Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Σχοινόπρασο – Allium schoenoprasum

The health benefits of chives

Το σχοινόπρασο μπορεί να μην ανήκει στα βοτανα, αλλά είναι ένα εξαιρετικό φυτό με μεγάλη θρεπτική αξία που αξίζει να προσθέσουμε στην καθημερινή διατροφή μας. Ταιριάζει με πολλές μαγειρικές δημιουργίες όπως σαλάτες, σάλτσες, σούπες, τυρί, αυγά και πατάτες, έχει γεύση ήπια συγκριτικά με το κρεμμύδι και το σκόρδο που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και έχει πολλές θεραπευτικές εφαρμογές!

Πιο συγκεκριμένα, η σημαντικότερη ιδιότητα του σχοινόπρασου, είναι η ενίσχυση της υγιούς λειτουργίας της καρδιάς. Η περιεκτικότητα σε ποτάσσιο και φυσικά η αλλισίνη που περιέχεται στο σχοινόπρασο, συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα την προστασία της καρδιάς. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην προστασία από αρτηριοσκλήρυνση και ασθένειες της καρδιάς, την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την ελαστικότητα των αρτηριών.

Επόμενη σημαντική ιδιότητα, είναι η ενδυνάμωση των οστών. Δεν μπορεί να οφείλεται η ιδιότητα αυτή σε κάτι άλλο από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Η επαρκής πρόσληψη, διατηρεί την πυκνότητα των οστών σε υγιή επίπεδα και ευνοεί την γρηγορότερη ανάρρωση από κατάγματα και τραυματισμούς. Παράλληλα προστατεύει από εμφάνιση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης, διατηρώντας το σκελετό μας υγιή.

Προσφέρει προστασία από καρκίνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντιοξειδωτική δράση του σχοινόπρασου, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, προσφέρει προστασία από πολλούς τύπους καρκίνου, όπως προστάτη, στομάχου, εντέρου, μαστού, πνευμόνων, στόματος, ωοθηκών και οισοφάγου. Πέραν της προστασίας που προσφέρει, μελέτες δείχνουν ότι το σχοινόπρασο και τα συγγενή φυτά όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, μπορούν να μειώσουν τους όγκους σε συστηματική κατανάλωση. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο επίσης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σχοινόπρασο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

Ευεργετικό για την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το σχοινόπρασο καταστρέφει βακτήρια και κυρίως της οικογένειας σαλμονέλα, προστατεύοντας το πεπτικό σύστημα από μολύνσεις. Παράλληλα, καθαρίζοντας την πεπτική οδό, επιτρέπει στον οργανισμό να προσλαμβάνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αποτέλεσμα είναι να συμβάλλει η κατανάλωση σημαντικά και στην δυσπεψία και το φούσκωμα.

Προστατεύει και ενισχύει την όραση. Το σχοινόπρασο με σημαντική περιεκτικότητα σε λουτείνη ζεαξανθίνη και καροτενοειδή, μειώνει τις πιθανότητες και καθυστερεί την εμφάνιση καταρράκτη, γλαυκώματος, εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Παράλληλα βελτιώνει συνολικά την όραση, διατηρώντας τη υγιή σε μεγάλη ηλικία.

Βελτιώνει την ψυχολογία και τη διάθεση. Η χολίνη που περιέχεται στο σχοινόπρασο, είναι ένα σημαντικό συστατικό το οποίο προσφέρει ποιοτικότερο ύπνο, βελτιώνει την μνήμη και την ικανότητα μάθησης. Το σύμπλεγμα βιταμινών Β, προστατεύει το νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της κυκλοθυμίας.

Προστατεύει από γενετικές ανωμαλίες. Το φολικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9 παίζει σημαντικό ρόλο, όπως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς η επάρκεια εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Το σχοινόπρασο είναι πλούσια πηγή και ασφαλές στην κατανάλωση για την ανάπτυξη ενός υγιούς σωματικά και κυρίως νευρολογικά εμβρύου.

Φυσικά μια ακόμα ιδιότητα του σχοινόπρασου, κοινή με το κρεμμύδι και το σκόρδο, είναι η αντιμικροβιακή, αντιβακτηριδιακή και αντιβιοτική δράση του. Μαζί με τη βιταμίνη C, καταστρέφει μικρόβια επιδερμικά και εσωτερικά.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην αλλισίνη, μια ένωση που θα συναντήσουμε αποκλειστικά στην οικογένεια που ανήκει το σχοινόπρασο, και συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της χοληστερίνης, της αρτηριακής πίεσης και φυσικά αποτέλεσμα είναι η προστασία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος.

Πιθανές παρενέργειες από υπερκατανάλωση είναι το αίσθημα ναυτίας. Κατά τα άλλα όμως, εντός φυσιολογικών πλαισίων κατανάλωσης είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού, με μόνη εξαίρεση την πιθανή αλλεργία στο σχοινόπρασο.

Διαβάστε για την θρεπτική αξία του σχοινόπρασου και την καλλιέργεια του!

αντικαρκινικά βότανα, βότανα, βοτανα για ανοσοποιητικο συστημα, βότανα για αϋπνία, βοτανα για δυσπεψια, βοτανα για εγκυμοσυνη, βοτανα για καταρρακτη, βότανα για όραση, βοτανα για οστεοπορωση, βότανα για πεπτικό σύστημα, βότανα για πίεση, βοτανα για προστατη, βοτανα για την καρδια, βοτανα για χοληστερινη, βοτανα για ωχρα κηλιδα, θεραπευτικά βότανα, σχοινοπρασο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.