Αλάδανος, Κιστός ο κρητικός Cistus Incanus
Ανάμεσα στα βότανα των οποίων οι ευεργετικές ιδιότητες αναγνωρίστηκαν από την αρχαιότητα, είναι και ο αλάδανος, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία ειδών στην ελληνική ύπαιθρο, με πιο δυνατό τον κρητικό. Δεν είναι τυχαία ένα μοναδικό βότανο, καθώς οι θεραπευτικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν, είναι πλέον και επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Ο αλάδανος είναι ένα από τα πλουσιότερα φυτά σε πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται στα φύλλα του φυτού. Αυτομάτως η μεγάλη περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες, το καθιστά ένα υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής χωρίς παρενέργειες με ιδιαίτερα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθάει σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ παράλληλα τονώνει σε περιόδους κόπωσης και εξάντλησης και αντιμετωπίζει την αϋπνία.
Θεωρείται πιο υγιεινό ρόφημα από το πράσινο τσάι, ενώ προστατεύει σημαντικά την υγεία και την καλή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο αλάδανος είναι ισχυρότερος από άλλα βότανα, είναι ότι o συνδυασμός αντιοξειδωτικών που περιέχει, δεν συμβάλλει απλά στην αποτοξίνωση αλλά αποβάλει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό τα οποία προέρχονται από κάπνισμα, περιβαλλοντική μόλυνση ακόμα και σφραγίσματα (υπεύθυνα για σοβαρά προβλήματα μεταβολισμού).
Εντυπωσιακές είναι και οι επουλωτικές ιδιότητες του αλάδανου, καθώς μπορεί να αναπλάσει τα κύτταρα γρήγορα, θεραπεύοντας ουλές καινούργιες και παλιές, φλεγμονές, μολύνσεις, μυκητιάσεις, αιμορροΐδες και καλοήθη αποστήματα. Αν υποφέρετε από κνησμό, δερματικές αλλεργίες και ερεθισμούς, μια κηραλοιφή βασισμένη σε λαδανιά θα σας ανακουφίσει άμεσα.
Σε σχέση με το αναπνευστικό σύστημα, είναι επίσης αποτελεσματικό καθώς έχει αποχρεμπτική δράση, ενώ ειδικά για του καπνιστές, επισπεύδει την αποκατάσταση των πνευμόνων. Αυτό σημαίνει ότι θεραπεύει και προστατεύει από κάθε μόλυνση του άνω και κάτω αναπνευστικού συστήματος, όπως βρογχίτιδα, πνευμονία, άσθμα, δύσπνοια κ.α.
Καθώς αναφέραμε ότι ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αξίζει να συμπληρώσουμε ότι έχει δράση αντιβιωτική, είναι θερμαντικό βότανο που θα σας ανακουφίσει από ένα βαρύ κρύωμα σε εντριβή και θα ανακουφίσει από έντονη καταρροή.
Πίνοντας τσάι από αλάδανο, υποστηρίζετε το υγιές Ph του οργανισμού, ενώ αντιμετωπίζετε ελαφρές ενοχλήσεις το πεπτικού συστήματος, όπως δυσπεψία και διάρροια. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βότανα της ομοιοπαθητικής κυρίως για την αντιμετώπιση του στρες, ενώ ήδη πραγματοποιούνται μελέτες για την αντικαρκινική του δράση σε διάφορους τύπους καρκίνου.
Το τσάι αλάδανου είναι ακίνδυνο σε ποσότητες που δεν υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια (3 φορές την ημέρα για θεραπευτικούς σκοπούς) αλλά το βάμμα δεν πρέπει να καταναλώνεται χωρίς παρακολούθηση ειδικού ιατρού. Αν είστε αλλεργικοί μη καταναλώνετε αλάδανο.
Διαβάστε περισσότερα για τη θρεπτική αξία της λαδανίας και τις καλλυντικές χρήσεις της λαδανιάς!
