Αγγούρι, τρόπος συλλογής δρόγης
Το αγγούρι είναι καλλιεργούμενο φυτό, ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα για τη χρήση του σε σαλάτες χειμώνα και καλοκαίρι. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κολοκύθι και το πεπόνι και υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών που μπορούμε να καλλιεργήσου και να βρούμε στην αγορά.
Η καλλιέργεια του μπορεί να γίνει όλη τη διάρκεια του χρόνου, και είναι φυτό ετήσιο. Η παραγωγή καρπού είναι άμεση με αποτέλεσμα να μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η σημαντικότερη ανάγκη του αγγουριού για σωστή και γρήγορη ανάπτυξη, είναι το νερό και ακόμα σημαντικότερη η καθαρότητα και η ποιότητα του νερού, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της σύνθεσης του, είναι νερό.
Το αγγούρι έχει άνθη κίτρινα και μεγάλα, τα οποία είναι αρσενικά και θηλυκά. Τα θηλυκά δημιουργούν τον καρπό που λαμβάνουμε. Η καλλιέργεια του το χειμώνα πραγματοποιείται επιτυχώς σε θερμοκήπια.
Έχει μεγάλη διατροφική και καλλυντική αξία. Μεταξύ άλλων, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες C, Β1, Β2, Β3 & Β5, πυρίτιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, φυλλικό οξύ και σίδηρο. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, είναι ότι η κατανάλωση του, είναι πολύτιμη για τον οργανισμό, αρκεί να μην είναι προϊόν καλλιέργειας με πολλά φυτοφάρμακα ή νερό αμφιβόλου ποιότητας.
Διαβάστε περισσότερα για το αγγούρι καλλυντικές χρήσεις και αγγούρι θεραπευτικές ιδιότητες!
αγγούρι, βοτανα θρεπτικη αξια, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης
Ειρήνη
Καλημέρα ευχαριστώ για την απάντηση…θα ήθελα να ρωτήσω τώρα κάτι που ίσως φανεί κουτό..όταν εκχυλίζουμε κάποιο βότανο σε λάδι αυτό πρέπει να είναι φρέσκο όπως το σπαθόχορτο ας πούμε; και κάτι ακόμα το βάζο που θα έχει μέσα το βότανο με το λάδι πρέπει να είναι σκουρόχρωμο ή διάφανο;; ευχαριστώ πολύ…
Botanologio
Είναι μια απόλυτα λογική ερώτηση! Δεν είναι απαραίτητο να είναι φρέσκο, ανάλογα φυσικά το βότανο. Το αγγούρι για παράδειγμα δεν είναι βότανο και χάνει τις ιδιότητες του αποξηραμένο. Το βάζο στο οποίο γίνεται η διαδικασία δεν χρειάζεται να είναι σκουρόχρωμο, αρκεί να μην το βλέπει ο ήλιος. Η φιάλη που θα αποθηκευτεί πρέπει να είναι φιμέ ώστε να προστατεύεται και παράλληλα να παρατείνεται ο χρόνος ζωής του.
Ειρήνη
Καλημέρα…θα ήθελα να ρωτήσω τι συλλέγουμε από το φυτό του αγγουριού και αν μπορούμε να εκχυλίσουμε τη δρόγη σε λάδι..ευχαριστώ
Botanologio
Καλησπέρα, δρόγη θεωρείται – ανάλογα με τη χρήση που θα κάνουμε – ο καρπός και οι σπόροι του ώριμου καρπού. Σχετικά με το έλαιο, δεν είναι απίθανο να γίνει, αλλά οι πιθανότητες αστοχίας είναι πολύ μεγάλες. Γι΄ αυτό είναι και πολύ ακριβό έλαιο. Σε έλαιο, κατά προτίμηση αμυγδαλέλαιο για αγγούρι, εκχυλίζουμε τους σπόρους του αγγουριού και προαιρετικά λίγη φλούδα. Προσοχή η δρόγη να μην προεξέχει από το έλαιο γιατί μουχλιάζει – όχι καρπό σε έλαιο είναι σαν να βάζουμε νερό σε λάδι!