Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βοτανα Μελισσοτροφικά

bee feeding plants

Πλέον είναι αρκετό το διάστημα που ακούμε για τη σημαντική μείωση των μελισσών στο πλανήτη αλλά δύσκολα καταλαβαίνουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το οικοσύστημα και για εμάς τους ίδιους. Οι μέλισσες και όλα τα διαφορετικά είδη της οικογένειας τους, είναι ζωτικής σημασίας για την γονιμοποίηση των καλλιεργούμενων φυτών.

Αναφερόμενοι στα φυτά, δεν εννοούμε απλά τα λουλούδια και τα βότανα, αλλά φυσικά καλλιέργειες ολόκληρες και καρποφόρα δέντρα, τα οποία δεν είναι αυτογονιμοποιούμενα φυτά, ούτε γονιμοποιούνται μέσω της μεταφοράς της γύρης από τον αέρα.

Από την αρχή της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, οι μέλισσες γυρίζουν από τα πρώτα λουλούδια που εμφανίζονται μέχρι τα τελευταία, συλλέγοντας το νέκταρ και μεταφέροντας τη γύρη από άνθος σε άνθος.

Φυσικά και θα μπορούσε να λειτουργεί απόλυτα ομαλά ο κύκλος της φύσης, αλλά δυστυχώς η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και καλλιέργεια υβριδίων δηλητηριάζουν τις μέλισσες!

Φαντάζεστε τι θα σήμαινε η εξαφάνιση των μελισσών από τον κόσμο μας; Φυσικά δε θα χάναμε μόνο τα εύγευστα μήλα και αχλάδια που έχουν ανάγκη τη μέλισσα για να αποκτήσουν καρπούς…

Για αυτό παρακάτω σας παραθέτουμε βότανα και φυτά, που θα ομορφύνουν τον κήπο σας, θα νοστιμίσουν τη μαγειρική σας, θα συμβάλλουν στην υγεία σας και φυσικά θα δώσουν τροφή στις μελισσούλες μας που πλέον πεινούν!

Μελισσοτροφικά βότανα:

Ύσσωπος: φαρμακευτικό βότανο, μελισσοτροφικό με όμορφο άνθος, του οποίου τα άνθη δίνουν αρωματικό μέλι. Έλκει μέλισσες και πεταλούδες.

Λεβάντα: οι χρήσεις της λεβάντας είναι απεριόριστες, σε μαγειρική, θεραπευτική χρήση, καλλυντική χρήση. Έλκει τις μέλισσες ενώ οι διαφορετικές ποικιλίες προσφέρουν διαφορετικούς χρόνους άνθισης.

Μαντζουράνα και ρίγανη: οι χρήσεις τους στη μαγειρική είναι ήδη αρκετά δημοφιλείς, ενώ οι θεραπευτικές τους χρήσεις, ειδικά του αιθέριου ελαίου, είναι μοναδικές!

Μέντα και δυόσμος: αρωματικά και θεραπευτικά βότανα ειδικά για προστασία του αναπνευστικού συστήματος, έλκουν τις μέλισσες, οι οποίες χρησιμοποιούν το πλούσιο έλαιο από τα φύλλα τους.

Θρούμπι και θυμάρι: τα μικροσκοπικά ανθάκια, αρέσουν πολύ στις μέλισσες και τις πεταλούδες, ενώ είναι βότανα εύκολα καλλιεργήσιμα, χωρίς απαιτήσεις και με έντονο άρωμα. Δοκιμάστε να φτιάξετε δικό σας mix αποξηραμένων φύλλων με αλάτι!

Δεντρολίβανο: λόγω της άνθισης στην αρχή της άνοιξης είναι από τις πρώτες τροφές μελισσών. Πέραν των θεραπευτικών χρήσεων, μη ξεχνάτε την προσφορά του τόσο σε λουτρά σύσφιξης, λοσιόν αντιγήρανσης και ενδυνάμωσης μαλλιών.

Μελισσόχορτο: οι μέλισσες ηρεμούν με το άρωμα του, ενώ θα αποφεύγετε τα τσιμπήματα. Το τσάι του είναι υπέροχο και κρύο για τις καλοκαιρινές ζέστες.

Φασκόμηλο: χρήσιμο βότανο για τις μέλισσες, υπέροχο αρωματικό βότανο για κρεατικά, το φασκόμηλο προσφέρεται για πολλές θεραπευτικές και καλλυντικές χρήσεις.

Αγγελική: όμορφος θάμνος με λευκά άνθη που λατρεύουν πολλές μέλισσες!

Άλλα βότανα και άνθη που μπορούν να δημιουργήσουν όμορφους μελισσόκηπους, είναι: Κιχώρο για χορτοσαλάτες, σχοινόπρασο για δημιουργικές ομελέτες, μάραθο για γεύση, μποράγκο, πλούσιο σε νέκταρ, με φύλλα και άνθη βρώσιμα, σύμφυτο επίσης πλούσιο σε νέκταρ, τανατσέτο ή αλλιώς παρθενούλι, μαϊντανός ιδανικός για μέλισσες αλλά και πεταλούδες, φλόμος, χαμομήλι, νεροκάρδαμο και καλέντουλα.

Δημιουργώντας πλούσιους κήπους, ταρατσόκηπους ακόμα και μπαλκόνια, δημιουργείτε ένα μικρό βιότοπο. Κοιτώντας με προσοχή ένα κήπο ειδικά μεσημεριανές ώρες, θα παρατηρήσετε διαφορετικά είδη μελισσών να πλησιάζουν τα ανθισμένα φυτά σας, συμβάλλοντας κάθε είδος ξεχωριστά! Οι καθαροί από φυτοφάρμακα κήποι δε θα ήταν απαραίτητοι αν οι αγροτικές επιχειρήσεις λειτουργούσαν σε αρμονία με τη φύση. Αλλά εφόσον αυτό πλέον είναι δύσκολο έως αδύνατο, καλό είναι να συμβάλλουμε εμείς με το δικό μας τρόπο!

βότανα, βότανο, δεντρολίβανο, θρούμπι, καλέντουλα, κιχώριο, λεβάντα, μάραθο, μελισσοτροφικά βότανα, μέντα, μποράγκο, νεροκάρδαμο, τανατσέτο, ύσσωπος, φλόμος, χαμομήλι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.