| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Λινάρι, η συλλογή της δρόγης

Ένα από τα πλέον γνωστά βότανα στην Ελλάδα, το λινάρι, με άλλες ονομασίες λιναρόσπορος, λινοκαλάμι και λίνον το ωφελιμότατον, ανήκει στην οικογένεια Linaceae και είναι ιθαγενές των θερμών ευρωπαϊκών χωρών. Πλέον το βρίσκουμε σε όλο τον κόσμο και καλλιεργείται με επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Ανάλογα την ποικιλία, είναι μονοετές ή πολυετές με φύλλα λογχοειδή, βλαστό εύκαμπτο, σπόρους χρώματος καφέ και άνθη γαλάζια, ενώ το ύψος μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο.

Το μέρος του φυτού που μας είναι χρήσιμο και ιδιαίτερα ευεργετικό, είναι οι σπόροι, οι οποίοι συλλέγονται στο τέλος του καλοκαιριού. Ο λιναρόσπορος, πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται κατόπιν αποξήρανσης, ενώ περιέχει πολλά ευεργετικά συστατικά για εξωτερική όσο και εσωτερική χρήση.

Μεταξύ πολλών συστατικών τα σπέρματα λίνου, περιέχουν ένζυμα, γλυκοσίδες, βλεννώδεις ουσίες, λιπαρά οξέα Ω3, οργανικά οξέα, πηκτίνες, λιπαρό έλαιο σε μεγάλο ποσοστό, βιταμίνη F, ρητίνη, φωσφορικά άλατα και κολλώδεις ουσίες. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση καθώς σε μεγάλες δόσεις οι σπόροι είναι τοξικοί.

Ετικέτες:linaceae, αποξήρανση βοτάνων, βιταμίνη F, βλεννώδεις ουσίες, βότανα, βότανο, γλυκοσίδες, ένζυμα, εξωτερική χρήση, εσωτερική χρήση, ευεργετικά συστατικά, κολλώδεις ουσίες, λιναρί, λιναρόσπορος, λινοκαλάμι, λίνον, λιπαρά οξέα Ω3, λιπαρό έλαιο, μονοετές βότανο, οργανικά οξέα, πηκτίνες, πολυετές βότανο, ρητίνη, σπέρματα λίνου, σπόροι, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης βοτάνων, φωσφορικά άλατα

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es