Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Τα πάντα για τη Μελάσα (blackstrap molasses) και τη χρήση της!

Black strap molasses health benefits

Η μελάσα είναι φυσικό προϊόν το οποίο εξάγεται από το ζαχαροκάλαμο, κατά την επεξεργασία για την εξαγωγή της λευκής ζάχαρης. Πρόκειται για γλυκαντική ουσία, πηκτό και σκουρόχρωμο σιρόπι, η οποία βρίσκει πλέον εφαρμογές τόσο στη μαγειρική όσο και για καλλυντική και θεραπευτική χρήση!

Θεωρείται υπερτροφή, καθώς 300 γραμμάρια μελάσας περιέχουν (επί των ημερήσιων αναγκών): 9% βιταμίνη Β1, 16% βιταμίνη Β3, 116% βιταμίνη Β6 και 27% βιταμίνη Β5, βιταμίνες υδατοδιαλυτές και ιδιαίτερα χρήσιμες για την υγεία του νευρικού συστήματος, το μεταβολισμό, τη μνήμη και τη συγκέντρωση αλλά και την υγεία του δέρματος.

Επιπλέον περιέχει ιχνοστοιχεία και μέταλλα που δίνουν ενέργεια, ενυδατώνουν το οργανισμό και εξομαλύνουν το ph του αίματος, σε μεγάλες ποσότητες: 69% ασβέστιο, 88% σίδηρο, 204% μαγνήσιο, 10% φώσφορο, 141% κάλιο, 258% μαγγάνιο, 86% σελήνιο, 7% ψευδάργυρο, 82% χαλκό. Η ενέργεια επίσης που προσφέρει στον οργανισμό είναι μεγάλη καθώς προσφέρει 252% των αναγκών σε υδατάνθρακες. Πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε γλυκαντική ουσία, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες!

Επειδή υπάρχουν πολλές μέθοδοι εξαγωγής της μελάσας, και πολλές φορές θα βρείτε και από μίξη ζαχαροκάλαμου με ζαχαρότευτλο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι από τον τρόπο εξαγωγής, την προέλευση της μελάσας και τη μέθοδο συντήρησης, εξαρτάται και η ποιότητα και περιεκτικότητα των συστατικών. Οπότε προτιμήστε κατά την αγορά, Blackstrap μελάσα, η οποία είναι στη πιο καθαρά μορφή της και εξάγεται από ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου.

Για την υγεία:

Ευεργετική για το νευρικό σύστημα και την καταπολέμηση του στρες, η μελάσα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο και σύμπλεγμα βιταμινών Β, προστατεύει και ευεργετεί το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνει την υπερένταση, μυϊκές συσπάσεις, αίσθημα κόπωσης και στρες. Ανεβάζει τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης με αποτέλεσμα να καταπολεμά τη μελαγχολία, μειώνει το σωματικό πόνο και τη κυκλοθυμία και καταπολεμά τη κατάθλιψη. Συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ) καθώς η περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία υποστηρίζει την εγκεφαλική λειτουργία και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Προλαμβάνει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης. Με την πρόληψη της οξείδωσης των κυττάρων και κατά συνέπεια της καταστροφής αυτών, προλαμβάνεται όχι μόνο η δημιουργία καρκινικών κυττάρων αλλά και η γήρανση του οργανισμού. Η αντιοξειδωτική δράση της μελάσας, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι υπαίτιες για πολλές ασθένειες, γήρανση, καταστροφή των πρωτεϊνών στον οργανισμό, αλλοίωση του DNA και των κυτταρικών μεμβρανών. Σημαντικό ρόλο παίζουν το σελήνιο και το μαγγάνιο.

Βελτιώνει την υγεία των οστών και καταπολεμά την αρθρίτιδα. Καθώς είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, η μελάσα δυναμώνει τα οστά και τα δόντια. Παράλληλα η κατανάλωση βοηθά στη γρηγορότερη και σωστή ανάρρωση από κατάγματα, και μειώνει τη πιθανότητα αδύναμων και εύθραυστων οστών και αρθρώσεων. Άτομα που υποφέρουν από αρθρίτιδα, θα δουν βελτίωση τόσο στο οίδημα όσο και στον πόνο.

Ευεργετική για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, η μελάσα είναι πλούσια σε χαλκό, με αποτέλεσμα να βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου και τη δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, είναι ιδανική για άτομα με αναιμία, χαμηλά επίπεδα σιδήρου και αιματοκρίτη, άτομα με προβλήματα θυρεοειδή, αρρυθμία και χαμηλές αποθήκες σιδήρου.

Για Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, της εγκυμοσύνης, του θηλασμού αλλά και της εμμηνορρυσίας θα βελτιώσουν τη διάθεση, θα μειώσουν τους πόνους, θα συμπληρώσουν της ανάγκες σε σίδηρο και ασβέστιο και θα ρυθμίσουν τις ορμόνες τους με φυσικό τρόπο.

