Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Οι φάσεις της Σελήνης στην κηπουρική

Gardening and the moon phases

Η σελήνη αποτελεί σημαντικό στοιχείο από την αρχαιότητα, με βάση την οποία υπολογίζονταν οι εποχές, η σπορά, η σοδειά, το επιτυχημένο ψάρεμα, η συλλογή θεραπευτικών βοτάνων αλλά και την παρασκευή φαρμάκων. Οι φάσεις της σελήνης ήταν σημαντικές ενώ η σχέση της με την παλίρροια είχε παρατηρηθεί από την αρχαιότητα αλλά τεκμηριώθηκε επιστημονικά από τον Νεύτωνα.

Στη γεωργία, ακόμα οι παραδοσιακοί παραγωγοί παρακολουθούν το φεγγάρι ώστε να γνωρίζουν πότε θα αλλάξει ο καιρός, πότε είναι κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσουν οι διαφορετικές γεωργικές διαδικασίες ώστε να έχουν επιτυχημένο αποτέλεσμα! Από όποια σκοπιά και αν δούμε τη σελήνη, είναι δεδομένο ότι έχει έντονη επιρροή στην γη, είτε λόγω βαρυτικής έλξης, είτε ενεργειακά, ή πνευματικά, όπως ο καθένας επιθυμεί να το αντιλαμβάνεται και να το δέχεται ως φαινόμενο. Το κλάδεμα, η λίπανση, η φύτευση, το μπόλιασμα, η συλλογή υπέργειων τμημάτων και ριζωμάτων, η μεταφύτευση η σπορά ακόμα και το ξεχορτάριασμα έχουν σχέση με τις φάσεις της σελήνης!

Ξεκινώντας λοιπόν από τα βασικά ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε σωστά τη σελήνη και να ρυθμίζουμε τις εργασίες που αφορούν τα βότανα και τη κηπουρική, ξεκινάμε από τα βασικά: η σελήνη για να κάνει ένα πλήρη κύκλο γύρω από τη γη, περνάει από τέσσερις φάσεις. Τη νέα σελήνη, τη γέμιση, την πανσέληνο και τη χάση.

Παραδοσιακά, στην περίοδο της γέμισης, είναι ιδανική φάση να φυτεύουμε, να διακοσμήσουμε τον κήπο, να ρίχνουμε λίπασμα και να συλλέγουμε καρπούς, άνθη και φύλλα, δηλαδή τα υπέργεια τμήματα των φυτών και των δέντρων. Παράλληλα, είναι κατάλληλη περίοδος να για παρασκευή φυτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Είναι η περίοδος που το φυτό θα δώσει το μέγιστο των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, τα μεγαλύτερα ποσοστά αιθέριου ελαίου και οι καρποί θα είναι πιο ζουμεροί.

Στην περίοδο της χάσης με τη σειρά της, ο οπός των φυτών που κατά τη γέμιση ανέβαινε προς τα πάνω, κατεβαίνει προς τη ρίζα. Είναι κατάλληλη περίοδος να φυτέψουμε σπόρους, και βολβούς, να μεταφυτέψουμε, να μπολιάσουμε, να ξεχορταριάσουμε, να καθαρίζουμε τον κήπο, να κλαδέψουμε τα δέντρα και τα φυτά μας χωρίς να τα τραυματίσουμε ή να αφήσουμε εκτεθειμένους τους χυμούς τους. Είναι επίσης κατάλληλη περίοδος να συλλέξουμε ρίζες για θεραπευτικούς σκοπούς και να αποξηράνουμε με επιτυχία βότανα.

Με λίγα λόγια, συλλέγουμε, δυναμώνουμε και φυτεύουμε τα φυτά στη γέμιση και αποθηκεύουμε, σπέρνουμε και καθαρίζουμε στη χάση, με μόνη εξαίρεση τις ρίζες που συλλέγονται σε χάση.

Στη νέα σελήνη και στη πανσέληνο, δηλαδή τις φάσεις που ο ήλιος ευθυγραμμίζεται με τη σελήνη και τη γη, έχουμε παλίρροια. Αποφεύγουμε εργασίες την συγκεκριμένη μέρα που έχουν κυρίως να κάνουν με κλαδέματα και μεταφυτεύσεις αλλά και παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Παραδοσιακά φυσικά είναι οι ιδανικές μέρες για να φτιάξουμε φαρμακευτικά σκευάσματα, ειδικά η νέα σελήνη, αλλά ενέχει ο κίνδυνος της αποτυχίας ή της υπερβολής. Μια μέρα μετά τη νέα σελήνη και μια μέρα πριν την πανσέληνο είναι ιδανικά.

Σε δεύτερη φάση, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη τους σκοπούς που μαζεύουμε τα βότανα ώστε να έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Βότανα που μαζεύουμε για αποτοξίνωση, καθαρισμό και αδυνάτισμα, είναι καλύτερο να συλλέγονται κατά τη χάση. Ενώ κατά τη γέμιση, συλλέγουμε τα βότανα που θέλουμε για θρέψη, ενυδάτωση, ενέργεια.