αγχολυτικα βοτανα, αλάδανος, αντικαρκινικά βότανα, αντιοξειδωτικά βότανα, αποχρεμπτικα βοτανα, βότανα, βοτανα για αναπνευστικο συστημα, βοτανα για ανοσοποιητικο συστημα, βότανα για αποτοξίνωση, βοτανα για βρογχιτιδα, βοτανα για διαρροια, βοτανα για δυσπεψια, βοτανα για καπνιστες, βοτανα για κρυολογημα, βότανα για πεπτικό σύστημα, θεραπευτικά βότανα, θερμαντικα βοτανα, λαδανιά
Ελλη
Σε μικρό παιδί 4 χρόνων που έχει μπούκωμα και βηχα πόσες σταγόνες από το βαμμα μπορώ να δίνω?
βοτανα
Γειά σας! Διαβάστε τις δοσολογίες γενικά αναζητώντας το αρθρο για ορθή χρήση βοτάνων αλλά και σε αυτό το λίνκ για βότανα για βρέφη και παιδιά Δεν συστήνουμε τη χρήση βάμματος σε μικρά παιδιά τόσο λόγω των αλκοολικών βαθμών όσο και λόγω της ισχυρής δράσης του βάμματος. Γιατί δεν δοκιμάζετε σιροπάκι από μέλι ανακατεμένο με δυο τρεις σταγόνες λεμόνι και ελαιόλαδο που έχετε εμβαπτίσει μέσα ρίγανη ή αλάδανο; Μια κουταλίτσα του γλυκού είναι αρκετή. επίσης για το μπούκωμα αν βράσετε σε ενα κατσαρολάκι νερό και βάλετε μέσα φύλλα μέντας, ή ευκάλυπτου, ή δυόσμου θα κάνει λίγες εισπνοές ή ακόμα και αν το αφήσετε στο δωμάτιο του να διαχέεται στο χώρο για λίγη ώρα θα βοηθήσει και στο μπούκωμα και στο βήχα. Πάντως αποφύγετε το βάμμα σε μικρές ηλικίες!
Dora thrasivoulou
Χάρηκα τόσο πολύ που σήμερα πηγα εξοχή.κσι μάζεψα λουλούδια και τα φύλλα θα το αποξηρανω και θα το πίνω σαν τσάι. Μου λένε μην ακούτε τι γράφουν είναι επικίνδυνα εγώ σας εμπιστεύομαι. Με ενδιαφέρει περ. Για την αϋπνία. Σας ευχαριστώ.
βοτανα
Καλησπέρα σας, φυσικά και όλα ανάλογα με τη χρήση τους είναι επικίνδυνα, αν πίνετε όλη μέρα τσάι αλάδανου μπορεί να σας πειράξει, αν παίρνετε κάθε βράδυ συμπλήρωμα για την αϋπνία σίγουρα θα σας κάνει ζημιά. Υπάρχει πάντα η φωνή της λογικής που δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε ούτε τις φαρμακευτικές αγωγές όπου είναι πολύτιμες, αλλά ούτε απλά σπιτικά γιατροσόφια της φύσης που χρησιμοποιούνται εδω και αιώνες. Για αϋπνία δοκιμάστε και ένα απλό χλιαρό χαμομήλι με τίλιο που συνεργάζονται και είναι εξαιρετική λύση, ή σε ίσες αναλογές χαμομήλι – τίλιο – λεβάντα
Τοπαλίδης Νικόλαος
Καλησπέρα έχω μαζέψει από το βουνό λαδανο πως μπορώ πέραν ότι το πίνω σαν τσάι να το εκμεταλευτω να κάνω βαμα η κάτι άλλο αλαιο για μασάζ ας πούμε ;
βοτανα
Φυσικά και μπορείτε, δείτε και στα σχόλια κάποιες απαντήσεις μήπως σας φανούν χρήσιμες!
ΣΤΕΦΑΝΙΑ
Καλησπέρα! Βοηθά το αλαδανο και στους όζους θυροειδούς;;
βοτανα
Καλησπέρα σας! Δεν είναι τεκμηριωμένο ακόμα για να σας δώσω μια σαφή απάντηση!
