Αλάδανος, τρόπος συλλογής δρόγης
Ο αλάδανος, είναι ένα από τα ελληνικά βότανα που θα συναντήσετε πολλά ονόματα. Θα συναντήσετε το βότανο αυτό επίσης ως λαδανιά, κιστό, λάβδανο, λάδανο, κουνούκλα, ακόμα και μύρο της Βίβλου. Ανήκει στην οικογένεια των Κιστιδών με 5 αυτοφυή είδη στην Ελλάδα. Θα συναντήσετε τον αλάδανο σε πολλές περιοχές, με ιδιαίτερη ποικιλία αυτή της Κρήτης.
Χαρακτηριστικά αυτού του βοτάνου, είναι τα μεγάλα άνθη, των οποίων το χρώμα ποικίλει, από λευκό έως ερυθρό με πιο συνηθισμένο το λιλά χρώμα, ενώ τα πέταλα είναι πέντε στρογγυλά και πλατιά τα οποία έχουν την ιδιαιτερότητα να μοιάζουν τσαλακωμένα. Θα βρείτε το βότανο αυτό σε περιοχές ξηρές ημιορεινές και πολλές φορές πετρώδεις, ενώ καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις ονομαζόμενες κιστώνες. Είναι ποώδης θάμνος με πολλά κλαδιά και φύλλα χνουδωτά. Η ρίζα της λαδανιάς είναι σκληρή και ξυλώδης.
Το μυστικό της θεραπευτικής δράσης του αλάδανου, βρίσκεται στη πληθώρα βιταμινών που περιέχει όπως βιταμίνη P, E, C, β καροτένιο το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, τανίνες, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή.
Η ομορφιά στα άνθη του κιστού, είναι ότι δεν κρατούν πάνω από λίγες ώρες, αλλά την περίοδο της ανθοφορίας θα δείτε τους θάμνους γεμάτους μεγάλα φωτεινά άνθη. Η συλλογή του βοτάνου πραγματοποιείται τους θερινούς μήνες, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Πολλές φορές η ανθοφορία ξεκινάει από νωρίς την άνοιξη. Συλλέγουμε βλαστούς και φύλλα, ενώ το μυστικό για πάρετε πραγματικά τα ευεργετικά συστατικά του αλάδανου, είναι σε αντίθεση με τα περισσότερα βότανα, να συλλέξετε μεσημέρι με έντονη ηλιοφάνεια και ζέστη.
Διαβάστε περισσότερα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της λαδανίας και τις καλλυντικές χρήσεις της λαδανιάς!
Ειρήνη
Καλησπέρα σας. Ειμαι ευγνώμων που σας βρήκα! για όλες αυτές τις πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί μας !
Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορεί κανείς να φτιάξει ρητινη ; χρησιμοποιούνται τα φύλλα?
Ευχαριστω !
βοτανα
Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω στην ερώτηση αυτή καθώς η διαδικασία είναι δύσκολη και εξειδικευμένη με μακρά ιστορία στην συλλογή και εμκμετάλλευσή! Η ρητίνη βρίσκεται κυρίως στους βλαστούς και μετά στα φύλλα. Δεν υπάρχει πρόβλημα στην κατανάλωση εγχύματος με φύλλα μαζί με άνθη, δεν πρόκειται να σας πειράξει!
Ιωάννα
Καλημέρα ´πως μπορώ να φτιάξω λάδι κιστου ποια είναι η διαδικασία και τι διάρκεια ζωής έχει?
Στέλλα
Ενδιαφέρομαι και εγώ να μάθω πώς μπορώ να φτιάξω έλαιο λαδανιάς με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μου.ευχαριστω πολύ!
