Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

16 Βοτανα για πίεση

herbs for high blood pressure

Πριν αναφερθούμε στα βοτανα για πίεση και τη σημαντική συμβολή τους για την μείωση της, είναι σημαντικό να πούμε λίγα λόγια για την αρτηριακή πίεση και τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση.

Η αρτηριακή πίεση είναι ο συνδυασμός της συστολικής και διαστολικής πίεσης, όπου η συστολική δείχνει την πίεση του αίματος κατά το χτύπο της καρδιάς που σπρώχνει το αίμα στις αρτηρίες και η διαστολική δείχνει την πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών στο κενό μεταξύ χτύπων, όταν ξεκουράζεται η καρδιά.

Η φυσιολογικά όρια πίεσης είναι εντός 120/80 και λιγότερο, όπου 120 είναι η συστολική και 80 η διαστολική πίεση. Όταν η πίεση ξεφεύγει σε μόνιμη βάση με συστολική μεταξύ 120 – 129 και διαστολική λιγότερο από 80 βρισκόμαστε σε προϋπερτασικό στάδιο.

Η πίεση ανεβαίνει όταν το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών με αποτέλεσμα να κουράζεται περισσότερο η καρδιά, καθώς για να περάσει το αίμα διαστέλλει και παραμορφώνει τα τοιχώματα των αρτηριών. Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι η κληρονομική προδιάθεση, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το συναισθηματικό στρες, το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα αντισυλληπτικά χάπια, η παχυσαρκία, η τοξικότητα του οργανισμού από βαρέα μέταλλα.

Η αυξημένη πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα ευθύνεται για, και μπορεί να προκαλέσει: καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, ασθένειες των νεφρών, απώλεια όρασης, μεταβολικά σύνδρομα όπως αυξημένη χοληστερίνη, αύξηση της περιφέρειας της μέσης, δυσκολία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα που μας δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε αυξημένη αρτηριακή πίεση, είναι σημαντικό να ελέγχουμε την πίεση μας συχνά. Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να ελέγξουμε την πίεση μας είναι: πόνος στο στήθος, συχνοί πονοκέφαλοι, εμβοές, αρρυθμίες, κόπωση, αλλαγές στην όραση, σύγχυση, συχνές ρινορραγίες.

Ποια είναι τα σημαντικότερα βότανα που ρίχνουν την πίεση:

Μαύρο κύμινο

Το μαύρο κύμινο θεωρείται ένα ισχυρό θεραπευτικό βότανο και μπαχαρικό. Η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος, μειώνει τα επίπεδα της πίεσης αλλά και της χοληστερίνης, βελτιώνοντας σημαντικά την υγεία της καρδιάς.

Κράταιγος εκχύλισμα

Ο γνωστός από την αρχαιότητα κράταιγος, είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή, και συστατικά που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Οι μέχρι σήμερα μελέτες δείχνουν πως το εκχύλισμα κράταιγου έχει την ιδιότητα να ρίχνει την πίεση, να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και παράλληλα να μειώνει τα επίπεδα του στρες, παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αρτηριακής πίεσης. Θεωρείται σημαντικό ενισχυτικό βότανο για την καρδιά, ενώ μπορείτε να καταναλώνετε το εκχύλισμα, το τσάι ή σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Σέλινο και σπόροι σέλινου

Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με την γεύση του σέλινου καθώς το χρησιμοποιούμε ευρέως στη μαγειρική. Δεν γνωρίζουμε όμως την σημαντική και ασφαλή δράση του για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, κυρίως λόγω της διουρητικής δράσης του, σε συνδυασμό με τη θρεπτική αξία του. Μπορείτε να καταναλώσετε το σέλινο με πολλούς τρόπους: τα φύλλα και το βλαστό σε σούπες, σαλάτες, μαγειρευτά, σταγόνες εκχυλίσματος, προσθήκη σε smoothies και χυμούς, τσάι, έλαιο.