Μιλτιάδης
Άργησα λίγο αλλά… Όχι ,δεν μπορούν. Απαγορεύεται ρητά καθώς ή ρητίνη της λαδανιάς έχει κυτταροστατική δράση. Αντενδείκνυται στην ανάπτυξη του εμβύου.
Μ
Χαίρετε.
Ευχαριστούμε για τις απαντήσεις.
Για κακοήθεια ποιες έρευνες χρήσης λαδανιας έχουν γίνει μέχρι σήμερα ;
Ευχαριστώ.
βοτανα
Να είστε καλά! Υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, βιβλιογραφία δύσκολα θα βρείτε στα ελληνικά, αν ενδιαφέρεστε διαβάστε σε αυτό το Link, ενώ υπάρχουν αρκετά ακόμα για την συγκεκριμένη ιδιότητα του βοτάνου. https://www.nature.com/articles/s41598-020-63444-3
Alekos
Εχω φρεσκα φυλλα λαδανιας πως μπορο να τα χρισιμοπιουντε εχω φλεγμονες στο πελμα του ποδιου θα με βοηθησει πιστευετε ???
βοτανα
Τα φρέσκα φύλλα λαδανιάς, ειδικά σε εξωτερικά τραύματα μπορούν να γίνουν κατάπλασμα. Μπορεί να βοηθήσει φυσικά, με λίγη υπομονή και επιμονή.
Αμαλια
Καλησπέρα, βρήκα αλαδανο σε μορφή πάστας, πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω και πως να κατασκευάσω βάμμα από αυτό, ευχαριστώ πολύ Αμαλια
βοτανα
Στείλτε μου αν μπορείτε το Link αν έχετε για την πάστα αλάδανου! Δεν το έχω ακούσει και με ενδιαφέρει ώστε να μπορώ να σας πως κάτι παραπάνω για αυτό!
mariathena
I have been taking Greek Cistus , Ladania , since early 2021. I believe it has been a potent tool that helped me not to catch Covid , despite having been in touch with infected people and travelling a lot. The other most important element I take consistently , is oregano oil and thyme herb and tincture.
Δημήτρης Μακαλεκας
Μου είπαν ότι μπορεί η λαδανια σε συνδυασμό με την τσουκνίδα να θεραπεύσει τη ρινίτιδα. Ποια είναι η γνώμη σας;
βοτανα
Η λαδανιά έχει θετική επίδραση τόσο συνολικά στο αναπνευστικό όσο και στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα ενώ είναι ένα πολύ καλό αντιφλεγμονώδες. Πλύσεις με εκχύλισμα λαδανιάς θα βοηθήσει σίγουρα, έστω και ως συμπωματική αντιμετώπιση. Σε συνδυασμό με την τσουκνίδα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε καθώς δεν είναι γνωστή κάποια συνέργεια μεταξύ των βοτάνων. Παρόλαυτα, επειδή πολλές θεραπευτικές δράσεις βοτάνων ανακαλύπτονται εμπειρικά, δεν χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε, δεδομένου ότι είναι και τα δύο βότανα πολύ φιλικά στον οργανισμό μας και αν δεν είστε αλλεργικός, στην χειρότερη περίπτωση να μην έχει αποτέλεσμα. Αναμένουμε νέα σας!
ΑΛΜΥΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΣΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΠΟΥ ΦΤΕΙΑΧΝΟΥΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΤΣΑΝΙΑ;
βοτανα
Μπορείτε χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα!
Μαραβελάκη Αιμιλία
Σε σκυλί μπορώ να δώσω αλαδανο βάμμα κ πόσες σταγόνες.Σας ευχαριστώ πολυ
βοτανα
Μπορείτε να του δώσετε, καλύτερα σταγόνες απευθείας στη γλώσσα. Για ένα μεσαίου μεγέθους προς μικρό σκυλάκι 2 σταγόνες 3 φορές τη μέρα. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να προσέξετε πιθανή αλλεργία, ενώ οι δοσολογίες είναι συμβουλευτικές.
