Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βότανα κατά της ακμής

The best herbs for treating acne

Υπάρχουν πολλά είδη ακμής και παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση της και την αντιμετώπιση της. Τα βοτανα προσφέρουν φυσικές λύσεις χωρίς τις παρενέργειες των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Πριν αναφερθούμε στα βοτανα για ακμη, ας δούμε ποιες είναι οι μορφές ακμής που συναντάμε και ποια τα αίτια που εμφανίζουμε:

Η πρώτη γνωστή αιτία για εμφάνιση ακμής είναι οι ορμόνες. Για αυτό το λόγο εμφανίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλλου στην εφηβεία. Πολλοί όμως εμφανίζουν στην ενήλικη ζωή. Λόγοι να εμφανίσουμε ακμή υπάρχουν αρκετοί: Φραγμένοι πόροι, ορμονική ανισορροπία, εγκυμοσύνη, πολυκυστικές ωοθήκες, γενετική προδιάθεση, ακατάλληλη φροντίδα επιδερμίδας, κακή διατροφή, στρες, κακή ποιότητα ύπνου είναι κάποιοι από τους λόγους.

Η ακμή χωρίζεται σε δύο τύπους. Τη φλεγμονώδη και τη μη φλεγμονώδη, ενώ μπορεί να οριστεί ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή ακμή. Οι περιοχές που εμφανίζεται ακμή είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το στήθος, η πλάτη και οι γλουτοί.

Σημάδια ακμής είναι οι μαύροι πόροι που στην ουσία είναι ρύποι που έχουν εισχωρήσει στους πόρους, τα λευκά σπυράκια που είναι αποτέλεσμα σμήγματος που έχει φυλακιστεί μαζί με νεκρά κύτταρα στους πόρους, τα μικρά κόκκινα σπυράκια που συνδέονται με ήπια ή μέτρια μορφή ακμής, και φυσικά τα πλέον επίπονα και δύσκολα στην αντιμετώπιση, οι κύστες και τα οζίδια που είναι αποτέλεσμα επιμόλυνσης βαθύτερων στρωμάτων της επιδερμίδας και χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης. Στη συνέχεια εμφανίζονται υπερχρωμίες και ουλές που δημιουργούνται ειδικά όταν πειράζουμε τα σπυράκια μας.

Υπάρχουν πολλά βότανα από σπάνια και δυσεύρετα έως βότανα και μπαχαρικά που βρίσκουμε στην κουζίνα μας για αντιμετώπιση της ακμής. Μπορεί μια θεραπεία με βότανα να έχει και αυτή κάποιες παρενέργειες όπως ερεθισμένο δέρμα, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο σοβαρές σε σύγκριση με μια φαρμακευτική θεραπεία. Τα βότανα φυσικά που χρειαζόμαστε, πρέπει να έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αναπλαστικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Βότανα κατά της ακμής:

Πράσινο τσάι: φυσικά και το πράσινο τσάι βρίσκεται ανάμεσα στα βότανα για ακμή. Ρυθμίζει τις ορμονικές ανωμαλίες και λειτουργεί αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τις μόνιμες ζημιές στην επιδερμίδα.

Χαμομήλι: Η αντιφλεγμονώδης δράση του χαμομηλιού είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της ακμής. Έχει αναπλαστική δράση, μειώνοντας τα σημάδια ακμής, επισπεύδει την ανάρρωση της επιδερμίδας και μειώνει τους ερεθισμούς. Δοκιμάστε κομπρέσες με χλιαρό αφέψημα χαμομηλιού, ανθόνερο χαμομήλι ή τοπική χρήση κηραλοιφής με έλαιο και αιθέριο έλαιο χαμομήλι.

Κολλιτσίδα: για έκζεμα, χιονίστες ροδόχρους ακμή. Το τσάι από τη ρίζα της κολλιτσίδας, καθαρίζει το αίμα αποβάλλοντας τις τοξίνες. Λοσιόν από το τσάι έχει αντιμικροβιακή δράση μειώνοντας σημαντικά τις φλεγμονές της ακμής όπως κύστες και οζίδια. Τρεις φορές την ημέρα είναι ιδανικά.

Ταραξάκο: η ρίζα από ταραξάκο είναι ιδανική και περιπτώσεις έντονης ακμής. Προσφέρει βαθύ καθαρισμό, καταπολεμά μολύνσεις και βακτηρίδια ενώ αποτρέπει την επανεμφάνιση. Η βιταμίνη Α που περιέχει συμβάλλει στην προστασία και επανόρθωση της επιδερμίδας.