Σκόρδο

Το διάσημο για την βελτίωση της αρτηριακής πίεσης σκόρδο, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και περιέχει την αλλισίνη, μοναδικό συστατικό που θα το βρείτε μόνο στην οικογένεια Allium. Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερίνης και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το φρέσκο σκόρδο και το αποξηραμένο, έχουν περισσότερη αλλισίνι από το μαγειρεμένο. Αν δεν σας αρέσει η γεύση ή η ιδιαίτερη μυρωδιά του σκόρδου, μπορείτε να πάρετε σε μορφή κάψουλας σε συμπληρώματα διατροφής. Το σκόρδο όμως δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας, καθώς ανάμεσα στις πολλές ευεργετικές δράσεις για την καρδιά, βελτιώνει και την ελαστικότητα των αρτηριών. Προσοχή θέλει η κατανάλωση όταν γίνεται παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή, ενώ η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος, και φυσικά το λινέλαιο, είναι πλούσια πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα 3 και Άλφα λινολεϊκού οξέως. Είναι και τα δύο συστατικά διάσημα για την καρδιοπροστατευτική δράση τους. Όπως και το σκόρδο, ο λιναρόσπορος ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και την γλυκόζη στο αίμα. Μπορείτε να το προσθέσετε σε πολλές παρασκευές και φυσικά σε ένα υγιεινό πρωινό! Προτιμήστε να καταναλώνετε τον λιναρόσπορο αλεσμένο, καθώς διαφορετικά θα περάσει από το πεπτικό σύστημα χωρίς να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά. 30 γραμμάρια λιναρόσπορου ημερησίως είναι αρκετά για να δείτε αποτελέσματα.

Κάρδαμο

Το μπαχαρικό αυτό εκτός από υπέροχο άρωμα και γεύση, προσφέρει και μεγάλη θρεπτική αξία στις τροφές μας. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, και πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς. Παράλληλα ρίχνει τους παλμούς, μειώνει τη χοληστερίνη και φυσικά την αρτηριακή πίεση. Μισή κουταλιά του γλυκού την ημέρα στο τσάι σας είναι αρκετή για να δείτε αποτελέσματα εντός τριμήνου!

Ginger

Η βελτίωση που προσφέρει στην κυκλοφορία του αίματος, δείχνει ότι το ginger μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς παράλληλα χαλαρώνει τα αγγεία. Μπορείτε να προσθέσετε το ginger σε ροφήματα ζεστά και κρύα, στο φαγητό, ακόμα και σε γλυκά με λεμονάτη γεύση.

Κανέλα

Όπως και το σκόρδο, έτσι και η κανέλα είναι διάσημη για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και φυσικά η προσθήκη της σε τσάι, δημητριακά με μέλι, μπανάνα με μέλι και άλλα, δίνει μοναδικό άρωμα και γεύση! Η κανέλα δεν δίνει μακροχρόνια αποτελέσματα στις μελέτες, αλλά φαίνεται ότι μετά την κατανάλωση υπάρχει εμφανής μείωση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης. Όταν λέμε ότι δεν δίνει μακροχρόνια αποτελέσματα, εννοούμε ότι δεν ρίχνει την πίεση μέσω μιας θεραπείας αλλά τη ρίχνει άμεσα κατόπιν κατανάλωσης.

Ιβίσκος Τσάι

Οι μέχρι στιγμής μελέτες δείχνουν ότι ο ιβίσκος είναι ένα άψογο βότανο για ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τρεις κούπες τσάι ιβίσκου την ημέρα για διάστημα 2 μηνών αποδεικνύουν ότι μπορούν να ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση σε περιπτώσεις προϋπερτασικές και μέτριας υπέρτασης. Το τσάι ιβίσκου είναι πικρό τσάι, οπότε μπορείτε να το συνδυάζετε με μέλι ή κάποιο βότανο με πιο γλυκιά γεύση όπως το χαμομήλι που συμβάλλει στη μείωση της υπέρταση λόγω της χαλαρωτικής και αντιθρομβωτικής δράσης του. Η φυσική διουρητική δράση του ιβίσκου αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην ρύθμιση της πίεσης. Αν βρίσκεστε ήδη σε αγωγή για την ρύθμιση της πίεσης, μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ιβίσκου, ή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κακάο

Το κακάο στην αρχική του μορφή είναι πολύ πικρό αλλά δίνει ενέργεια και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό της φύσης. Για αυτό και η μαύρη σοκολάτα είναι τόσο ευεργετική. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή κακάο προσφέρει στον οργανισμό φλαβονόλες, σημειώνοντας μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης, εκτός φυσικά των λοιπών ευεργετικών δράσεων στον οργανισμό, όπως ενίσχυση της μνήμης.

