυτό παραμένουν ανοιχτά. Μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και προκαλεί αίσθημα κόπωσης, σύγχυσης, αδυναμία, ναυτίες και ανορεξία.

Λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση των καλλυντικών και ιδιαίτερα των καθημερινών και αναγκαίων όπως το σαπούνι, την οδοντόκρεμα ή το αντηλιακό, καλό είναι να μελετάμε προσεκτικά τα συστατικά που περιέχονται στα καλλυντικά που αγοράζουμε. Η χρήση φυσικών καλλυντικών στα οποία αναγράφονται λεπτομερώς τα συστατικά είναι η καλύτερη λύση, και ας μην έχουν το ιδιαίτερο άρωμα ή χρώμα που θα βρούμε σε μια κρέμα με τα ανωτέρω συστατικά.

Διαβάστε για τα επικίνδυνα συστατικά στο μέρος 1ο.

ακατάλληλο για χορτοφάγους, αλλεργικές αντιδράσεις, βότανα, βότανο, επικίνδυνα συστατικά, φυσικά καλλυντικά, φυτικα καλλυντικα

Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.