Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Κράταιγος – Crataegus spp.

hawthorn health benefits

Το βότανο της καρδιάς όπως είναι γνωστό, ο κράταιγος, είναι ένα ακόμα από τα ξεχωριστά βοτανα που μας προσφέρει η φύση, από τα φύλλα και τα άνθη, μέχρι τον καρπό. Με ισχυρή καρδιοτονωτική δράση

Με πρώτη και σημαντικότερη θεραπευτική ιδιότητα, ο κράταιγος προσφέρει σημαντική προστασία στην καρδιά και τις αρτηρίες. Χρησιμοποιείται για πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιακής ανεπάρκειας, πόνο στο στήθος και αρρυθμίες. Παράλληλα είναι ιδανικό βότανο για ρύθμιση τόσο της αρτηριακής πίεσης, ενώ προστατεύει από αρτηριοσκλήρυνση και υψηλή χοληστερίνη.

Ο κράταιγος συμβάλλει σημαντικά στην ροή του αίματος από την καρδιά, διαστέλλοντας τις αρτηρίες και αυξάνοντας τη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Το βάμμα κράταιγου είναι ένα αρκετά ισχυρό μέσο θεραπείας, το οποίο βοηθά σημαντικά στην ροή της χολής (χολαγωγό) με αποτέλεσμα να μειώνει σημαντικά τη δημιουργία χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Βέβαια, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που κάνουν τον κράταιγο τόσο ευεργετικό για την καρδιά, είναι η υψηλή αντιοξειδωτική δράση του και η περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή, που καταπολεμούν φλεγμονές του οργανισμού και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντιμετώπιση των φλεγμονών του οργανισμού και η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, είναι πολύ σημαντική αρχή για συνολική υγεία, καθώς η φλεγμονή είναι ο πρώτος και κυριότερος παράγοντας που προκαλεί ασθένειες στον οργανισμό μας, ενώ οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν κυτταρικές βλάβες.

Μιας και το στομάχι είναι ο στενότερος γείτονας της καρδιάς, ο κράταιγος ευεργετεί και το πεπτικό σύστημα, αντιμετωπίζοντας δυσπεψία, διάρροια, εντερικές μολύνσεις και στομαχόπονο. Είναι φυσικό διουρητικό με αποτέλεσμα να καθαρίζει τον οργανισμό και να προστατεύει τα νεφρά.

Ευεργετικό και για το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, το τσάι κράταιγου προσφέρει σημαντική προστασία στον γυναικείο οργανισμό, συμβάλλοντας στην ρύθμιση του κύκλου, της ροής του αίματος αλλά και στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα με την εμμηνόπαυση.

Μεμονωμένες ιδιότητες του κράταιγου είναι η χρήση του ως ήπιο ηρεμιστικό, για τη σημαντική μείωση του στρες και για μυϊκούς σπασμούς. Ο κράταιγος επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δερματικά έλκη, καλόγερους και ερεθισμούς, ενώ ανακουφίζει από κνησμό και χιονίστρες!

Για να έχετε εμφανή αποτελέσματα από την χρήση κράταιγου, πρέπει να καταναλώνεται για 6 με 12 εβδομάδες συνεχόμενα.

Ειδικές προφυλάξεις: ο κράταιγος είναι ένα ασφαλές βότανο για χρήση από ενηλίκους, όταν χρησιμοποιείται στις σωστές δοσολογίες και για μικρά χρονικά διαστήματα. Βέβαια επειδή πρόκειται για ισχυρό θεραπευτικό βότανο, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κόπωση, έντονη εφίδρωση, ζαλάδες και πονοκεφάλους, αϋπνία και εκνευρισμό αν είστε αλλεργικοί ή χρησιμοποιείτε το βότανο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ενώ συμβουλευτείτε τον προσωπικό ιατρό σας αν είστε σε φαρμακευτική αγωγή σχετική με την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Αποφύγετε τη χρήση του κράταιγου παράλληλα με αγωγή για υπέρταση καθώς μπορεί να προκαλέσει υπόταση.

αγχολυτικα βοτανα, βότανα, βοτανα για αρρυθμιες, βοτανα για αρτηριακη πιεση, βοτανα για αρτηριοσκληρυνση, βοτανα για δυσπεψια, βοτανα για καρδιακη ανεπαρκεια, βοτανα για κιρσους, βοτανα για στομαχι, βοτανα για την καρδια, βοτανα για χολη, βοτανα θεραπευτικες ιδιοτητες, βότανο, ηρεμιστικά βότανα, θεραπευτικά βότανα, κράταιγος

Comments (6)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.