Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη!

Η διατροφή παίζει τον σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μας και την ευζωία, παρά το γεγονός ότι θεωρείται μια διαδικασία δεδομένη, ρουτίνας. Από τη διατροφή μας εξαρτάται η ψυχολογία μας, η συνολική εικόνα της υγείας μας ακόμα και η κατάσταση της επιδερμίδας μας.

Ο γλυκαιμικός δείκτης και η βαρύτητα που πρέπει να του δίνουμε σε καθημερινή βάση διατροφικά, δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Άτομα σε προδιαβητικό στάδιο, με αντίσταση στην ινσουλίνη, γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και για μια ομαλή και υγιή εγκυμοσύνη, άτομα σε δίαιτα ή με διατροφικές δυσανεξίες, άτομα με προβλήματα μεταβολισμού, ηπατικά προβλήματα, είναι σημαντικό να δίνουν σημασία στο γλυκαιμικό δείκτη των τροφών που καταναλώνουν, ενώ η λίστα είναι μεγάλη.

Ξεκινάμε λοιπόν με τις βασικές τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε το σάκχαρο μας σε χαμηλά επίπεδα:

Πρώτα και κυριότερα είναι το λευκό ψωμί και όλα του τα παράγωγα και ότι περιέχει ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες. Χέρι χέρι με το ψωμί πάνε τα μπισκότα, οι βάφλες, τα κέικ, τα ντόνατς, τα ψωμιά για σάντουιτς και τοστ και οι σφολιάτες. Φυσικά μέσα σε αυτά κρύβονται και οι μπάρες δημητριακών καθώς δεν περιέχουν μόνο αλεύρι αλλά και μπόλικες γλυκαντικές ουσίες.

Φυσικά όλα τα δημητριακά, πολλοί ξηροί καρποί, οι ρυζογκοφρέτες, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, το ρύζι και ειδικά το jasmine, τα μακαρόνια, τα νουντλς, το γάλα ρυζιού και αμυγδάλου ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη. Ενώ επίσης τα αναψυκτικά και όλοι οι χυμοί που θα δείτε να αναγράφεται “από συμπυκνωμένο χυμό” πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε.

Δεν είναι εφικτό να βγάλουμε από τη διατροφή μας όλες αυτές τις τροφές όπως τα όσπρια, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς, ειδικά δεδομένου ότι είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ω3 λιπαρών οξέων. Μπορούμε όμως να μειώσουμε σημαντικά τις πιο επιβλαβείς όπως τις σφολιάτες και τα γλυκά.

Ποιες τροφές έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα:

Κινόα, ζυμαρικά και ρύζι ολικής άλεσης αν και για πολλούς είναι δυσκολοχώνευτα. Από όσπρια, τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια. Μπορείτε να πίνετε γάλα βρώμης και καρυδιού, να καταναλώνετε χουρμάδες, καρύδια, κάστανα, κάσιους, αμύγδαλα (με μέτρο). Από φρούτα ιδανικά είναι τα κεράσια, τα μύρτιλλα, οι φράουλες, τα μήλα, τα αχλάδια, το ακτινίδιο και ακολουθούν ροδάκινα, δαμάσκηνα και βερίκοκα με μέτρο.

Από λαχανικά προτιμήστε κουνουπίδι, σπανάκι και μπρόκολο καθώς είναι και εξαιρετικές πηγές βιταμινών και μετάλλων, καρότα, πιπεριές, ντομάτες, σέλερι, καλαμπόκι, κολοκύθα και κολοκύθι. Καταναλώστε επίσης βρώμη, και κολοκυθόσπορο ή αλλιώς πασατέμπο! Θυμηθείτε πως οι τροφές που δεν περιέχουν υδατάνθρακες, δεν έχουν και γλυκαιμικό δείκτη. Όλα τα κρεατικά όπως χοιρινό, αρνί, μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, βότανα και μπαχαρικά, ψαρικά, τα αυγά, γιαούρτι και τυριά χαμηλών λιπαρών κατά προτίμηση, είναι ασφαλή για κατανάλωση, όπως επίσης και σχεδόν όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Εξτρα τιπς: τι μπορείτε να φάτε για να αποφύγετε ένα ανθυγιεινό σνάκ; δοκιμάστε μια χούφτα ωμούς ξηρούς καρπούς που δίνουν και αίσθημα κορεσμού. Ένα γιαούρτι με ψιλοκομμένο μήλο, στικς καρότου με λεμόνι, χούμους, ή ένα μπολ με μούρα, σταφύλια, λίγο τυρί, μια ελαφριά σαλάτα, ένα βρασμένο αυγό, είναι κάποιες από τις πολλές επιλογές που έχετε!

Πηγή: Happy gardener

γλυκαιμικος δεικτης, διατροφη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.