| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es
dittany nutritional value

Δίκταμο, τρόπος συλλογής δρόγης

Το δίκταμο γνωστό και ως έρωντας είναι ένα από τα αυτοφυή βότανα το οποίο ευδοκιμεί σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη. Τα κυριότερα συστατικά του είναι αιθέριο έλαιο, πικρές ουσίες, σαπωνίνες και λακτόνες. Είναι έντονα αρωματικό βότανο, πολυετές με χαρακτηριστικά ροδοπράσινα άνθη και στρογγυλά γκριζοπράσινα φύλλα που καλύπτονται από λευκό χνούδι. Δεν ξεπερνά τα 40 εκατοστά σε ύψος.

Τα ευεργετικά μέρη του δίκταμου είναι τα άνθη του αλλά και όλα τα υπέργεια τμήματα του φυτού, όπως οι βλαστοί και τα φύλλα. Η εποχή της ανθοφορίας και της συλλογής του δίκταμου είναι από τον μήνα Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο. Το ιδανικό είναι τα άνθη να συλλέγονται τις δυο πρώτες μέρες που έχουν ανοίξει τα μπουμπούκια και πάντα πρωινές ώρες, ώστε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.

Το δίκταμο συμβολίζει την αγάπη, ενώ θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό. Το Κρητικό δίκταμο έχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ελληνικά βότανα λόγω της σπανιότητας αλλά και της ιδιαίτερης θεραπευτικής αξίας του συγκεκριμένου είδους. Σήμερα, θεωρείται ένα από τα σπάνια και προστατευόμενα είδη της βοτανοθεραπείας, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η ελεύθερη συλλογή του, ενώ υπάρχει σε συγκεκριμένους τόπους της Κρήτης καλλιέργεια δίκταμου ώστε να αποφευχθεί η εξαφάνιση του.

Διαβάστε περισσότερα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του δίκταμου και τις καλλυντικές χρήσεις του δίκταμου!

Ετικέτες:δίκταμο, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es