Για αντιμετώπιση πονοκεφάλων, κόπωσης και κακού ύπνου, η μελάσα θα φανεί πολύ χρήσιμη, καθώς δίνει ενέργεια και η περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες βελτιώνουν η ροή του αίματος, με αποτέλεσμα καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και καλύτερο ύπνο.

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε ποτάσσιο (κάλιο) μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης. Το κάλιο μειώνει την πίεση του αίματος και υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και διατηρεί τον οργανισμό ενυδατωμένο.

Βελτιώνει τη σεξουαλική υγεία, καθώς προάγει την υγιή παραγωγή ορμονών, βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος και φυσικά δίνει ενέργεια!

Για το δερμα:

Η μελάσα προσφέρει πληθώρα ευεργετικών συστατικών για τη συνολική υγεία της επιδερμίδας με κυριότερη την αντιγηραντική δράση της. Εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απολέπιση αλλά και πολύ καλό μαλακτικό για ιδιαίτερα ξηρές επιδερμίδες. Μειώνει σημαντικά μαύρους κύκλους και επαναφέρει τη σφριγηλότατα στην επιδερμίδα.

Άτομα που υποφέρουν από δερματικές παθήσεις και ακμή θα δουν βελτίωση τόσο με την κατανάλωση όσο και με τη χρήση της για τον καθαρισμό του προσώπου. Τοπικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπυράκια, πληγές, κύστες και εξανθήματα, καθώς έχει επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Για τα μαλλιά:

Η δράση της μελάσας στα μαλλιά δεν είναι αποδεδειγμένη από μελέτες αλλά κυρίως από εμπειρία χιλιάδων χρηστών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως βελτιώνει την ποιότητα και την υφή της τρίχας, μειώνει την εμφάνιση λευκών τριχών και προλαμβάνει την τριχόπτωση. Το πλέον πιθανό είναι οι παρατηρήσεις αυτές να είναι σωστές, καθώς τα υψηλά επίπεδα χαλκού και η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της μελάσας μπορούν να έχουν τα αποτελέσματα αυτά σε σώμα και μαλλιά. Μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά μελάσα για βελτίωση της τρίχας αλλά και να απλώσετε διάλυμα μελάσας σε νερό σαν μάσκα μαλλιών.

Πως μπορείτε να καταναλώσετε τη μελάσα

Στη μαγειρική είναι αγαπημένο συστατικό που θα βρείτε σε πίτες και στο ρούμι, στη ζαχαροπλαστική, σε dressing σαλάτας, σε ψητά λαχανικά, σε μαρινάδες και σε σάλτσες. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε καφέ, τσάι, χυμούς, γιαούρτι, δημητριακά και παγωτό, ενώ μπορείτε να τη προσθέσετε σε δική σας συνταγή για μπάρες δημητριακών!

2 κουταλιές του γλυκού είναι το μέγιστο που μπορείτε να καταναλώσετε ημερησίως, ενώ μπορείτε να την καταναλώσετε αδιάλυτη, ή ακόμα καλύτερα σε χυμό λεμόνι διαλυμένο σε λίγο νερό για καλύτερη απορρόφηση. Λόγω της ιδιαίτερα παχύρρευστης υφής της, η μελάσα διαλύεται σε χλιαρό νερο.

Προτιμήστε να καταναλώνετε τη μελάσα πριν το πρωινό, με άδειο στομάχι.

Πιθανές παρενέργειες

Γενικότερα θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση μελάσας στις επιτρεπόμενες ποσότητες. Άτομα που έχουν αλλεργία στο ζαχαροκάλαμο δεν πρέπει να καταναλώνουν μελάσα. Δεν περιέχει γλουτένη, ενώ αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Άτομα με διαβήτη, πρέπει να καταναλώνουν μελάσα κατόπιν συμβουλής ιατρού, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις ανεκτίμητες θρεπτικές ουσίες που περιέχει, δεν παύει να είναι γλυκαντική ουσία. Οπότε δεν πρέπει να υπερβαίνονται οι δοσολογίες!

αγχολυτικα βοτανα, αντικαρκινικά βότανα, αντιοξειδωτικά βότανα, αφροδισιακά βότανα, βότανα, βοτανα για απολεπιση, βοτανα για αρθριτιδα, βοτανα για γονιμοτητα, βότανα για διαβήτη, βοτανα για εγκυμοσυνη, βοτανα για εμμηνοπαυση, βοτανα για θρεψη επιδερμιδας, βοτανα για θυρεοειδη, βότανα για λάμψη, βότανα για μαλλιά, βότανα για νευρικό σύστημα, βοτανα για οστα, βοτανα για πονοκεφαλο, βοτανα για σακχαρο, βοτανα για συγκεντρωση, βότανα για το αίμα, βοτανα για υπερκοπωση, βοτανα για χοληστερινη, βότανο, μελάσα, σεξουαλική υγεία, υπετροφές

Comments (46)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.