Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βοραγίνο θρεπτικά συστατικά & συλλογή

βοραγινο θρεπτικα συστατικα

Ένα από τα βοτανα της ελληνικής υπαίθρου που θα συναντήσετε με πολλά ονόματα και προσφέρεται για πληθώρα θεραπευτικών ιδιοτήτων, είναι το βοραγίνο! Γνωστό είναι από την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν αναφορές τόσο από την αρχαία Ελλάδα όσο από την αρχαία Ρώμη.

Φυσικά έχει πολλά ονόματα ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή που φύεται, ενώ ανήκει στα αυτοφυή βότανα της ελληνικής φύσης. Άλλες ονομασίες εκτός από βοραγίνο, είναι μποράντζα, μπουράντζα, μποράγκο, βοϊδόγλωσσα, με λατινική ονομασία borrago officinalis.

Θεωρείται αγριόχορτο, ενώ πολλές φορές καλλιεργείται και σε κήπους λόγω του ιδιαίτερου άνθους του. Είναι ιθαγενές βότανο της μεσογείου, όπου η καταγωγή του φαίνεται να είναι από την Μικρά Ασία και να εξαπλώθηκε σε όλη την μεσόγειο Ελλάδα, Τουρκία και Ισπανία, ενώ απαντάται και σε κεντρική Ευρώπη και Β. Αφρική.

Αναγνωρίζεται εύκολα καθώς είναι ψηλό θαμνώδες βότανο που φτάνει τα 90 εκατοστά, με έντονα χνουδωτά ωοειδή φύλλα και εξίσου χνουδωτούς βλαστούς, και ιδιαίτερα, μικρά άνθη σε σχήμα αστεριού χρώματος έντονου μπλε μωβ που δεν περνάει απαρατήρητο. Πρόκειται για πολύ ανθεκτικό βότανο τόσο σε διαφορετικά εδάφη όσο και σε ακραίες θερμοκρασίες. Προτιμά βέβαια γόνιμα και ηλιόλουστα εδάφη.

Η περίοδος άνθισης είναι τους καλοκαιρινούς μήνες από το Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο. Ουσιαστικά το βοραγίνο είναι ολόκληρο χρήσιμο, από τα φύλλα μέχρι τη ρίζα. Τα φύλλα συλλέγονται την άνοιξη πριν την άνθιση, τα άνθη όλο το καλοκαίρι, ενώ οι σπόροι και η ρίζα συλλέγονται το φθινόπωρο. Είναι μονοετές φυτό που θα συλλέξετε από Άνοιξη έως τα μέσα του φθινοπώρου.

Το βοραγίνο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα, ταννίνες, λινολεϊκό οξύ και αλκαλοειδή, ενώ θεωρείται σημαντικό μέσο για άμεση ανάκαμψη από hang over. Παράλληλα περιέχει σημαντική ποσότητα βλεννών (κολλώδεις φυτικές ουσίες) με αποτέλεσμα να ανακουφίζει ως κατάπλασμα από εξωτερικές φλεγμονές και ως ρόφημα από εσωτερικές φλεγμονές και έλκη του πεπτικού συστήματος.

Οι δοσολογίες αλλάζουν ανάλογα με τη χρήση, με βασικό κανόνα τη χρήση 1-2 γραμμαρίων ημερησίως για εσωτερική κατανάλωση που δεν πρέπει να ξεπερνά του 2 μήνες συνεχόμενης χρήσης. Η εξωτερική χρήση του ελαίου μπορεί να γίνεται μέχρι βελτίωσης της εκάστοτε κατάστασης (έκζεμα, ξηροδερμία, έλκη, φλεγμονές, αρθριτικοί πόνοι και οιδήματα).

Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους και πρήξιμο. Άτομα αλλεργικά στο βοραγίνο δεν πρέπει να το καταναλώνουν ποτέ, ενώ δεν συνίσταται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού. Μπορεί να αλληλεπιδράσει με φαρμακευτικές αγωγές σε άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια αλλά και με ηρεμιστικά – υπνωτικά. Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιαγτρό πριν την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας με βοραγίνο!

borrago, αρμπετα, βοραγίνο, βοραγινο θρεπτικα συστατικα, βοραγινο τροπος συλλογης, βότανα, βοτανα θρεπτικα συστατικα, βότανο, θεραπευτικά βότανα, μπορατζα, Μπορραγκο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.