Ελευθερία
Καλησπέρα σας, βρήκα λευκά άνθη που μοιάζουν με τα λιλά της λαδανιας σε ένα φυτό με ελαφρά πιο μακρόστενα φύλλα στην ίδια περιοχή με αυτά που γνωρίζω. Μήπως είναι άλλο είδος λαδανιας? Αν ναι, ποιες ιδιότητες έχει?
βοτανα
Καλησπέρα σας, ανήκει στην ίδια οικογένεια αλλά δεν θα σας προσφέρει τις θεραπευτικές ιδιότητες που περιμένετε από τη λαδανιά. Έχει κάποιες από τις θεραπευτικές ιδιότητες της λαδανιάς πολύ αποδυναμωμένες.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ
ΒΡΕΘΗΚΑ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ COVID 19 ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ. ΠΑΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗΝ ΗΜΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ. ΞΕΞΙΝΗΣΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΣΑΙ ΜΕ ΛΑΔΑΝΟ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΙΤΗ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ. ΟΥΤΕ ΕΛΑΦΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ.
Ελενα.
Οι εγκυες μπορούν να καταναλώνουν το αφέψημα της λαδανιας;
βοτανα
Ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας! Αν πιείτε ένα τσάι λαδανιάς μια μέρα δεν θα πάθετε κάτι εκτός αν είστε αλλεργική αλλά για συχνότερη χρήση είναι σημαντικό να έχετε την έγκριση του γυναικολόγου – μαιευτήρα σας.
Μιλτιάδης
Άργησα λίγο αλλά… Όχι ,δεν μπορούν. Απαγορεύεται ρητά καθώς ή ρητίνη της λαδανιάς έχει κυτταροστατική δράση. Αντενδείκνυται στην ανάπτυξη του εμβύου.
βοτανα
Ευχαριστούμε για την εμπεριστατωμένη απάντηση σας!
Άννα
Γειά και χαρά σας! Μάζεψα την άνοιξη φύλλα και λουλούδια λαδανιας και τα έβαλα σε βάζο που το γέμισα ελαιόλαδο καλής ποιότητας. Το τοποθέτησα σε μέρος σκιερό. Σήμερα το στραγγιξα! Πως και που το χρησιμοποιώ, μπορείτε να μου πείτε;; πίνετε;
Σας ευχαριστώ πολύ!!
βοτανα
Καλησπέρα σας, το αφήσατε αρκετό καιρό αλλά αν δεν φαίνεται να έχει σπάσει το έλαιο ή να μυρίζει περίεργα δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι! Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για πληθώρα χρήσεων, όπως προσθήκη σε μαγειρευτά και σαλάτες, έλαια μασάζ με αιθέρια έλαια, θεραπευτική κηραλοιφή και coldcreams, σερουμ προσώπου αντιγηραντικό κ.α. Να το πιείτε δεν έχει κάποια θεραπευτική ιδιότητα επιπλέον!
Γεράσιμος
Καλησπέρα σας.θα ήθελα να μάθω πόση ποσότητα περίπου χρειάζεται για ένα καθημερινό ρόφημα,μια κούπα του τσαγιού π.χ
βοτανα
Καλησπέρα σας, για απλό ρόφημα μια κουταλιά του γλυκού για μια κούπα τσαγιού είναι αρκετή!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΓΟΡΑΣΑ ΒΑΜΜΑ ΚΟΥΝΟΥΚΛΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΠΙΝΩ 30 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. ΤΟ ΠΗΡΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΩ; ΚΑΙ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ; ΤΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ;;
βοτανα
Το βάμμα δεν είναι σαν το τσάι, είναι αρκετά δυνατότερο και σας είπαν να το πάρετε 3 φορές την ημέρα 30 σταγόνες την φορά, κάτι το οποίο σαν δοσολογία δεν θεωρείται ιδιαίτερα προληπτική καθώς δεν είναι λίγη ποσότητα και μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον ναυτία. Εσείς ξέρετε αν πρέπει να πίνετε, δεν έχει να κάνει με τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό αλλά κυρίως με ποιο σκοπό θέλετε να το καταναλώσετε προληπτικά. Ο ειδικός γιατρός στην προκειμένη περίπτωση είναι ο βοτανοθεραπευτής ή ομοιοπαθητικός ο οποίος σας συνέστησε το βάμμα, οποιοσδήποτε άλλος χωρίς γνώσεις στο αντικείμενο ή με ελλιπείς γνώσεις δεν πρέπει να προτείνει δοσολογίες βάμματος για κατανάλωση 3 φορές την ημέρα 30 σταγόνες την φορά.