Ευκάλυπτος: το λάδι ευκάλυπτου καταπολεμά βακτηρίδια που σχετίζονται άμεσα με την ακμή. Έχει ισχυρή αντισηπτική δράση, ενώ είναι επίσης ένα από τα πιο ισχυρά στυπτικά προσφέροντας σύσφιξη τους διεσταλμένους και κουρασμένους από το σμήγμα πόρους. Αποφύγετε την επαφή του ελαίου σε ανοιχτές πληγές.

Λεβάντα: φυσικά η λεβάντα είναι ένα από τα πιο ευεργετικά και αγνά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την καταπολέμηση της ακμής. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι αντιμικροβιακό και αναπλαστικό, προσφέροντας ανανέωση στην καταπονημένη επιδερμίδα χωρίς να αφήνει σημάδια ακμής. Η απευθείας χρήση του αιθέριου ελαίου με μια μπατονέτα σε ακμή, εισχωρεί άμεσα στην επιδερμίδα σκοτώνοντας μικρόβια και βακτήρια που έχουν μολύνει την περιοχή. Μειώνει τις φλεγμονές και ανακουφίζει από τον πόνο που προκαλούν.

Tea tree: όπως και ο ευκάλυπτος, είναι πολύ ισχυρό έλαιο για αντιμετώπιση μολύνσεων αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στην επιδερμίδα όταν δεν χρησιμοποιείται με φειδώ. Η συστηματική χρήση μιας μη λιπαρής κρέμας με αιθέριο έλαιο tea tree θα προσφέρει στην επιδερμίδα σας ισορροπία σε λιπαρές επιδερμίδες, θα καθαρίσει το δέρμα από μικρόβια (κατά συνέπεια ακμή που επιμένει) και θα μειώσει ορατά τα σημάδια.

Βασιλικός: Φυσικά και είναι ιδανικός για καταπολέμηση της ακμής. Τόσο η συστηματική κατανάλωση εγχύματος από βασιλικό όσο και η χρήση του αιθέριου ελαίου σε κρέμες, μάσκες καθαρισμού, σπιτικά peeling και λοσιόν βοηθά σημαντικά στην εξάλειψη της ακμής. Την ίδια δράση έχει και η μέντα!

Αλόη: η αλόη είναι ο πλέον ήπιος για την επιδερμίδα τρόπος να καταπολεμήσουμε την ακμή αλλά όχι όλες τις μορφές. Μπορούμε εύκολα να καταπολεμήσουμε την ήπια ακμή με gel αλόης. Καθαρίζει χωρίς να ταλαιπωρεί την επιδερμίδα, προστατεύει από μικρόβια και αναπλάθει την επιδερμίδα. Οι μορφές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αλόη είναι είτε gel απευθείας στην περιοχή είτε πόσιμη αλόη για καθαρισμό εκ των έσω αλλά προσοχή καθώς η αλόη έχει παρενέργειες. Σημαντικό πλεονέκτημα της αλόης είναι ότι καθαρίζει και ενυδατώνει παράλληλα αφήνοντας την επιδερμίδα προστατευμένη.

Μάραθος: Ο μαραθόσπορος θα σας φτιάξει το ιδανικό Peeling Προσώπου. Είναι έντονο καθαριστικό, απομακρύνει τους μαύρους πόρους και σε συνδυασμό με gel αλόης θα αφήσει την επιδερμίδα σας καθαρή και ενυδατωμένη.

Λεμόνι: Αν και δεν το προτείνω συνήθως καθώς είναι ιδιαίτερα ισχυρό, το λεμόνι έχει έντονη αντισηπτική δράση, ενώ τα οξέα φρούτων συμβάλλουν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων που φράσσουν τους πόρους. Αναπλάθει, λευκαίνει τα σημάδια ακμής αλλά ξηραίνει την επιδερμίδα πολύ, δημιουργώντας αίσθημα τραβήγματος. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά το λεμόνι, κάνοντας ατμόλουτρο στο πρόσωπο, καθαρίζοντας σε βάθος του πόρους σας, χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αγγούρι: σίγουρα θα έχετε ακούσει για την καθαριστική και αντιφλεγμονώδη δράση του αγγουριού. Η ιδιότητα αυτή είναι ισχυρότερη όταν πίνουμε το χυμό αγγουριού, καθώς καθαρίζει το αίμα και τους λεμφαδένες με αποτέλεσμα να εξισορροπεί τις ορμόνες που ευθύνονται για την παρουσία ακμής. Προσοχή να παίρνετε αγγούρια βιολογικά καθώς το νερό που απορροφούν είναι το Α και το Ω.