βοτανα
Έχουμε αντίστοιχο άρθρο το οποίο θα σας κατατοπίσει! Προτείνουμε για αρχάριους την εμβάπτιση εν ψυχρώ, βάζετε είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο βότανο, αλλά όχι μίξη, ή το ένα ή το άλλο και προσέχετε να είναι όλο σκεπασμένο από λάδι. Κλείνετε το βάζο με διηθητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και σπαγγο και κάνετε ήπια οριζόντια ανάδευση χωρίς να το ανοίξετε για 2-40 ημέρες. το αποθηκεύετε όλες αυτές τις μέρες σε σκιερό μέρος χωρίς υγρασία. μετά το σουρώνετε και το αποθηκεύετε σε καραμελέ κατά προτίμηση γυάλι βάζο για χρήση. Δεν σπάει πριν τον 1 χρόνο.
Kaimak Tsalan
Όταν έχουμε ένα φυτό με ξυλώδη στελέχη και σκληροτράχηλα φύλλα όπως ο κίστος, θέλει βράσιμο! Αλλιώς δεν παίρνεις τίποτα απο υις ουσίες του. Κρητική παραδοσιακή συνταγή, μάλιστα λέει, γεμίζουμε μια κατσαρόλα με κίστο και νερό και βράζουμε χαμηλά μέχρι να μείνει το 1/3 του νερού!!
βοτανα
Επιτρέψτε μας να διαφωνούμε ως προς τη χρήση σε μορφή ροφήματος. Άλλη παραδοσιακή συνταγή λέει εμποτισμό σε χλιαρό νερό για 8 ώρες. Αλλά αν βράσει για τόσες ώρες θα πιείτε ζουμί που τα θρεπτικά συστατικά του θα έχουν προ πολλού καεί από τις πολύωρες υψηλές θερμοκρασίες. Τα ξυλώδη στελέχη εκτός από ρητίνη δεν προσφέρουν και τίποτα άλλο επίσης.
Παναγιώτης
καλησπέρα σας!! ευχαριστώ για τις τόσες χρήσιμες πληροφορίες. Να ρωτήσω και εγώ κάτι: είναι προτιμότερο για τσάι να μαζεύουμε άνθη ή φύλλα και βλαστούς? ευχαριστώ
βοτανα
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια! Στον αλάδανο να προτιμάτε πάντα τα άνθη!
Σπυριδουλα
Καλησπερα σας , πραγματικα εχω μπερδευτει! Διαβαζοντας προσεκτικα ολα τα σχολια δεν καταλαβα τι ειναι καλυτερο για αφεψημα. Τα ανθη ή τα φυλλα? Σε παλιοτερο σχολιο σας ( 2020) λετε οτι καλυτερα να προτιμουνται τα φυλλα. Σε πιο προσφατο σχολιο σας λετε οτι καλυτερο ειναι τα ανθη. Τελικα τι ισχυει? Ευχαριστω ( αν ανατρεξετε στα σχολια θα δειτε οτι απο τα πρωτα σχολια σας μιλατε για τα φυλλα οτι ειναι καλυτερο στο αφεψημα , ενω στα τελεταια σας σχολια μιλατε για τα ανθη )
βοτανα
Πόσο δίκαιο έχετε στην παρατήρηση αυτή! Όλα εξαρτώνται από την χρήση, και μένουμε στην λογική ότι τα φύλλα και τα άνθη είναι τα ευεργετικότερα μέρη, ενώ οι βλαστοί όχι. Τα άνθη όμως εξακολουθούν να είναι το σημαντικότερο μέρος του φυτού οπότε και θα διορθωθεί το παλαιότερο σχόλιο και ευχαριστώ για την επισήμανση!
Βαλλυ Νομίδου
καλημέρα σας. Τελικά εαν συλλέξουμε το φυτό ένα ζεστό μεσημέρι του Αυγούστου, τα άνθη είναι αποξεραμένα. Οπότε , τα φύλλα και οι βλαστοί μας δίνουν περισσότερη η λγότερη θεραπευτικ΄ή δύναμη απο τα άνθη ?
βοτανα
Δεν αποξηραίνονται τα άνθη της λαδανιάς από τη ζέστη του μεσημεριού.