Asimina
Καλησπέρα. Υπέροχο άρθρο που εμφανίζεται στις πρώτες καταχωρήσεις των ιδιοτήτων του λαδάνου.
Τυχαίνει να έχω βρει το βότανο σε διάφορα μέρη γιατί έκανα παρέα με μελισσοκόμους (δίνει πολύ καλό μέλι την άνοιξη στην ανθοφορία).
Θέλω να σας ρωτήσω:
1. πότε πρέπει να μαζεύει κάποιος τα φύλλα για να τα φυλάξει για τσαϊ.
2. Ποια διαδικασία ακολουθείται για το τσαϊ (αποξήρανση των φύλλων ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φρέσκα?).
3. Τι άλλο (με μέτρο) μπορεί να παρασκευάσει ΕΥΚΟΛΑ ο απλός ιδιώτης από το συγκεκριμένο βότανο και ποια εποχή είναι καλύτερη να γίνεται η συγκομηδή του. Ευχαριστώ πολύ.
βοτανα
Καλησπέρα σας, εδώ θα βρείτε πότε συλλέγεται ο αλάδανος! Η αποξήρανση των φύλλων γίνεται όπως σε όλα τα βότανα, ανάμεσα σε τούλι ώστε να μην πάνε ζουζούνια και σκόνες, σε σκιερό και ξηρό μέρος. Συνήθως σε 21 ημέρες είναι έτοιμα. Φυσικά χρησιμοποιούνται και χλωρά τα φύλλα και οι βλαστοί αλλά μπορείτε να τα αποξηράνετε για να έχετε όλο το χρόνο. Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε εκχύλισμα λαδανιάς, αφήνοντας σε αποσταγμένο νερό ή αμφιαλωμένο ή νερό πηγής από το προηγούμενο βράδυ, φύλλα και βλαστούς. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε δικό σας έλαιο εύκολα με τον τρόπο που γράφουμε στο άρθρο Συνταγές για σπιτικά έλαια!
Ειρηνη
Θα μπορέσατε να προτείνετε καποια συνταγή για παρασκευη βάμματος? σας ευχαριστω
βοτανα
Θα κάνουμε μελλοντικά κάποιο αφιέρωμα στην παρασκευή βάμματος, αν δεν έχουμε ήδη κάποιες πληροφορίες!
ελσα
Μαζεψα φρεσκα φύλλα λαδανιάς με λιλα λουλουδάκια. Θα τα αφήσω να ξεραθούν και με αυτό θα φιάχνω τσάι ευχαριστώ
Μαρια
Εχω φρεσκα φυλλα λαδανιας.Πως φτιαχνω κρεμα η κατι αλλο για το προσωπο?
βοτανα
Καλησπέρα σας, με τα φρέσκα φύλλα της λαδανιάς μπορείτε να κάνετε μόνο κατάπλασμα, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε κρέμα ή κηραλοιφή για πολλούς λόγους ένας εκ των οποίων και η αποστείρωση που δεν μπορεί να γίνει με φύλλα μέσα σε ένα σκεύασμα! Μπορείτε να κάνετε βάμμα, εκχύλισμα ή έλαιο λαδανιάς, και να το χρησιμοποιήσετε για παρασκευή κηραλοιφής, cold cream ή λοσιόν προσώπου!