Παντζάρι χυμός

Τόσο η κατανάλωση της ρίζας όσο και του χυμού της, είναι ευεργετική για την ρύθμιση της υψηλής πίεσης. Μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού με χυμό παντζάρι μειώνει την συστολική πίεση.

Λεβάντα

η λεβάντα δεν μειώνει μόνο την πίεση του αίματος αλλά και τους παλμούς προσφέροντας χαλάρωση τόσο ψυχολογικά όσο και στις πιεσμένες αρτηρίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα τόσο ως τσάι, αιθέριο έλαιο αλλά και στη μαγειρική.

Πράσινο τσάι

Καταναλώστε άφοβα πράσινο τσάι. Είναι αντιοξειδωτικό και η κατανάλωση δείχνει να μειώνει τα επίπεδα της πίεσης αλλά σε μέτρο βαθμό.

Βασιλικός

Ο βασιλικός και πιο συγκεκριμένα το εκχύλισμα βασιλικού φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση αν και όπως συμβαίνει και στην κανέλα, για μικρό χρονικό διάστημα. Φαίνεται να οφείλεται σε ένα συστατικό που περιέχει την ευγενόλη, αλλά χρειάζονται επιπλέον μελέτες. Φυσικά η χρήση φρέσκου βασιλικού στην μαγειρική δεν θα βλάψει και ίσως δώσει μια μικρή βοήθεια στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Cat’s claw – Ουνκαρία η εριώδης – Uncaria Tomentosa

Ένα από τα λίγα βότανα παγκοσμίως που δεν είναι αυτοφυές στην Ελλάδα, το Cat’s claw είναι ένα αναρριχώμενο φυτό με αναγνωρισμένες θεραπευτικές ιδιότητες, αυτοφυές σε τροπικά κλίματα όπως Νότια Αμερική και Κίνα. Στην κινέζικη βοτανοθεραπεία, χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Οι μέχρι στιγμής μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της πίεσης χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα σε τι βαθμό.

Μπουχου – Buchu – Agathosma Betulina

Αφήσαμε για το τέλος τα δυσεύρετα και σπάνια βότανα όπως το αφρικανικό μπούχου. Χρησιμοποιείται χρόνια στην εν λόγω ήπειρο, αλλά χρειάζονταν οι κλινικές μελέτες για να αποδείξουν ότι είναι αποτελεσματικό στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι φυσικό διουρητικό και αντιφλεγμονώδες, ενώ θεωρείται ασφαλές βότανο. Θα το βρείτε σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε κάψουλες, σε αποξηραμένα φύλλα για τσάι και σε εκχύλισμα. Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη δοσολογία αλλά μια κουταλιά του γλυκού αποξηραμένα φύλλα για τσάι είναι αρκετή. Αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λόγω της έντονης διουρητικής δράσης του, κατά τους μήνες που καταναλώνετε το βότανο φροντίστε να προσλαμβάνετε επαρκές κάλιο καθώς χάνεται με τη διούρηση. Πεπόνι, μπανάνες μπρόκολο και ηλιόσπορος είναι κάποιες από τις τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο.

Τι επιπλέον μπορείτε να κάνετε για να ρυθμίσετε την πίεση σας χωρίς φαρμακευτική αγωγή:

Πείτε ναι στην μεσογειακή διατροφή. Το ελαιόλαδο όπως επίσης και το λινέλαιο είναι πλούσια έλαια σε αντιοξειδωτικά. Η μεσογειακή διατροφή που στηρίζεται στο ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα θαλασσινά, είναι διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες, ειδικά μαγνήσιο και κάλιο.