Βαγγέλης
Γεια σας!! Εδώ που κάνω βαρδια είμαι ανάμεσα σε Κουνουκλες!! Μπορώ να μαζέψω τώρα επιτόπου και να φτιάξω ρόφημα?? Και όσο για αποθήκευση για όλο το χρόνο…. Θέλει αποξήρανση?? Πες τε μου λίγο τη κάνω για να πιω ενα ρόφημα τώρα.. Και κάτι άκουσα δεν κάνει γιά Αλλεργικους.. Δηλαδή?
βοτανα
Δυστυχώς δεν είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι να σας λέγαμε επιτόπου για το αφέψημα! Μπορείτε να μαζέψετε και να κάνετε ρόφημα από τα φρέσκα άνθη όπως θα κάνατε ένα οποιοδήποτε βότανο, με εμποτισμό σε βρασμένο νερό. Επίσης μπορείτε με εκχύλιση όλο το βράδυ και να το πίνετε κρύο τους καλοκαιρινούς μήνες. Περί αλλεργιών, αν είστε αλλεργικός στο βότανο και το γνωρίζετε, δεν πρέπει να το καταναλώσετε. Αν έχετε άλλη αλλεργία η οποία δεν σχετίζεται με βότανα ή το βότανο, μπορείτε να καταναλώσετε.
Γιώργος
Να κανω και εγω μια ερωτηση…διαβασα ολα τα σχολια και τις ερωτησεις αλλα δεν εχω καταλαβει ακριβώς την διαφορα των βλαστών απο τα άνθη…ποια ειναι η διαφορά?και αν μπορούσατε να μου πειτε μια συνταγη για να φτιάξω βαμα.ευχαριστω εκ των προτέρων
βοτανα
Καλησπέρα σας! Η διαφορά μεταξύ βλαστού και άνθους είναι καθαρά ποιοτική. Δηλαδή η ουσία, το αιθέριο έλαιο που προσφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό θεραπευτικών ιδιοτήτων, είναι διαθέσιμο σε μεγαλύτερη ποσότητα στα άνθη και όχι στους βλαστούς. Ναι, υπάρχουν ποσότητες αιθέριου ελαίου στον βλαστό, αλλά δεν συγκρίνεται με το άνθος της λαδανιάς. Μάλιστα είναι από τα λίγα φυτά που πρέπει να συλλέγονται μεσημέρι όπου το αιθέριο έλαιο είναι το ζενίθ του.
Τώρα σε σχέση με το βάμμα: δεν προτείνω αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία να κάνετε βάμμα πόσιμο. Από εκεί και πέρα να σας γράψω την συνταγή που κάνω, αλλά είναι δύσκολο να σας εξηγήσω τους αλκοολικούς βαθμούς.
Το άνθος είναι εύθραυστο. θέλει προσοχή μην “σπάσει” σε αλκοολικούς βαθμούς πάνω από 25. Ιδανικά πρέπει να προμηθευτείτε καθαρό οινόπνευμα από το φαρμακείο και ένα αλκοολόμετρο, νερό πηγής, ή κάποιο εμφιαλωμένο ή απεσταγμένο, αλλά όχι βρύσης. Το οινόπνευμα ποτοποιίας ή φαρμακευτικό είναι 95 βαθμών. Ξεκινάτε με αραίωση με νερό ώστε να φτάσει τους 25 βαθμούς Αν δεν θέλετε να πάρετε αλκοολόμετρο, υπολογίστε με την μέθοδο των τριών πχ. αν υποθέσουμε ότι θέλετε να κάνετε 100ml βάμμα θα πείτε: σε οινόπνευμα 100 βαθμών, 75ml νερό ώστε να φτάσει τους 25 βαθμούς. στους 95 βαθμούς Χ. θα σας βγει περίπου 71. Το βάζετε σε ένα αποστειρωμένο βάζο. (Δεν σας προτείνω εκχύλιση εν θερμώ γιατί πιθανότατα θα καεί, οπότε θα σας πω την ψυχρή εκχύλιση.) Προσθέτουμε την δρόγη (τα άνθη της λαδανιάς). Αποξηραμένα άνθη βάζουμε περίπου 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας για 100ml. Φροντίζουμε να μην εξέχει τίποτα από το διάλυμα. Σκεπάζουμε με διηθητικό χαρτί, αλουμινόχαρτο από πάνω και κλείνουμε με σπάγκο. Αφήνουμε για 21 μέρες σε σκιερό μέρος με ήπια ανάδευση (το ρολάρουμε δεν το ανακινούμε πάνω κάτω) σε καθημερινή βάση. Αν κάνετε πιο βαρύ αλκοολικό βάμμα, θα καεί το άνθος και θα μυρίζει χορτάρι όταν το ανοίξετε. Αν δεν το αποθηκεύσετε σωστά θα χαλάσει. Λόγω χαμηλών αλκοολικών βαθμών λήγει γρήγορα, προτιμήστε να κάνετε μικρές ποσότητες ώστε να μην πετάτε βάμμα! Καλή επιτυχία! Τελικά ίσως έπρεπε να γράψω ένα αφιέρωμα στην παρασκευή βάμματος!
