Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Τι είναι ο ευεργετικός ελίχρυσος

Helichrysum nutritional value and collection

Ένα από τα πολλά βοτανα που έχουν διαφορετικές ονομασίες, είναι και ο ελίχρυσος, ένα πραγματικά ξεχωριστό βότανο για τις θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες του αλλά και την πλούσια ιστορία και μυθολογία που κρύβει το όνομα του. Φυσικά είναι αυτοφυές στη Μεσόγειο και γνωστό από την αρχαιότητα στην Ελλάδα.

Θα συναντήσετε τον ελίχρυσο και ως αμάραντο ή άγριο πιπέρι, σεμπρεβίβα, ενώ η καταγωγή του είναι Ευρωπαϊκή και κυρίως ελληνική με πολλά είδη της ίδιας οικογένειας (τουλάχιστον 500) με μόνο δέκα αλλά σπάνια να ευδοκιμούν στην Ελλάδα. Ο αυτοφυής ελίχρυσος απαντάται σε βραχώδεις περιοχές, ορεινές και παραθαλάσσιες.

Το βότανο αυτό ξεχωρίζει για τα όμορφα λουλούδια του τα οποία είναι αειθαλή, με εντυπωσιακό χρυσοκίτρινο χρώμα ενώ το σχήμα τους παραπέμπει σε μεγάλη μαργαρίτα. Η ανθοφορία πραγματοποιείται από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού ανάλογα με το κλίμα, και το ύψος του δε ξεπερνά τα 30 εκατοστά.

Η ονομασία ελίχρυσος προέρχεται από την αρχαιότητα, ενώ κατά πολλούς προέρχεται από το «ήλιος» και «χρυσός» λόγω χρώματος των ανθών, κατά άλλους πήρε το όνομα από μια νύμφη με το όνομα Ελιχρύση και κατά άλλους από το «ελίσσω» και «χρυσός» καθώς εξαπλώνονταν στη Μεσόγειο. Πάντως, ετυμολογικά, το όνομα σημαίνει χρυσή σπείρα και προφανώς πήρε το όνομα από τα πανέμορφα χρυσά ανθάκια που δε μαραίνονται ποτέ.

Το ευεργετικό αιθέριο έλαιο ελίχρυσου παράγεται αποκλειστικά από τα άνθη δίνοντας πλούσιο και γλυκό άρωμα. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα καθώς έχει ισχυρή επουλωτική, αναπλαστική και αντισηπτική δράση, ιδιότητες οι οποίες σήμερα επιβεβαιώνονται επιστημονικά.

Στην αρχαιότητα αποτελούσε σύμβολο ομορφιάς, αγάπης, αιώνιας νεότητας και τύχης, ενώ στεφάνια από ελίχρυσο προσέφεραν οι αρχαίοι Έλληνες στους θεούς, ως σύμβολο αθανασίας.

Ενώ μπορεί να συλλεχθεί άγριος ο ελίχρυσος, δυστυχώς ανήκει στα βότανα που κινδυνεύουν να εκλείψουν ακριβώς λόγω της συλλογής χωρίς μέτρο. Πλέον υπάρχουν καλλιέργειες σε αρκετές χώρες, προστατεύοντας τα αυτοφυή είδη από εξαφάνιση.

Διαβάστε περισσότερα για τις καλλυντικές χρήσεις του ελίχρυσου και και τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες του ελίχρυσου!

αμαραντος, βοτανα θρεπτικη αξια, ελιχρυσος, θεραπευτικά βότανα, σεμπρεβιβα, συλλογή βοτάνων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.