| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Τσάι του βουνού – Sideritis spp

Το τσάι του βουνού είναι ένα πολύτιμο βότανο που ευδοκιμεί στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Προσφέρει προστασία στον οργανισμό και έχει πολλές βιταμίνες και εξίσου πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Η ισχυρή του επουλωτική και ανανεωτική δράση, το καθιστά ιδανικό για χρήση σε τραύματα, ενώ παράλληλα προστατεύει από επιμολύνσεις των πληγών λόγω της αντιμικροβιακής αλλά και της αντιβακτηριακής του δράσης. Η αναλγητική του δράση σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη δράση του, το καθιστά από αρχαιοτάτους χρόνους ιδανικό για προστασία και πλύσιμο πληγών τόσο εξωτερικά όσο εσωτερικά, ως έγχυμα ή βάμμα.

Το έγχυμα από τσάι του βουνού, είναι ιδιαίτερα τονωτικό και καταπολεμά την υπέρταση, ενώ παράλληλα, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Ακόμα προστατεύει από κοινά κρυολογήματα, ενώ επίσης είναι αντιπυρετικό και εφιδρωτικό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το τονώνει, ενώ παράλληλα έχει αντιική δράση.

Ο σιδερίτης, έχει ευεργετική δράση και στο αναπνευστικό σύστημα λειτουργώντας ως αποχρεμπτικό και ανακουφίζοντας από προβλήματα αναπνευστικής φύσης. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, ενώ λόγω των υψηλών ποσοστών σιδήρου που έχει, προλαμβάνει την αναιμία. Λειτουργεί στον οργανισμό ως αντιθρομβωτικό, προστατεύοντας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε σχέση με το στομάχι, το τσάι του βουνού, διεγείρει τις γαστρικές εκκρίσεις, οπότε λειτουργεί καλά ως χωνευτικό και οι στυπτικές του ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό για αντιμετώπιση φλεγμονών του στομάχου, των εντέρων αλλά και του ουρογεννητικού συστήματος.

Τέλος, θεωρείται ότι η συστηματική χρήση του εγχύματος από τσάι του βουνού, προκαλεί αποτοξίνωση ζωτικών οργάνων όπως το συκώτι και τα νεφρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του σιδερίτη, βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, κάτι το οποίο δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένο ακόμα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι το τσάι του βουνού, είναι από τα ελάχιστα βότανα, για τα οποία δεν έχουν παρατηρηθεί αντενδείξεις ή παρενέργειες από υπερκατανάλωση. Είναι ένα έγχυμα το οποίο είναι ευχάριστο στη γεύση τόσο ζεστό όσο κρύο, όποτε μπορείτε να το απολαμβάνετε άφοβα καλοκαίρι και χειμώνα.

Ετικέτες:αναιμία, αντιβακτηριδιακό, αντιθρομβωτικό, αντιικό, αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτική δράση, αντιπυρετικό, αντιφλεγμονώδης, αποτοξίνωση, αποχρεμπτικό, βότανο, επουλωτική δράση, θεραπευτικά βότανα, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκινικά κυττάρα, κρυολόγημα, οστεοπόρωση, σιδερίτης, τονωτικό, τραύματα, τσάι, τσάι του βουνού, υπέρταση, φλεγμονές του στομάχου, χωνευτικό

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es