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Κσλησπέρα. Θέλω να ρωτήσω αν παίζει ρόλο η περιοχή στην οποία θα μαζευτεί το φυτό. Π.χ. η λαδανιά που ευδοκιμεί από όπου κατάγομαι ( Βοιωτία), έχει τα ροζ φύλλα. Ποιό είδος έχει τα περισσότερα οφέλη ή αν υπάρχει κάποια διαφορά; Ευχαριστώ.
βοτανα
Καλημέρα σας, η περιοχή παίζει πάντα ρόλο αλλά κυρίως σχετικά με την ποιότητα του περιβάλλοντος και την ρύπανση. Φυσικά και μια λαδανιά που φυτρώνει στην άκρη του δρόμου δεν είναι το ίδιο καλή με μια βουνίσια, θα έλεγα μάλιστα πως είναι ακατάλληλη για χρήση. Σε σχέση ποιότητας – χρώματος φύλλων, λάβετε υπόψη ότι όλα είναι λαδανιές – ανήκουν στην ίδια οικογένεια – αλλά έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη θεραπευτική αξία. Η αναγνωρισμένα καλύτερη ποικιλία είναι – αν μπορούμε να το πούμε υπεραπλουστευμένα – αυτή με τα λιλά-ροζ άνθη και σίγουρα όχι με τα λευκά. Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να πάθετε κάτι αν καταναλώσετε λαδανιά με άλλο χρώμα άνθους, απλά οι θεραπευτικές ιδιότητες θα είναι υποδεέστερες και κατά συνέπεια θα αργήσετε λίγο παραπάνω να δείτε αποτελέσματα. Τα περισσότερα οφέλη με διαφορά έχει η κρητική λαδανιά!
Ιωάννα
καλησπέρα αν συλλεξω φυλλα κ βλαστους τι επαξεργασια θελει για να καναναλωθει??
βοτανα
Κανονικά καμία. Κατά κάποιους, αν η περιοχη στην οποία συλλέγεται το βότανο είναι καθαρή, δεν χρειάζεται ούτε πλύσιμο το βότανο αλλά καλό είναι να ξεπλυθεί όσο είναι φρέσκο. Μην το μουλιάσετε γιατί θα χάσει τα θρεπτικά συστατικά του στο νερό που θα ξεπλυθεί.
Κάλλη
Καλησπέρα, για βάμμα κίστου χρησιμοποιούμε την ρητίνη ή φρέσκο βότανο;
Για την ρητίνη ποιες είναι οι αναλογίες;
Καλλιοπη Σιμοπουλου
Γεια σας!!!!ευχαριστουμε πολύ για όλες τις πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί μας!!!,Θελω να κάνω λάδι με λαδανια για περιποίηση του δέρματος ,ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος?
βοτανα
Γειά σας! Είτε η ψυχρή εκχύλιση είτε εν θερμώ, βγαίνει πολύ ωραίο λάδι, δώστε μεγαλύτερη σημασία στο λάδι στο οποίο θέλετε να εκχυλίσετε ώστε να είναι πιο κοντά στις ανάγκες της επιδερμίδας σας.
