Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Ελίχρυσος – Helichrysum Italicum

The health benefits of Helichrysum

Αφού γνωρίσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά του Ελίχρυσου, ένα από τα πλέον ιδιαίτερα βοτανα της ελληνικής υπαίθρου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τις θεραπευτικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό.

Ξεκινώντας από τα βασικά χαρακτηριστικά, ο ελίχρυσος μπορεί να καταναλωθεί είτε ως αφέψημα των ανθέων του, είτε ως έλαιο για εξωτερική χρήση κατόπιν απόσταξης του αιθέριου ελαίου και προσθήκης του σε έλαιο βάσης. Οι σημαντικότερες ιδιότητες του είναι η αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιβιοτική και αντιμικροβιακή δράση του, που ανάλογα με τη χρήση, ευεργετεί και το κάθε όργανο ξεχωριστά. Σημαντικό εδώ είναι να σημειώσουμε πως οι παραδοσιακές εφαρμογές που είχε το βότανο αυτό μέχρι στιγμής, επιβεβαιώνονται σε επιστημονικές μελέτες σε θεραπευτικό επίπεδο!

Αναπνευστικό σύστημα και κρυολογήματα: Ο ελίχρυσος είναι ιδιαίτερα ευεργετικός, αντιμετωπίζοντας ως φυσικό σπασμολυτικό και αποχρεμπτικό, βρογχίτιδα, επίμονο βήχα, άσθμα και ιγμορίτιδα. Παράλληλα διατηρεί υγιή την αναπνευστική οδό από το λάρυγγα, μέχρι τους πνεύμονες, προστατεύοντας τη από μολύνσεις! Φυσικά η δράση αυτή του ελίχρυσου είναι ευεργετική και σε κρυολογήματα, καθώς προστατεύει από λοιμώξεις και ιούς, ανακουφίζει και αποσυμφορίζει τη μύτη από μπούκωμα. Η καλύτερη εφαρμογή είναι σε εισπνοές σε συσκευή αρωματοθεραπείας.

Επιδερμίδα και μυοσκελετικό: Ιδιαίτερα ευεργετικός και για την επιδερμίδα, ο ελίχρυσος από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για επούλωση τραυμάτων και γρηγορότερη ανάπλαση του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έλαιο για αντιμετώπιση εγκαυμάτων, σε μώλωπες, ακμή και σημάδια ακμής, εκδορές, μολύνσεις, ερεθισμούς και δερματίτιδα. Μπορείτε να κάνετε μαλάξεις για μυϊκούς πόνους και πόνους αρθρώσεων καθώς η αντιφλεγμονώδης δράση μειώνει πόνο και φλεγμονές από αθλητικούς τραυματισμούς, αρθρίτιδα, ρευματισμούς κα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αθλητές. Ιδανικός ο ελίχρυσος είναι και για μυκητιάσεις, καθώς είναι ισχυρό αντιμυκητιακό. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιείτε έλαιο ελίχρυσου για προστασία από ηλιακά εγκαύματος, ανάπλαση από εγκαύματα αλλά και προστασία από καρκίνο του δέρματος.

Ψυχολογία: Σε ψυχολογικό επίπεδο, καταπραΰνει το θυμό και βοηθά στην αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας. Υποστηρίζει το νευρικό σύστημα, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και τη μείωση των επιπέδων του στρες στην καθημερινότητα.

Πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα: ο ελίχρυσος είναι φυσικό διεγερτικό της πέψης και διουρητικό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει δυσπεψία, κατακράτηση υγρών και στομαχόπονο. Παράλληλα προστατεύει το πεπτικό σύστημα από μολύνσεις και ανακουφίζει την ερεθισμένη πεπτική οδό, αντιμετωπίζοντας φλεγμονές. Με τη διουρητική και αντιμικροβιακή δράση του, προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα από μολύνσεις αλλά και πέτρες στα νεφρά, αντιμετωπίζει την κυστίτιδα, ενώ αποτοξινώνει παράλληλα. Η ισχυρή διούρηση που προκαλεί, συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης, στην απώλεια βάρους και την καλύτερη πέψη. Ο ελίχρυσος έχει χολαγωγό δράση, με αποτέλεσμα να αποβάλλει την περίσσια χολή και να μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση και ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολίτιδας.

