«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Ελίχρυσος – Helichrysum Italicum

The health benefits of Helichrysum

Αφού γνωρίσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά του Ελίχρυσου, ένα από τα πλέον ιδιαίτερα βοτανα της ελληνικής υπαίθρου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τις θεραπευτικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό.

Ξεκινώντας από τα βασικά χαρακτηριστικά, ο ελίχρυσος μπορεί να καταναλωθεί είτε ως αφέψημα των ανθέων του, είτε ως έλαιο για εξωτερική χρήση κατόπιν απόσταξης του αιθέριου ελαίου και προσθήκης του σε έλαιο βάσης. Οι σημαντικότερες ιδιότητες του είναι η αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιβιοτική και αντιμικροβιακή δράση του, που ανάλογα με τη χρήση, ευεργετεί και το κάθε όργανο ξεχωριστά. Σημαντικό εδώ είναι να σημειώσουμε πως οι παραδοσιακές εφαρμογές που είχε το βότανο αυτό μέχρι στιγμής, επιβεβαιώνονται σε επιστημονικές μελέτες σε θεραπευτικό επίπεδο!

Αναπνευστικό σύστημα και κρυολογήματα: Ο ελίχρυσος είναι ιδιαίτερα ευεργετικός, αντιμετωπίζοντας ως φυσικό σπασμολυτικό και αποχρεμπτικό, βρογχίτιδα, επίμονο βήχα, άσθμα και ιγμορίτιδα. Παράλληλα διατηρεί υγιή την αναπνευστική οδό από το λάρυγγα, μέχρι τους πνεύμονες, προστατεύοντας τη από μολύνσεις! Φυσικά η δράση αυτή του ελίχρυσου είναι ευεργετική και σε κρυολογήματα, καθώς προστατεύει από λοιμώξεις και ιούς, ανακουφίζει και αποσυμφορίζει τη μύτη από μπούκωμα. Η καλύτερη εφαρμογή είναι σε εισπνοές σε συσκευή αρωματοθεραπείας.

Επιδερμίδα και μυοσκελετικό: Ιδιαίτερα ευεργετικός και για την επιδερμίδα, ο ελίχρυσος από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για επούλωση τραυμάτων και γρηγορότερη ανάπλαση του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έλαιο για αντιμετώπιση εγκαυμάτων, σε μώλωπες, ακμή και σημάδια ακμής, εκδορές, μολύνσεις, ερεθισμούς και δερματίτιδα. Μπορείτε να κάνετε μαλάξεις για μυϊκούς πόνους και πόνους αρθρώσεων καθώς η αντιφλεγμονώδης δράση μειώνει πόνο και φλεγμονές από αθλητικούς τραυματισμούς, αρθρίτιδα, ρευματισμούς κα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αθλητές. Ιδανικός ο ελίχρυσος είναι και για μυκητιάσεις, καθώς είναι ισχυρό αντιμυκητιακό. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιείτε έλαιο ελίχρυσου για προστασία από ηλιακά εγκαύματος, ανάπλαση από εγκαύματα αλλά και προστασία από καρκίνο του δέρματος.

Ψυχολογία: Σε ψυχολογικό επίπεδο, καταπραΰνει το θυμό και βοηθά στην αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας. Υποστηρίζει το νευρικό σύστημα, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και τη μείωση των επιπέδων του στρες στην καθημερινότητα.

Πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα: ο ελίχρυσος είναι φυσικό διεγερτικό της πέψης και διουρητικό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει δυσπεψία, κατακράτηση υγρών και στομαχόπονο. Παράλληλα προστατεύει το πεπτικό σύστημα από μολύνσεις και ανακουφίζει την ερεθισμένη πεπτική οδό, αντιμετωπίζοντας φλεγμονές. Με τη διουρητική και αντιμικροβιακή δράση του, προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα από μολύνσεις αλλά και πέτρες στα νεφρά, αντιμετωπίζει την κυστίτιδα, ενώ αποτοξινώνει παράλληλα. Η ισχυρή διούρηση που προκαλεί, συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης, στην απώλεια βάρους και την καλύτερη πέψη. Ο ελίχρυσος έχει χολαγωγό δράση, με αποτέλεσμα να αποβάλλει την περίσσια χολή και να μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση και ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολίτιδας.