Παντζάρι: Το παντζάρι είναι από τα λαχανικά που καθαρίζουν το συκώτι και αποβάλλουν τις τοξίνες. Μπορείτε να πιείτε το χυμό από παντζάρι ή να καταναλώσετε τη νόστιμη βραστή σαλάτα για αποτελέσματα από μέσα προς τα έξω.

Γλυκόριζα: Ιδανική λύση για άμεση αντιμετώπιση ανεπιθύμητων επίπονων κυστών. Η γλυκόριζα είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες βότανο που ανακουφίζει από οζίδια και κυστική ακμή.

Οινοθήρα: Αν και είναι πιο γνωστή για την αντιγηραντική της δράση, η οινοθήρα βοηθά με την αντιβακτηριδιακή της δράση στην εξάλλειψη της ακμής. Παράλληλα η συστηματική χρήση της εμποδίζει την επανεμφάνισητης ακμής. Η εξωτερική χρήση είναι αρκετή.

Λευκή Ιτιά: Από την ατέρμονη λίστα δεν μπορεί να λείπει η λιγότερο διαδεδομένη λευκή ιτιά, καθώς περιέχει σαλικιλικό οξύ, οξύ αναλγητικό, που μειώνει την ακμή άμεσα και εμποδίζει την επανεμφάνιση. Προκαλεί απολέπιση αποβάλοντας τα νεκρά κύτταρα που φράσσουν τους πόρους και συμβάλλουν στη θαμπή όψη της επιδερμίδας. Το εκχύλισμα ιτιάς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μορφή λοσιόν ώστε να αποφύγετε την επανεμφάνιση ακμής.

Κουρκουμάς: γνωστό ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες της φύσης, ο κουρκουμάς είναι ιδανικός για αντιμετώπιση ακμής. Μπορείτε να τον προσθέσετε στη διατροφή σας, στο τσάι σας αλλά να κάνετε και μάσκα ή κατάπλασμα για τοπική εξωτερική χρήση!

Αμαμελίδα: η ισχυρή στυπτική δράση της αμαμελίδας, συστέλλει τους διεσταλμένους πόρους, ενώ ρυθμίζει την υπερβολική λιπαρότητα που συμβάλει στην δημιουργία ακμής. Η αντιφλεγμονώδης δράση της μειώνει τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες. Δοκιμάστε να τη χρησιμοποιήσετε ως λοσιόν καθαρισμού!

Άλλα βότανα: εκχύλισμα φύλλων ελιάς αντιοξειδωτικό ορμονορρυθμιστικό. Dong Quai (ρίζα αγγελικής) και λυγαριά για ακμή που οφείλεται σε ανωμαλίες ορμονών όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα βότανα αυτά απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες. Κόκκινο τριφύλλι για καταπολέμηση μολύνσεων και βακτηριδίων. Έλαιο neem για αντιμετώπιση των φλεγμονών, ακμής, μικροβίων. Θα το συναντήσετε κυρίως σε προϊόντα ομοιοπαθητικής. Σκόρδο για τοπική χρήση. Το ωμό σκόρδο είναι δραστικό αλλά ξέρουμε πως δύσκολα θα το χρησιμοποιήσουμε πριν πάμε το πρωί στη δουλειά ή πριν κοιμηθούμε. Αγριολάπαθο για κοκκινίλες και φλεγμονές. Καλέντουλα για έντονους ερεθισμούς.

Αν θέλετε πραγματικά να αντιμετωπίσετε την ακμή, πριν απορρίψετε μια θεραπεία με βότανα, φροντίστε να την έχετε ακολουθήσει πιστά για ένα μήνα ώστε να προχωρήσετε σε κάποιο άλλο βότανο που θα σας ταιριάζει καλύτερα.

Τι επιβάλλεται να κάνετε επιπρόσθετα:

