Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Τα μυστικά ενός τέλειου βοτανόκηπου

Create a unique herb garden

Ένας περιποιημένος βοτανόκηπος, δεν προσφέρει μόνο βοτανα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά επίσης ομορφιά στους εξωτερικούς σας χώρους, λειτουργώντας παράλληλα αγχολυτικά! Πως μπορείτε να φτιάξετε ένα τέλειο βοτανόκηπο σε λίγα τετραγωνικά κήπου!

Πολλές φορές εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για την δημιουργία ενός όμορφου κήπου με την πρώτη λάθος κίνηση, χωρίς να δώσουμε χρόνο ώστε να μάθουμε τα είδη βοτάνων και φυτών που θα ευδοκιμήσουν στην περιοχή μας αλλά και τον τρόπο που πρέπει να φυτευτούν ώστε να έχουμε ένα μοναδικό αποτέλεσμα!

Η καλλιέργεια ενός βοτανόκηπου είναι τέχνη, που θέλει φαντασία, πρωτότυπους συνδυασμούς και φυσικά διάθεση και αφοσίωση! Μικρά μυστικά πάντα διευκολύνουν τη δουλειά μας και μας δίνουν κουράγιο να συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με κηπουρική και τα δικά μας βότανα!

Διαλέξτε βότανα και φυτά ανθεκτικά σε καιρικές συνθήκες και επιθέσεις από έντομα. Προτιμήστε στους κεντρικούς βοτανόκηπους να φυτέψετε βότανα με μικρή ανάγκη σε νερό και ανθεκτικά σε προσβολές από ασθένειες. Ενώ φυτά τα οποία διατηρούν το φύλλωμα τους όλο το χρόνο δίνουν πράσινο και ομορφιά με λίγη περιποίηση!

Ένας επιτυχημένος συνδυασμός είναι το ορθόκλαδο δεντρολίβανο με λεβάντα! Δημιουργείστε ένα κεντρικό στοιχείο στον κήπο σας με δεντρολίβανα στο κέντρο να πλαισιώνονται από λεβάντες! Θα προσφέρει ποικιλία αποχρώσεων του πράσινου η οποία θα παραμένει χειμώνα και καλοκαίρι, η άνθιση της λεβάντας θα ακολουθεί αυτή του δεντρολίβανου, ενώ θα προσφέρει ενδιαφέρον και καθ’ ύψος με το δεντρολίβανο στο κέντρο να ξεπερνά το 1 μέτρο!

Προσθέστε βολβούς από όμορφα χειμερινά άνθη τα οποία θα δώσουν χρώμα τους χειμερινούς μήνες! Μπορείτε να τους βάλετε παράλληλα με την οριοθέτηση του εκάστοτε παρτεριού ανά τακτά διαστήματα και σε συνεχή εναλλαγή. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση αν και για να είμαστε σίγουροι ότι θα διαρκέσουν περισσότερους χειμώνες είναι καλό να ξεθάβεται και να φυλάσσεται ο βολβός τους καλοκαιρινούς μήνες. Ζουμπούλια, υάκινθοι, νάρκισσοι, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα, αρωματικά και πανέμορφα! Οι φρέζιες θα ανθίσουν δύο φορές το χρόνο, ενώ τα κυκλάμινα ομορφαίνουν τις κρύες μέρες τον κήπο μας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την πανέμορφη τσιντόνια με τα μεγάλα ροζ άνθη το χειμώνα και το πράσινο πυκνό φύλλωμα το καλοκαίρι η οποία είναι ιδανική για φράχτη. Φυσικά ο χειμωνανθός δεν πρέπει να ξεχνιέται.

Παντρέψτε ποικιλία άνθεων σε μικρούς και μεγάλους θάμνους! Η λουΐζα είναι όμορφο πολυετές βότανο που κοιμάται το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι είναι έντονα αρωματικό με άνθη μικρά και λευκά που θα ταίριαζαν τέλεια με όμορφους κόκκινους ιβίσκους! Άλλοι πανέμορφοι θάμνοι με ξεχωριστά άνθη είναι η φορσύθια ως κεντρικό στοιχείο, η χαρουπιά, η γκάουρα, το σπάρτο και η αμπέλια, φυτά που είναι αειθαλή!

Αφήστε περιοχές με χαμηλή βλάστηση ή φυτέψτε έρποντα φυτά εδαφοκάλυψης που δημιουργούν ομοιομορφία και χρώμα, όπως δεντρολίβανο έρπον, ασπερούλα, θυμάρι, νυχάκι, πετούνια, βίγκα, αλχεμίλλη, μπιγκόνια, μαργαρίτες, φυτά τα οποία ανάλογα με το είδος είναι ιδανικά για σκιερά εδάφη ή ηλιόλουστα.

Δώστε κάθετο ενδιαφέρον στο κήπο σας με στήλες με αναρριχώμενα φυτά όπως αγιόκλημα, σολάνο, γιασεμί, καρπένσια και πασιφλόρα, όλα αειθαλή! Μπορείτε να δημιουργήσετε καμάρες, κολώνες, σπείρες οι οποίες θα δώσουν άλλο αέρα στο κήπο σας! Ο συνδυασμός με εσωτερικό φωτισμό σε μια στήλη ή σε μια καμάρα θα κάνει την εικόνα μαγική! Τα ηλιακά φωτιστικά δίνουν ατμοσφαιρικό φωτισμό, έχουν πολύ εύκολη εγκατάσταση και προσφέρουν οικονομία. Δημιουργήσετε βραχόκηπους με επίπεδα φυτεμένα για μεγαλύτερο ενδιαφέρον που η συντήρηση τους δεν είναι πολυέξοδη, συνδυασμό φυτών όπως είναι η βερβερίδα και η αρμέρια.

Με έμφαση στα μονοπάτια, διαχωρίστε ξεκάθαρα μικρά κηπάκια που δεν χρειάζεται να έχουν το ίδιο μονότονο μοτίβο αλλά ποικιλία! Δοκιμάστε να στρώσετε πλάκες Καρύστου, βότσαλο, χαλικάκι, ή απλά να αφήσετε χωμάτινα μονοπάτια που καθορίζονται από συστάδες λευκής πέτρας.

Συμπεριλάβετε στη μελέτη του κήπου σας ψηλούς θάμνους και δέντρα! Το αποτέλεσμα την περίοδο άνθησης τους είναι φανταστικό, ενώ μπορούν να αποτελούν το κεντρικό στοιχείο του κήπου σας. Ο καλλιστήμονας, η μανόλια, η κουτσουπιά, η δάφνη του Απόλλωνα, η χαρουπιά, η ακακία, ο κότινος, κύτισος, είναι κάποια από τα δέντρα και θάμνους με ξεχωριστή ομορφιά για τον κήπο σας!

Τέλος, δοκιμάστε έξυπνα διακοσμητικά στοιχεία που μπορούν να δώσουν γοητεία στο χώρο σας, ένα καθιστικό ανάμεσα στο βραχόκηπο σας, μια κούνια, ένα σιντριβάνι, ακόμα και ένα καρότσι γεμάτο άνθη κάνουν το χώρο σας ξεχωριστό. Ανάμεσα στα πολυετή άνθη που θα επιλέξετε, μπορείτε με τις αλλαγές της σεζόν να προσθέτετε όμορφα χρωματιστά μονοετή φυτά που θα φωτίσουν το κήπο σας!

αναρριχώμενα φυτά, αρωματικά βότανα, βότανα, βότανο, βοτανόκηποι, καλλιέργεια βοτάνων, κηπουρική, φυτά εδαφοκάλυψης, χειμερινά άνθη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.