Καρδιαγγειακό σύστημα: η μείωση της πίεσης του αίματος με την κατανάλωση ελίχρυσου, συμβάλλει σημαντικά στην προστασία της καρδιάς και των αρτηριών, ενώ ευνοεί την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Η αντιπηκτική δράση του ελίχρυσου είναι ζωτικής σημασίας καθώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών σε άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Ρευστοποιεί το αίμα και διαλύει τους θρόμβους αίματος, συμβάλλοντας στην προστασία συνολικά του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ήπαρ: διεγερτικό του ήπατος και αποτοξινωτικό, το βότανο ελίχρυσος, καθαρίζει το αίμα και τονώνει τη λειτουργία του ήπατος με αποτέλεσμα την αποτελεσματική αποτοξίνωση ενός πολύ σημαντικού οργάνου μας. Χρησιμοποιείται τόσο για αποβολή τοξινών όσο και βαρέων μετάλλων που επικάθονται στο συκώτι, συμβάλλοντας στην υγιή λειτουργία και την ενδυνάμωση του.

Φυσικό αντικαρκινικό: τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που περιέχει ο ελίχρυσος, εμποδίζουν την δημιουργία καρκινικών κυττάρων και τον κυτταρικό εκφυλισμό. Με τη διατήρηση της κυτταρικής υγείας και την γρηγορότερη ανανέωση, προάγεται η παραγωγή νέων υγιών κυττάρων, με αποτέλεσμα την γρηγορότερη ανάρρωση από ασθένειες ή τραυματισμούς, αλλά και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Κάποιες επιπλέον δράσεις είναι: Ως φυσικό αντιφλεγμονώδες όπως αναφέρουμε παραπάνω, αντιμετωπίζει τις επίπονες αιμορροΐδες μειώνοντας το πρήξιμο και τον πόνο. Με την ισχυρή επουλωτική και αντιμικροβιακή δράση του θεραπεύει τον έρπη γρήγορα, ενώ η ενίσχυση του κυκλοφορικού σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη δράση του, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κιρσών. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως σκωροαπωθητικό με επιτυχία.

Το αιθέριο έλαιο ελίχρυσου δεν φαίνεται να έχει περιορισμούς στη χρήση καθώς έχει πολύ ήπιες παρενέργειες σε σπάνιες περιπτώσεις. Πάντα πρέπει να δοκιμάζετε το έλαιο σε μια μικρή περιοχή του δέρματος ώστε να παρατηρήσετε αν υπάρχει αλλεργία στο φυτό. Δεν είναι τοξικό ή ερεθιστικό βότανο, αλλά ως αντιπηκτικό δεν πρέπει να καταναλώνεται μετεγχειρητικά ή όταν ήδη λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

Το αιθέριο έλαιο δεν συνίσταται για εσωτερική χρήση αλλά μόνο εξωτερική, ενώ είναι σημαντικό να έχετε στην κατοχή σας καλή ποιότητας αιθέριο έλαιο καθώς είναι ένα φυτό ευαίσθητο που τα συστατικά του καταστρέφονται εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο σε βάση ελαίου για μαλάξεις, σε συσκευή αρωματοθεραπείας για εισπνοές, σε λουτρά, τα άνθη για αφέψημα, ή σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Διαβάστε περισσότερα για τον ελίχρυσο στα καλλυντικά και την θρεπτική αξία του ελίχρυσου!

