Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Αλόη, τρόπος συλλογής δρόγης

Ale vera nutritional value

Η αλόη είναι φυτό πολυετές με μεγάλα σαρκώδη φύλλα από όπου εξάγεται η γέλη που χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική αλλά και στον χώρο των καλλυντικών. Η αλόη ευδοκιμεί σε κλίματα ξηρά και εδάφη άνυδρα, ενώ τη συναντάμε συχνά και σε κήπους σπιτιών ως φυτό καλλωπιστικό.

Ο ιδιαίτερα ευεργετικός χυμός της αλόης, περιέχει πλήθος βιταμινών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και E, Β καροτίνη, βιταμίνη Β1, Β2, Β6 και βιταμίνη Β12. Επίσης περιέχει φυλλικό οξύ, οργανικά οξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία όπως μαγγάνιο και μαγνήσιο και αμινοξέα. Στο χυμό επίσης περιέχονται σαπωνίνες, θείο, χαλκός, κάλιο, σελήνιο, νάτριο, ασβέστιο, σίδηρος και ψευδάργυρος.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χυμού, καθώς επίσης το πλήθος βιταμινών που αναφέραμε, περιέχονται στα φύλλα της αλόης, σε μορφή gel. Τα φύλλα είναι ώριμα προς χρήση μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου έτους ωρίμανσης, ενώ παραμένει παραγωγικό για τουλάχιστον άλλα τέσσερα έτη. Η εξαγωγή του gel γίνεται με κάθετη κοπή του φύλλου και άνοιγμα, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί ο χυμός καθαρός.

Το κιτρινοπράσινο υγρό το οποίο εξέρχεται με το άνοιγμα του φύλλου, δεν αποτελεί το θεραπευτικό gel που χρησιμοποιούμε. Όταν ανοίγουμε το φύλλο πρέπει να ξεπλύνουμε και να καθαρίσουμε καλά από το υγρό το gel, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της επιδερμίδας και ερεθισμό του πεπτικού συστήματος.

Άλλα είδη αλόης που χρησιμοποιούνται είναι:

Aloe Arborescens για το πεπτικό σύστημα
Aloe Ferox για απαλή επιδερμίδα και ανάπλαση
Aloe Marlothii για υγιή επιδερμίδα
Aloe Barbadensis για όσους μπερδεύονται από τις πολλές ονομασίες, είναι η ίδια η aloe vera.

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται εύκολα με παραφυάδες οι οποίες εμφανίζονται στη ρίζα του κάκτου, ενώ ριζώνει εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα για τη σωστή χρήση της αλόης, τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης και τις καλλυντικές χρήσεις της αλόης!

αλόη, συλλογη αλοη, συλλογή δρόγης

Comments (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.