Για να μπορείτε να παρακολουθείτε τη σελήνη υπάρχει ένας βασικός κανόνας: Η από τη νέα σελήνη μέχρι την πανσέληνο, είναι 14 – 15 μέρες, ενώ το ίδιο ισχύει από την πανσέληνο προς τη νέα σελήνη. Η νέα σελήνη ανατέλλει το ξημέρωμα και για αυτό δεν είναι εμφανής. Το πρώτο τέταρτο το μεσημέρι, η πανσέληνος τη δύση και το τελευταίο τέταρτο τα μεσάνυχτα.

Αφού λοιπόν κατανοούμε την επιρροή στη γεωργία κατά τη χάση και τη γέμιση της σελήνης, μπορούμε να προχωρήσουμε στους αστερισμούς από τους οποίους περνάει η σελήνη και σε ποιους είναι ιδανική η ασχολία με τον κήπο μας και τα βότανα μας.

Κάνοντας περιστροφή η σελήνη γύρω από τη γη, ευθυγραμμίζεται ανά περίπου 2 ημέρες με ένα αστερισμό ζωδίου. Φιλτράροντας ο αστερισμός τα χαρακτηριστικά του μέσα από τη σελήνη.

Σελήνη στον κριό & τους διδύμους: ιδανική μέρα για όργωμα, ξεχορτάριασμα, απεντόμωση, σοδειά. Στον κριό ένα έξτρα θετικό είναι ότι ο σπόρος που θα φυτευτεί θα πετάξει βλαστό πιο γρήγορα. Γενικότερα, τα ζώδια του αέρα και της φωτιάς θεωρούνται άκαρπα με αποτέλεσμα να είναι ιδανικά μόνο για καθαρισμούς. Προτιμήστε όταν η σελήνη είναι σε χάση.

Σελήνη στον ταύρο: σε όλα τα ζώδια της γης η σελήνη είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Στον ταύρο είναι ιδανική για φύτευση και συλλογή σε ραπανάκια, καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, πράσα και γενικότερα ριζώματα. Το ίδιο ισχύει για φύτευση βολβών όπως ζουμπούλια, νάρκισσοι, ντάλιες, φρέζιες, γλαδιόλες κα. Δεν είναι κατάλληλη μέρα για σκληρές κηπουρικές εργασίες!

Σελήνη στον καρκίνο: λόγω της σχέσης του ζωδίου με τη σελήνη, ο καρκίνος είναι ένα από τα πιο γόνιμα ζώδια. Όταν η σελήνη περνάει από τον αστερισμό του καρκίνου, είναι η καλύτερη φάση για να φυτέψετε. Ειδικά φυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα νερού, όπως το καρπούζι, το αγγούρι, το πεπόνι. Είναι επίσης καλή ημέρα για πότισμα και μπολιάσματα.

Σελήνη στο λέοντα: μπορεί να μην είναι κατάλληλη ημέρα για φυτέματα, αλλά είναι ιδανική ημέρα για αλλαγές στον κήπο, διακόσμηση και καλλωπισμό κήπου.

Σελήνη στην παρθένο: ιδανική μέρα για καθαρισμό των κήπων, προσθήκη λιπασμάτων και πολύ καλή μέρα για μελισσοκόμους.

Σελήνη στον ζυγό: η καλλιτεχνική και θηλυκή φύση του ζυγού, είναι καλή για να φυτέψετε, να μεταφυτέψετε και να μαζέψετε λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά. Επίσης είναι μια καλή μέρα να μαζέψετε βότανα και να φτιάξετε φυτικά καλλυντικά!

Σελήνη στο σκορπιό: πολύ γόνιμο ζώδιο για επιτυχημένα μπολιάσματα, κλαδέματα και μεταφυτεύσεις, ενώ είναι ένα ζώδιο που δυναμώνει τις ρίζες αν αποφασίσετε να δώσετε τροφή στα φυτά σας με σελήνη στο σκορπιό.

Σελήνη στον τοξότη: όπως και τα προηγούμενα ζώδια της φωτιάς, ο τοξότης δεν θεωρείται καλό ζώδιο για φυτεύσεις αλλά έχει μια εξαίρεση, τα οπωροφόρα δέντρα.

Σελήνη στον αιγόκερω: είναι ένα παραγωγικό ζώδιο, κατάλληλο για καλλιέργεια και φύτευση πολυετών φυτών, δέντρων, ριζών και αμπελιών. Το σημαντικό με σελήνη στον αιγόκερω, είναι ότι τα φυτά θα κρατήσουν για χρόνια ενώ η λίπανση θα γίνει αργά και σωστά.

Σελήνη στον Υδροχόο: δεν είναι κατάλληλη μέρα για κηπουρικές εργασίες καθώς θεωρείται αρσενικό και άκαρπο ζώδιο.

Σελήνη στους ιχθύες: σε όλα τα ζώδια του νερού όπως και στους ιχθύες είναι πολύ γόνιμη περίοδος. Ιδανικά για φύτευση υδρόφιλων φυτών, ενώ είναι καλή φάση για μπολιάσματα, λίπανση, και δυναμωτικά κλαδέματα.

βότανα, βότανο, θεραπευτικά βότανα, κλάδεμα, λιπανση, μεταφυτευση, μπολιασμα, οι φασεις της σεληνης και κηπουρικη, σεληνη και βοτανα, σεληνη και κηπουρική, σπορα, συλλογή βοτάνων, φυτεμα

Comments (4)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.