αιθέριο έλαιο ελίχρυσος, αντικαρκινικά βότανα, αντιμυκητιακα βοτανα, βότανα, βότανα για αποτοξίνωση, βότανα για άσθμα, βότανα για αϋπνία, βότανα για πεπτικό σύστημα, βότανα για πίεση, βότανα για συκώτι, ελιχρυσος, θεραπευτικά βότανα

Σχόλια (12)

 • Καταρχάς πρεπει να σας συγχαρώ και για το SITE αλλά και για τις απαντήσεις που δίνετε, μπραβω σας.
  Εγώ αγοράζω τα doterra και λαμβάνω και εσωτερικά μια στο τόσο, διότι μπορείς να το λάβεις εσωτερικά, αλλά τελευταία γνώρισα το τσάι ελίχρυσου και μου αρέσει πολύ, έχειν και πιο ωραίο άρωμα και γεύση από το αιθέριο. Έχεις τι συμβουλή μου δίνετε να το βράζω ή όπως το κάνω σαν έκχυμα.
  Και αν μου επιτρέπετε μια ακόμη συμβουλή σας, έχω γλαυκωμα, τι θα προτείνατε να πάρω έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει ήδη γίνει στο οπτικό νεύρο (ανάπλαση), και να πέσει και η ενδοφθαλμια πίεση (ενδοκρανιακη) πίεση.
  Σας ευχαριστώ προκαταβολικά
  Αντωνια

  • Μην το βράσετε γιατί θα χάσει τις πολύτιμες ιδιότητες του! Προτιμήστε σε καυτό νερό εκχύλιση πριν το πιείτε. σχετικά με το γλαύκωμα, διαβάστε για βότανα σχετικά με την όραση εδω αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως υπάρχει βότανο για ανάπλαση του οπτικού νεύρου. Για την πίεση στα μάτια ginkgo biloba σίγουρα βοηθάει και η ευφράζια προστατεύει από εκφυλιστικές νόσους όπως το γλάυκωμα!
   Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια! (Αν και αργησαμε λίγο)

 • Καλημέρα,ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παιδιά το βότανο σαν αφέψημα. Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα σας, ο ελίχρυσος είναι ένα βότανο που όπως συμβαίνει και με το τσάι του βουνού, οι παρενέργειες είναι σπανιότατες, πάντα όταν δεν υπερβάλουμε στη χρήση. Όταν πρόκειται για βρέφη, που ο οργανισμός τους δεν έχει άμυνες, θέλει πολύ προσοχή στη δοσολογία αλλά και στην ποσότητα. ένα κουταλάκι του γλυκού τσάι από ελίχρυσο είναι παραπάνω από αρκετό, ενώ καλό είναι να δοκιμάσετε πρώτα μια σταγονίτσα να δείτε αν θα υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση. Διαβάστε και το άρθρο για τα ασφαλή βότανα για βρέφη, μήπως σας βοηθήσει! https://botanologio.com/herbs-for-babies-and-children/

 • Έχω μαζέψει ελιχρυσο και έχω αποξηρανει τα άνθη του.
  Μόνο τα άνθη έχω κρατήσει.
  Επειδή τον χαρακτηρίζω ως χρυσό κουνουπίδι,θέλω να ρωτήσω, σαν αφέψημα πόσα κουνουπιδακια βάζω για μια κούπα και πως πρέπει να τον πίνω.(ζεστό,κρύο,σιγά σιγά,κάθε μέρα κλπ)

  • Ακολουθείτε τον κανόνα όλων των βοτάνων! Βάλτε όσα κουνουπιδάκια χωράνε σε ένα κουταλάκι του γλυκού για μια μεγάλη κούπα τσάι! Ιδανικά πρέπει να το πίνετε ζεστό γιατί χάνει σύντομα τις ευεργετικές ιδιότητες του! Πίνετε κάθε μέρα έως 3 εβδομάδες συνεχόμενες με 1 εβδομάδα διάλειμμα όταν πρόκειται για θεραπευτικούς σκοπούς!

 • Καλησπερα σας θα ηθελα να ρωτησω αν κανει για πλυσεις του στοματος αραιωμενο σε καποια βαση η αλατονερο γιατι ειδα κατι προσφατες ερευνες που το χρησιμοποιουν. ευχαριστώ!