Ηλίας
Το βοτανο λέγεται ότι ήταν και ναρκωτικό τον προηγούμενο αιώνα 18ο
Χρησιμοποιείται και για πόνους?
Με ποιο τρόπο?
Εάν βάλουμε μεγαλύτερη ποσότητα στο τσαι υπαρχει πρόβλημα?
Η σε άλλη περίπτωση είναι επικίνδυνο?
Ευχαριστώ
βοτανα
Κανένα βότανο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δοσολογίες και του χρόνους στους οποίους είναι ασφαλές! Το λάβδανο που αναφέρετε εσείς πρόκειται για συνωνυμία και ουδεμία σχέση με τη λαδανιά έχει! Είναι το Laudanum που ήταν ανάμειξη αλκοόλ με όπιο και χρησιμοποιούνταν ευρέως ως υπνωτικό αναλγητικό και ναρκωτικό.
Λίντα
Καλησπέρα σας, συγχαρητήρια για το side σας και για τις τόσο κατατοπιστικές απαντήσεις που δίνετε, με βοήθησαν πλήρως. Ασχολούμαι με τα βότανα, αφού μένω σε ορεινή περιοχή και θα χρειαστώ σίγουρα σύντομα την βοήθειά σας. Σχετικά με την κουνούκλα απαντήθηκαν οι ερωτήσεις μου από τις απαντήσεις που δώσατε παραπάνω. Ευχαριστώ και καλή συνέχεια.
βοτανα
Ευχαριστούμε και εμείς για τα καλά σας λόγια!
Βαγγέλης
Καλησπέρα σας Ποιο΄ί είναι οι ιδανικοί αλκοολικοί βαθμοί για παρασκευή βάμματος και πόσος χρόνος ο ιδανικός να παραμείνει το βότανο στο αλκοόλ. Είναι σωστό αν έχουμε ένα υψιλόβαθμο αλκοόλ να το αραιώνουμε με απεσταγμένο νερό. Βάζουμε μόνο τα φύλλα ή και τα άνθη;
βοτανα
Καλησπέρα σας, δεν υπάρχει σταθερός κανόνας καθώς εξαρτάται από το βότανο που θέλουμε να κάνουμε βάμμα. Τα φύλλα και τα άνθη ειναι ευαίσθητα οπότε χρειάζεται ένα ελαφρύ βάμμα έως 25 βαθμούς. Αντίστοιχα ένα βάμμα από ρίζα τζίντζερ μπορεί να είναι και 65 βαθμών. Ο κανόνας είναι να παραμείνει η δρόγη μέσα στο αλκοολικό διάλυμα 21 μέρες μα καθημερινή ήπια ανάδευση, σε σκοτεινό χώρο. Φυσικά το αλκοολικό διάλυμα το αραιώνουμε με απεσταγμένο νερό ή νερό πηγής κάτι το οποίο βέβαια είναι αρκετά δυσεύρετο αν ζείτε σε αστικό κέντρο. Λάβετε υπόψη ότι το βάμμα χαμηλών βαθμών έχει μια μικρή διάρκεια ζωής. Αν το βότανο καεί από αυξημένη ποσότητα αλκοόλ, αντί να μυρίζει η χαρακτηριστική μυρωδιά του βοτάνου, θα μυρίζει σαν γρασίδι.
Νικος
Καλημέρα σας!
Παρακαλώ πείτε μου πώς κάνουμε τσάι και αφέψημα με τα φύλλα τις λαδανιας
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
βοτανα
Καλησπέρα σας, κάνουμε όπως με όλα τα βότανα, για μια κούπα τσάι ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό. Προσθέτουμε σε μια κούπα με βρασμένο νερό για 5 λεπτά και είναι έτοιμο. Είτε αποξηραμένα είτε φρέσκα τα φύλλα, αλλάζει κυρίως η γεύση και λίγο η περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.
