Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βότανα που διευκολύνουν τη διακοπή καπνίσματος!

Quit smoking with herbs

Υπάρχουν βότανα που μπορούν να διευκολύνουν την επίπονη απεξάρτηση από το κάπνισμα; Και όμως υπάρχουν και με τις διαφορετικές ιδιότητες που προσφέρουν μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι έχουμε πραγματικά τη διάθεση να κόψουμε αυτή την εθιστική συνήθεια!

Ανάμεσα στις πολλές ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα βότανα, προσφέρουν και αρκετές ιδιότητες που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικές ειδικά για τη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης. Αυτά είναι γνωστά ειδικά στα άτομα που έχουν δοκιμάσει αρκετές φορές να κόψουν το κάπνισμα: στρες, εκνευρισμός, αϋπνία, επιθυμία για κάπνισμα, νυχτερινή εφίδρωση, υπνηλία, ακόμα και πονοκέφαλος.

Τα βότανα δεν προσφέρουν απλά την καταπραϋντική τους δράση, ώστε να μειωθεί η αγωνία και τα νεύρα που προκαλούνται από τη διακοπή, αλλά αποτοξινώνουν το οργανισμό συμβάλλοντας σημαντικά στην γρηγορότερη αποβολή της νικοτίνης από το σώμα και των τοξινών από τους πνεύμονες. Γενικά, τα περισσότερα βότανα δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο από 3 φορές ημερησίως, ενώ μπορούν να προστεθούν σε τσάι ατόφια ή σταγόνες βάμματος.

Το πρώτο και καλύτερο βότανο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι η λομπέλια (lobelia inflate) καθώς μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα εξάρτησης. Ο λόγος είναι ότι η λοβέλια προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τη νικοτίνη στον οργανισμό, χωρίς όμως να προκαλεί τη ζημιά του τσιγάρου και της νικοτίνης, καθώς δεν είναι εθιστική. Παράλληλα έχει την ιδιότητα να ηρεμεί το κεντρικό και αυτόνομο νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να μειώνει σημαντικά την ένταση και να ηρεμεί τα νεύρα. Η αποχρεμπτική της δράση, βοηθάει τους πνεύμονες να επανέλθουν και να καθαρίζουν γρηγορότερα. Αρνητικό στοιχείο της κατανάλωσης, είναι η άσχημη γεύση του βότανου αυτού, ενώ λόγω της ισχυρής του δράσης, δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση καθώς προκαλεί ναυτία και εμετούς. Μην καταναλώνετε λομπέλια αν έχει υπέρταση!

Η βαλεριάνα, γνωστή για τις αντικαταθλιπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες της, θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε αϋπνίες και νεύρα, όπως επίσης τις συνεχόμενες μεταπτώσεις της διάθεσης. Επειδή όμως προκαλεί υπνηλία, καλό είναι να καταναλώνεται το βράδυ. Μην καταναλώνετε βαλεριάνα αν παίρνετε βαρβιτουρικά, ή έχετε αδύναμο συκώτι.

Το ευεργετικό βαλσαμόχορτο, αντιμετωπίζει τη μελαγχολία και το στρες, θα σας ηρεμήσει και θα διατηρήσει ένα θετικό τρόπο σκέψης κατά τη διάρκεια της διακοπής. Παράλληλα ευεργετεί το αναπνευστικό σύστημα αποβάλλοντας τη βλέννα που έχει επικαθίσει στους βρόγχους και θα θεραπεύσει τους τραυματισμένους από το κάπνισμα πνεύμονες. Η ιδιότητα του να καθαρίζει το αίμα, θα συμβάλλει στη γρηγορότερη αποβολή της νικοτίνης από το αίμα! Για να δείτε τα αποτελέσματα, ξεκινήστε την κατανάλωση 2 με 3 εβδομάδες πριν τη διακοπή καπνίσματος, ώστε να ξεκινήσει η δράση μαζί με τη διακοπή, καθώς τα βότανα θέλουν το χρόνο τους. Μη καταναλώσετε υπερικό αν έχετε κάνει πρόσφατα μεταμόσχευση, αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αν πάσχετε από φωτοευαισθησία.

Ο ύσσωπος με τις ισχυρές αποχρεμπτικές ιδιότητες του, καθαρίζει αποτελεσματικά τους πνεύμονες, ενώ ηρεμεί τους ερεθισμένους από το κάπνισμα πνεύμονες. Συμβάλλει στη μείωση του άγχους και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, ενώ πολύ σημαντικό, ενισχύει την πνευματική διαύγεια. Αποτοξινώνει τον οργανισμό, ειδικά τα νεφρά, ενώ ως ιδρωταγωγό προάγει την αποβολή τοξινών από το δέρμα. Προσοχή θέλει η κατανάλωση καθώς έχει καθαρτική δράση και μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Η γλυκόριζα είναι ένα βότανο μαλακτικό και αποχρεμπτικό. Χρησιμοποιείται ευρέως για ερεθισμένους πνεύμονες, μειώνει το αίσθημα κόπωσης και τονώνει την αδρεναλίνη. Αποφύγετε τη κατανάλωση αν έχετε διαβήτη, υπέρταση ή αδύναμα νεφρά ή συκώτι. Η χρήση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 6 εβδομάδες!