  • Σίγουρα δεν βλάπτει, αλλά δεν γνωρίζουμε να σας πούμε σχετικά με το αλατόνερο. Όταν πρόκειται για αφέψημα ή έγχυμα χρησιμοποιείται όπως είναι. Εξαρτάται από τον λόγο χρήσης τι θα μπορούσε να προστεθεί. Το αλατόνερο αφορά μολύνσεις κυρίως. Θα μπορούσαν να γίνουν πλύσεις και με λάδι καθώς έχει θεωρηθεί μέσο αποτοξίνωσης της στοματικής κοιλότητας. Σε θεωρητικό επίπεδο πάντα.

 • Νίκη Φερενίκη

  Καλησπέρα σας!Μου έκαναν δώρο ελίχρυσο σε έλαιο,μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε μύκητα σε νύχι ποδιού;
  Επίσης αν το βρω αποξηραμένο μπορώ να τον βάζω στο τσάι μου;Είδα ότι ως βότανο μου ταιριάζει και θα ήθελα περισσότερες οδηγίες.Σας ευχαριστώ πο΄λ΄΄ύ!

  • Καλησπέρα σας, είναι ένα πολύ ωραίο και χρήσιμο δώρο το έλαιο ελίχρυσου. Θα σας πρότεινα σε μύκητα νυχιού να προτιμήσετε ποιοτικό αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρο ή βάμμα πρόπολης. Το έλαιο ελίχρυσου κρατήστε το για πρόσωπο και μαλλιά ειδικά αν είναι σε απαλό έλαιο ώστε να μη βαραίνει την επιδερμίδα. Το τσάι από ελίχρυσο είναι ευεργετικό για το μεταβολισμό για πονοκεφάλους και πολλές ακόμα ενοχλήσεις. 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο βότανο σε μια κούπα είναι αρκετά, ενώ μπορείτε να κάνετε γευστικούς συνδυασμούς με άλλα βότανα όπως τσάι του βουνού.

 • Χριστοδουλοπουλος Βαγγέλης

  Ποιες μελέτες είναι αυτές που επιβεβαιώνουν όλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες;

  • Η βοτανοθεραπεία είναι μια παραδοσιακή θεραπευτική προσέγγιση και για να είμαστε ακόμα πιο σωστοί, ιδανική προσέγγιση για πρόληψη. Έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και σε πολλά βότανα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μελέτες για την επιβεβαίωση των θεραπευτικών αυτών ιδιοτήτων. Υπάρχουν μελέτες in vitro και in vivo λοιπόν που επιβεβαιώνουν πολλές ήδη δράσεις όπως την αντιφλεγμονώδη, ενώ επιβεβαιώνεται ότι η χρήση δεν διαταράσσει την εντερική χλωρίδα. Κάποιες δράσεις χρειάζονται περαιτέρω μελέτες. Μπορείτε να διαβάσετε μια από τις μελέτες εδώ. Αλλά για παράδειγμα, η διουρητική δράση του ελίχρυσου, είναι λογικό να προστατεύει από πέτρες στα νεφρά, να αντιμετωπίζει την κατακράτηση, να αποτοξινώνει μέσω της διούρησης και να προστατεύει από μολύνσεις και φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος μαζί με την αντιφλεγμονώδη δράση που είναι αποδεδειγμένη. Αυτά που αναφέραμε είναι ήδη πολλά και φανταστείτε δεν αναφέρουμε ότι μέσω της διούρησης αντιμετωπίζεται και η υπέρταση καθώς Τα διουρητικά αρχικά αυξάνουν το ποσό των ούρων και μειώνουν την κατακράτηση αλατιού και νερού και κατά συνέπεια τον όγκο του αίματος και την αντίσταση των αρτηριών. Φανταστείτε λοιπόν οτι η αντιμετώπιση της υπέρτασης προστατεύει την καρδιά από καρδιαγγειακά νοσήματα! Είναι λοιπόν αλυσιδωτή η δράση του βοτάνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.