ΛΑΚΗΣ
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟ ΛΑΔΑΝΟ;;
ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΜΕΤΑ ΣΕ ΝΕΡΟ ΝΑ ΤΙΣ ΠΙΝΩ;;;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
βοτανα
Μπορείτε να κάνετε βάμμα χαμηλών αλκοολικών βαθμών ώστε να μην καεί το φυτό και να χρησιμοποιήσετε τις σταγόνες σε νερό!
Ελένη Καρρά
Μπορώ να το αποξηρανω σε αποξήραντη σε χαμηλή θερμοκρασία?
βοτανα
Ναι, μπορείτε και σε ξηραντήρα αλλά και σε φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία!
Κατιάννα Κουή
Καλησπέρα σας!
Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση…. Από την λαδανιά, αν κατάλαβα καλά, κάνουμε τσάι και το λουλούδι, αλλά και τα πράσινα φύλλα που έχει στο κοτσάνι, έτσι; Αλλά πχ στο τσάι θα βάλουμε μόνο ή τον ανθό ή τα φύλλα από το κοτσάνι, έτσι;
βοτανα
Προτιμήστε τα άνθη και τα φύλλα που έχουν το μέγιστο των θεραπευτικών ιδιοτήτων.
Σμαράγδα
Η συλλογή της γίνεται μονο τους θερινούς μηνες;
Τώρα, Μάιος παρατηρώ πολλές ν ασ είναι ανθισμένες.
Συνιστάται η συλλογή της και την περίοδο της ανοιξης;
βοτανα
Η καλύτερη περίοδος συλλογής είναι το καλοκαίρι γιατί το αιθέριο έλαιο της λαδανιάς είναι στο ζενίθ, για αυτό και είναι το μοναδικό ίσως βότανο που συλλέγεται μεσημέρι!
Τονυ
Καλησπέρα . Ποια η διαφορά μεταξύ του άσπρου , του ροζ και του σκούρου λιλά όσο αφορά τις ιδιότητες του βοτάνου ;
βοτανα
Ανήκουν στην ίδια οικογένεια, αλλά δεν έχουν το ίδιο ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες! Διαβάστε στις απαντήσεις των σχολίων λεπτομέρειες.
μαριαλένα κούγια
καλησπέρα σας,
μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε να μάθω πως γίνετε η αποξήρανση του βοτάνου μετά τη συλλογή του…
σε σκιερό μέρος…κρεμασμένο ανάποδα…σε καλάθια…για ποσο διάστημα..
ευχαριστώ εκ των προτέρων
βοτανα
Καλησπέρα σας, η λαδανιά ξηραίνεται όπως τα περισσότερα βότανα: σε τεντωμένο τούλι απλώνετε τα φύλλα και τους βλαστούς και απλώνετε από πάνω άλλο τούλι να μην κάτσει σκόνη μύγες κ.α. Μετά από 21 ημέρες περίπου είναι έτοιμα για αποθήκευση, αλλά ανάλογα τις συνθήκες ελέγχετε και εσείς αν έχουν αποξηρανθεί πλήρως (π.χ. περισσότερη υγρασία από την αναμενόμενη). Φυσικά η αποξήρανση δεν γίνεται στον ήλιο αλλά σε σκιερό μέρος.
Βασιλική Κούλα
Καλημέρα σας!!! Έχουμε και στην Κέρκυρα μάζεψα σήμερα το έκανα τσάι έτσι φρέσκο μαζί με. τα άνθη του πειράζει???
βοτανα
Καλησπέρα σας, όχι δεν πειράζει, πολλές φορές απλά το άρωμα και η γεύση είναι πιο έντονη και δεν αρέσει, κατά τα άλλα είναι ασφαλές! Τα άνθη δεν είναι κακό να τα συμπεριλάβετε στο τσάι σας, απλά δεν έχουν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες με τα φύλλα και τους βλαστούς, καθώς δεν περιέχουν την ρητίνη που καθιστά τον αλάδανο τόσο θεραπευτικό.