  • Αποφύγετε να ακουμπάτε διαρκώς το προσωπό σας ή να πειράζετε τα σπυράκια σας καθώς επιμολύνετε την περιοχή.
  • Μην πλένετε το πρόσωπο σας με ισχυρά καθαριστικά γιατί αφήνετε εκτεθειμένη την επιδερμίδα σε μικροοργανισμούς, ρύπους, υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Αποτοξινώστε τον οργανισμό σας επαρκώς ώστε να καθαρίσει το σώμα σας από μέσα προς τα έξω.
  • Προτιμήστε απαλό καθαρισμό του προσώπου με φυσικά υλικά όπως είναι το μηλόξυλο και η μελάσα. Καθαρίζουν σε βάθος, απολεπίζουν την επιδερμίδα και την αφήνουν ενυδατωμένη.
  • Παρατηρήστε αν φταίει το ύφασμα της μαξιλαροθήκης σας και προτιμήστε υποαλλεργικά υφάσματα.
  • Αν η ακμή εμφανίζεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος σας, προσπαθήστε να καταλάβετε μήπως φταίει η κρέμα σας, το σαμπουάν σας ή ακόμα και τα ρούχα σας σε μια υπερευαίσθητη επιδερμίδα.
  • Μην ξεχνάτε μετά τον καθαρισμό να βάζετε μια απαλή λοσιόν για αποκατάσταση του ph. Το ροδόνερο είναι ιδανικό για την ακμή.
  • Βάλτε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μάσκες ανάπλασης και καθαρισμού. Μια μάσκα αργίλου με αιθέριο έλαιο tea tree καθαρίζει σε βάθος, απορροφά τις τοξίνες και τα μέταλλα, ενώ μια μάσκα με μέλι και κανέλα αναπλάθει και θρέφει την τραυματισμένη επιδερμίδα προστατεύοντας από φλεγμονές.
  • Μην ξεχνάτε τις απολεπίσεις. Η απολέπιση αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα επιτρέποντας στον οργανισμό να δημιουργήσει νέα υγιή. Αποσυμφορίζει τους πόρους επιτρέποντας το φυλακισμένο σμήγμα να αποβληθεί από τον οργανισμό. Ένα καλό και θρεπτικό απολεπιστικό είναι η βρώμη σε συνδυασμό με γάλα, μέλι ή έλαιο επιλογής.
  • Σε επίμονα και επίπονα σπυράκια βάλτε απευθείας αιθέριο έλαιο λεβάντα με μια μπατονέτα πριν τον ύπνο. Το πρωί θα το έχει ξεράνει.
  • Ενυδατώστε την επιδερμίδα σας επαρκώς. Η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι πιο εύκολο να ταλαιπωρηθεί επιπλέον από ακμή.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Όταν έχουμε προδιάθεση για ακμή πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο, καθώς θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της ακμής. Αποφύγετε τα αντηλιακά καθώς περιέχουν ερεθιστικούς παράγοντες για ευαίσθητα και ακνεϊκά δέρματα. Τα φυσικά έλαια, προσφέρουν προστασία της τάξης 8 – 15 SPF που είναι αρκετό με συχνές επαναλήψεις τις ασφαλείς ώρες έκθεσης στον ήλιο.
  • Αποφύγετε την πολλή ζάχαρη και το πολύ αλάτι. Ναι, συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση ακμής. Το ίδιο ισχύει για τις επεξεργασμένες τροφές. Πείτε όχι στο πρόχειρο φαγητό, στους πολλούς υδατάνθρακες και προσθέστε πολλά λαχανικά (ειδικά καρότα) και φρούτα. Επιλέξτε καλής ποιότητας κρέας και προτιμήστε το ψάρι.
  • Μειώστε το στρες στην καθημερινότητα καθώς συμβάλλει σημαντικά και προσθέστε πολύ νερό και χυμούς στη διατροφή σας.

  • Η δυσανεξία στα γαλακτοκομικά είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, προτιμήστε άλλες πηγές πλούσιες σε ασβέστιο όπως είναι οι ξηροί καρποί, και πολλά πράσινα λαχανικά.

Οι προφυλάξεις για τη χρήση των βοτάνων είναι οι γνωστές: δεν καταναλώνουμε βότανα χωρίς να ρωτήσουμε το γιατρό μας όταν είμαστε σε φαρμακευτική θεραπεία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Προσέξτε μήπως είστε αλλεργικοί σε κάποιο από τα παραπάνω βότανα και μην καταναλώνετε για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς διάλειμμα. Το αιθέριο έλαιο tea tree μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας σε ένα σπυράκι αλλά απαγορεύεται η κατάποση καθώς είναι τοξικό για τον οργανισμό μας. Οπότε μην το εφαρμόζετε σε σπυράκια ή φλεγμονές γύρω από το στόμα.

tea tree, αγγούρι, αλόη, αμαμελίδα, αναπλαστικα βοτανα, αντιβακτηριδιακα βοτανα, αντιφλεγμονώδη βότανα, βασιλικός, βότανα, βότανα για ακμή, βότανο, γλυκόριζα, έλαιο Neem, ευκάλυπτος, κολλιτσίδα, κουρκουμάς, λεβάντα, λεμόνι, λευκη ιτια, λυγαριά, μάραθος, οινοθηρα, παντζαρι, πράσινο τσάι, ταραξάκο, χαμομήλι

Comments (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.