Προσθέστε στη διατροφή σας μαύρη σοκολάτα, σπανάκι που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και φολικό (φυλλικό) οξύ, ηλιόσπορο επίσης για το μαγνήσιο αλλά και το κάλιο, μπανάνες για κάλιο και φυτικές ίνες, τομάτες για μέταλλα, βιταμίνες και λυκοπένιο, μπρόκολο για κάλιο και χρώμιο, πεπόνι για βιταμίνες και ειδικά κάλιο. Όλα τα παραπάνω λαχανικά και φρούτα, συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία της καρδιάς, ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Ελέγξτε τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σας και δοκιμάστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο ή συμπληρώματα διατροφής. Το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ειδικά σε άτομα με ανεπάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό. Διατροφή με επάρκεια μαγνησίου, έδειξε σε μελέτες ότι μπορεί να μειώσει την συστολική πίεση κατά 2 mm Hg πράγμα σημαντικό σε περιπτώσεις μέτριας υπέρτασης. Μην πάρετε συμπληρώματα αν δεν έχετε ανεπάρκεια, καθώς έχει παρενέργειες όπως αίσθημα κόπωσης, ζάλης και διάρροια.

Προσθέστε στη διατροφή σας λιπαρά οξέα ω-3. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως η σαρδέλα που είναι ασφαλής, ελληνική και ελεύθερη από φόβο βαρέων μετάλλων σε αντίθεση με τα μεγάλη ψάρια, είναι ότι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας. Οι μελέτες δεν έχουν καταλήξει ακόμα για την μείωση αρτηριακής πίεσης, αλλά είναι κατασταλαγμένες σχετικά με την ευεργετική δράση για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, τη μακροζωία και την υγεία της επιδερμίδας.

Βάλτε την άσκηση στο καθημερινό πρόγραμμα, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος, και να μειώσετε τα επίπεδα του στρες. Η γιόγκα και το tai chi είναι πολύ καλές ασκήσεις που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνουν την ελαστικότητα και αποβάλλουν το στρες.

Αποφύγετε τροφές που ανεβάζουν την πίεση. Φυσικά ότι περιέχει αλάτι, δηλαδή επεξεργασμένες τροφές, την υπερκατανάλωση ζάχαρης και γλυκών, πίκλες και κονσερβοποιημένο φαΐ. Μειώστε αν δεν μπορείτε να κόψετε, τον καφέ, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Αρωματίστε το χώρο σας και τα καλλυντικά σας με αιθέρια έλαια που συμβάλλουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, όπως λεβάντα, φασκόμηλο, λιβάνι και ylang ylang.

Προφυλάξεις

Πριν αποφασίσετε να αρχίσετε μια δραστική δίαιτα, συμβουλευτείτε πρώτα τον ιατρό σας, ειδικά αν βρίσκεστε ήδη σε φαρμακευτική αγωγή, καθώς κάποια βότανα αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα φάρμακα. Αν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας ή είστε σε φαρμακευτική αγωγή, αποφύγετε την αύξηση πρόσληψης καλίου χωρίς ιατρική συμβουλή.

Επειδή οι μελέτες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης με χρήση βοτάνων είναι ακόμα σε εξέλιξη, προτιμήστε την πρόληψη, παρά την αντιμετώπιση σε σοβαρές περιπτώσεις υπέρτασης καθώς ακόμα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φαρμακευτική αγωγή.

Agathosma Betulina, Buchu, cat's claw, ginger, αντιοξειδωτικά βότανα, βασιλικός, βότανα, βότανα για πίεση, βότανα για υπερταση, βότανο, ιβίσκος, κακάο, κανέλα, κάρδαμο, κράταιγος, λεβάντα, λιναρί, λιναρόσπορος, μαγνήσιο, μαυρο κυμινο, Μπουχου, Ουνκαρια η εριωδης, παντζαρι, πράσινο τσάι, σελινοσπορος, σκόρδο, ωμεγα-3 λιπαρα οξεα

Comments (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.