| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Αμύγδαλο – Prunus Amygdalus

Το αμύγδαλο, μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται στα βότανα αλλά έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και προστατευτικές ιδιότητες, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε. Προστατεύει από εκφυλιστικές ασθένειες τον οργανισμό και προλαμβάνει την γήρανση των ιστών και των κυττάρων.

Πέραν της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε, περιέχει επίσης ασβέστιο, πρωτεΐνες, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο. Στοιχεία τα οποία συντελούν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η υψηλή περιεκτικότητα του αμυγδάλου σε ασβέστιο, προστατεύει από οστεοπόρωση και οστεοπενία, ενώ το γάλα αμυγδάλου μπορεί να αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά όταν υπάρχει δυσανεξία.

Μια σημαντική ιδιότητα των αμυγδάλων, είναι η μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης, της λεγόμενης LDL, ενώ παράλληλα ρυθμίζει τη συνολική χοληστερίνη. Αποτέλεσμα είναι η προστασία της καρδιάς από καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Η συστηματική βρώση αμυγδαλών, προστατεύει τον οργανισμό από ιώσεις και κρυολογήματα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ παράλληλα καταπολεμά τα συμπτώματα κρυολογήματος και συμβάλλει στη γρήγορη ανάρρωση κατά τη διάρκεια κρυολογήματος.

Τα μονοακόρεστα λίπη που περιέχει το αμύγδαλο, συμβάλλουν στη ρύθμιση και σταθεροποίηση του βάρους, ενώ παράλληλα η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη, προστατεύει και ενισχύει την υγιή δομή των μυών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα αμύγδαλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες, αν και υπάρχουν βότανα στην ελληνική φύση που έχουν τις ίδιες ιδιότητες με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Η θρεπτική αξία του αμύγδαλου είναι σημαντική, όχι τόσο σε θεραπευτικό επίπεδο, όσο για την πρόληψη σημαντικών ασθενειών, πρόωρης γήρανσης του οργανισμού από τοξίνες και έλλειψη βιταμινών και τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του καρδιαγγειακού, γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος.

Ετικέτες:LDL, αμύγδαλα, αμύγδαλο, αμύγδαλο ιδιότητες, αντικαρκινική δράση, αντιοξειδωτική δράση, αντιφλεγμονώδης, ασβέστιο, βιταμίνη Ε, βότανα, βότανο, γαστρεντερικό συστήμα, έλλειψη βιταμινώ, επουλωτική δράση, θεραπευτικά βότανα, κακή χοληστερίνη, κάλιο, καρδιαγγειακά νοσήματα, κρυολόγημα, μαγνήσιο, μονοακόρεστα λίπη, οστεοπόρωση, πρόληψη ασθενειών, πρόωρη γήρανση, πρωτεΐνες, σίδηρο, σταθεροποίηση βάρους, φυτικές ίνες, φώσφορο

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es