Καρδιαγγειακό σύστημα: η μείωση της πίεσης του αίματος με την κατανάλωση ελίχρυσου, συμβάλλει σημαντικά στην προστασία της καρδιάς και των αρτηριών, ενώ ευνοεί την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Η αντιπηκτική δράση του ελίχρυσου είναι ζωτικής σημασίας καθώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών σε άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Ρευστοποιεί το αίμα και διαλύει τους θρόμβους αίματος, συμβάλλοντας στην προστασία συνολικά του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ήπαρ: διεγερτικό του ήπατος και αποτοξινωτικό, το βότανο ελίχρυσος, καθαρίζει το αίμα και τονώνει τη λειτουργία του ήπατος με αποτέλεσμα την αποτελεσματική αποτοξίνωση ενός πολύ σημαντικού οργάνου μας. Χρησιμοποιείται τόσο για αποβολή τοξινών όσο και βαρέων μετάλλων που επικάθονται στο συκώτι, συμβάλλοντας στην υγιή λειτουργία και την ενδυνάμωση του.

Φυσικό αντικαρκινικό: τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που περιέχει ο ελίχρυσος, εμποδίζουν την δημιουργία καρκινικών κυττάρων και τον κυτταρικό εκφυλισμό. Με τη διατήρηση της κυτταρικής υγείας και την γρηγορότερη ανανέωση, προάγεται η παραγωγή νέων υγιών κυττάρων, με αποτέλεσμα την γρηγορότερη ανάρρωση από ασθένειες ή τραυματισμούς, αλλά και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Κάποιες επιπλέον δράσεις είναι: Ως φυσικό αντιφλεγμονώδες όπως αναφέρουμε παραπάνω, αντιμετωπίζει τις επίπονες αιμορροΐδες μειώνοντας το πρήξιμο και τον πόνο. Με την ισχυρή επουλωτική και αντιμικροβιακή δράση του θεραπεύει τον έρπη γρήγορα, ενώ η ενίσχυση του κυκλοφορικού σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη δράση του, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κιρσών. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως σκωροαπωθητικό με επιτυχία.

Το αιθέριο έλαιο ελίχρυσου δεν φαίνεται να έχει περιορισμούς στη χρήση καθώς έχει πολύ ήπιες παρενέργειες σε σπάνιες περιπτώσεις. Πάντα πρέπει να δοκιμάζετε το έλαιο σε μια μικρή περιοχή του δέρματος ώστε να παρατηρήσετε αν υπάρχει αλλεργία στο φυτό. Δεν είναι τοξικό ή ερεθιστικό βότανο, αλλά ως αντιπηκτικό δεν πρέπει να καταναλώνεται μετεγχειρητικά ή όταν ήδη λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

Το αιθέριο έλαιο δεν συνίσταται για εσωτερική χρήση αλλά μόνο εξωτερική, ενώ είναι σημαντικό να έχετε στην κατοχή σας καλή ποιότητας αιθέριο έλαιο καθώς είναι ένα φυτό ευαίσθητο που τα συστατικά του καταστρέφονται εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο σε βάση ελαίου για μαλάξεις, σε συσκευή αρωματοθεραπείας για εισπνοές, σε λουτρά, τα άνθη για αφέψημα, ή σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Διαβάστε περισσότερα για τον ελίχρυσο στα καλλυντικά και την θρεπτική αξία του ελίχρυσου!

αιθέριο έλαιο ελίχρυσος, αντικαρκινικά βότανα, αντιμυκητιακα βοτανα, βότανα, βότανα για αποτοξίνωση, βότανα για άσθμα, βότανα για αϋπνία, βότανα για πεπτικό σύστημα, βότανα για πίεση, βότανα για συκώτι, ελιχρυσος, θεραπευτικά βότανα

Comments (14)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.