Η σκουτελλάρια ηρεμεί τα νεύρα και τονώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, κατά τη διάρκεια διακοπής καπνίσματος θα αντιμετωπίσει την αϋπνία, τα νεύρα και το στρες, ενώ συμβάλλει στη διαύγεια πνεύματος.

Το κορεάτικο ginseng ως ανταπτογόνο, βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέλθει σε στρες σωματικό και συναισθηματικό, προσφέροντας ισορροπία στο σώμα. Δίνει ενέργεια στο σώμα που ατονεί από στρες και κούραση, ενώ προσφέρει πνευματική διαύγεια, ευδιαθεσία και συγκέντρωση. Επαναφέρει την σωστή λειτουργία στους πνεύμονες και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων. Πρέπει να χρησιμοποιείται με τακτά διαλείμματα, ενώ αν υποφέρετε από αϋπνία μην το καταναλώνετε μετά το μεσημέρι. Αν υποφέρετε από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη ή έχετε κάνει πρόσφατα οποιαδήποτε μεταμόσχευση, απαγορεύεται η κατανάλωση.

Η νεπέτα, μειώνει την αγωνία από τη διακοπή καπνίσματος, βοηθάει στον καλύτερο ύπνο και ηρεμεί το μυαλό. Η χρήση της είναι ιδιαίτερα ευεργετική τις πρώτες τρεις ημέρες της διακοπής. Άλλη μια θετική ιδιότητα είναι ότι ηρεμεί από καούρες, πονοκεφάλους και ναυτία, που συχνά προκαλείται από τη διακοπή καπνίσματος. Λίγες σταγόνες νεπέτα, μειώνουν την επιθυμία για κάπνισμα.

Ο φλόμος ή αλλιώς βερμπάσκο, είναι μαλακτικό βότανο και μειώνει τον ερεθισμό των πνευμόνων. Η κατανάλωση κατά τη διάρκεια διακοπής ευεργετεί τους πνεύμονες καθώς μειώνει σημαντικά το χρόνο αποκατάστασης. Έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τους πνεύμονες, να αποβάλλει τη βλέννα και να προωθεί την ανάπτυξη υγιών κυττάρων.

Η ροδιόλα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως τη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης, καθώς ως ανταπτογόνο βότανο βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις σωματικές και πνευματικές απότομες αλλαγές. Ανεβάζει τα επίπεδα της ενέργεια και τις άμυνες του οργανισμού, ενώ προστατεύει από την αύξηση του βάρους που πολλές φορές συμβαίνει, καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, ορμόνη η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη συσσώρευση λίπους σε περιόδους στρες. Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνει τη διάθεση και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Άκορος ή αλλιώς κάλαμος, λέγεται ένα από τα καλύτερα βότανα που προσφέρουν ευεργετικές ιδιότητες για μια επιτυχημένη διακοπή καπνίσματος. Βοηθάει σημαντικά για την αποβολή της βλέννας από τους πνεύμονες, με τις αποχρεμπτικές ιδιότητες που διαθέτει, ενώ ευεργετεί το αναπνευστικό σύστημα αποβάλλοντας τις τοξίνες από τους πνεύμονες. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα και αντιμετωπίζει το άγχος, ενώ παράλληλα δίνει επιπλέον ενέργεια και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μαλακώνει το στρεσαρισμένο στομάχι και τη ναυτία που προκαλείται από την έλλειψη νικοτίνης. Προσοχή θέλει η κατανάλωση καθώς ανοίγει την όρεξη και μπορεί να προσθέσει βάρος κατά τη διακοπή!

Η ιδιαίτερη πασιφλόρα ηρεμεί σημαντικά τα νεύρα που προκαλεί η διακοπή καπνίσματος. Καταπολεμά την αϋπνία, την ανησυχία και την ευερεθιστότητα. Ενώ το πλαντάγκο ή αλλιώς πεντάνευρο, έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί αποστροφή για τη γεύση του τσιγάρου. Παράλληλα είναι ήπιο αποχρεμπτικό και αντιφλεγμονώδες με αποτέλεσμα να αποβάλλει τη βλέννα από τους πνεύμονες και ηρεμεί τις ερεθισμένες αναπνευστικές οδούς.

Παράλληλα, σημαντικό στην προσπάθεια σας για διακοπή είναι να πίνετε πολύ νερό και να πάρετε για ένα διάστημα πολυβιταμίνες καθώς το κάπνισμα προκαλεί έλλειψη βιταμινών και κυρίως Α C & E. Δεν είναι μόνο η έλλειψη που αναπληρώνεται αλλά συμβάλλουν σημαντικά στην επαναφορά των οργάνων από τη ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα. Οι αποτοξινωτικοί χυμοί θα βοηθήσουν στην γρηγορότερη αποβολή της νικοτίνης από τον οργανισμό!

Μη χρησιμοποιείτε όλα τα βότανα για το σκοπό αυτό, διαλέξτε αυτά που ταιριάζουν περισσότερο στον οργανισμό σας και στα γευστικά σας γούστα!

Ginseng, άκορος, βαλσαμόχορτο, βερμπάσκο, βότανα, βότανα για αποτοξίνωση, βοτανα για διακοπη καπνισματος, βότανα για κάπνισμα, βότανο, γλυκόριζα, λομπέλια, νεπέτα, πασιφλόρα, πεντάνευρο, πλανταγκο, ροδιόλα, σκουτελλαρια, ύσσωπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.