| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Δάφνη του Απόλλωνα – Laurus nobilis

Η δάφνη του Απόλλωνα έχει πολλές ιδιότητες ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό μας, οι περισσότερες από αυτές δεν είναι γνωστές παρά το γεγονός ότι τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ευρύτατα για το άρωμα που προσδίδουν στα φαγητά.

Η δάφνη είναι ένα δέντρο με ποικίλες χρήσεις σε σχέση με τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Το έγχυμα από τα φύλλα της, προστατεύει αλλά και θεραπεύει συμπληρωματικά από αναπνευστικές μολύνσεις. Ανακουφίζει από το βρογχικό άσθμα και το αλλεργικό άσθμα και λειτουργεί άψογα ως αποχρεμπτικό. Μπορείτε να πιείτε το έγχυμα των φύλλων της ή να κάνετε εισπνοές των υδρατμών του.

Πνευματικά, η δάφνη του Απόλλωνα, αντιμετωπίζει προβλήματα συγκέντρωσης και βοηθά στη συγκρότηση της σκέψης σε περιόδους στρες. Το άρωμα της, σε συσκευή αρωματοθεραπείας, διεγείρει τη σκέψη και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Tο έγχυμα της, καταπολεμά την αϋπνία και το αίσθημα έντασης.

Η δάφνη του Απόλλωνα είναι ευεργετική και για το πεπτικό σύστημα, συνίσταται για παθήσεις του στομάχου, όπως δυσπεψία και φουσκώματα και είναι αντισπασμωδική. Η διέγερση της πέψης που προκαλείται όχι μόνο καταπολεμά τη δυσφορία του φουσκώματος, αλλά σε περιόδους ανορεξίας ανοίγει την όρεξη και τονώνει τη λειτουργία του στομάχου. Παράλληλα το έγχυμα της δάφνης, είναι διουρητικό με αποτέλεσμα να αποβάλλει από τον οργανισμό τις περιττές τοξίνες.

Οι αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις της δάφνης, την καθιστούν άλλο ένα φυτό χρήσιμο σε περιπτώσεις τραυματισμών και για την καταπολέμηση οιδημάτων και μωλώπων. Μέσα στο αιθέριο έλαιο της, κρύβονται επίσης αναλγητικές και αιμοστατικές ιδιότητες.

Η αντισηπτικές ιδιότητες της απολλώνιας δάφνης, δεν είναι χρήσιμες μόνο για αντιμετώπιση πληγών αλλά και του κοινού κρυολογήματος και του συναχιού, λόγω της εφιδρωτικής της δράση, με αποτέλεσμα να είναι και ένα αξιόλογο φυσικό αντιπυρετικό.

Όπως και η αχιλλέα, παρά το γεγονός ότι σε εξωτερική χρήση έχει ιδιότητες αιμοστατικές, δεν ισχύει το ίδιο και κατά την εσωτερική λήψη. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα ακόμα εμμηναγωγό και δεν συνίσταται η χρήση της δάφνης από εγκύους ή άτομα που υποφέρουν εσωτερικό έλκος.

Το δαφνέλαιο, δεν είναι μόνο γνωστό για την φροντίδα που προσφέρει στα αδύναμα και άτονα μαλλιά. Είναι ευεργετικό και χρησιμοποιείται από άτομα που υποφέρουν από ρευματισμούς και αρθρίτιδα. Συνίσταται η χρήση του για πιασίματα στους μύες, διαστρέμματα, τενοντίτιδες και θλάσεις. Σίγουρα υπάρχουν φυτά με πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα όπως το έλαιο από βαλσαμόχορτο, αλλά αξίζει να το γνωρίζουμε.

Η χρήση δεν θέλει μόνο προσοχή από άτομα με πιθανότητα επιδείνωσης έλκους, αλλά γενικότερα, αφού σε μεγάλες δόσεις, η δάφνη του Απόλλωνα μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις και σε πολύ μεγάλες ακόμα και θάνατο.

Ετικέτες:αδύναμα μαλλιά, αιθέριο έλαιο, αιμοστατική δράση, αλλεργικό άσθμα, αναλγητικό, αναπνευστικές μολύνσεις, ανορεξία, αντιπυρετικό, αντισηπτική δράση, αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδης, αποβολή τοξινών, αποχρεμπτικό, αρθρίτιδα, αρωματοθεραπεία, άσθμα, άτονα μαλλιά, αϋπνία, Αχιλλέα, βαλσαμόχορτο, βότανα, βότανο, βρογχικό άσθμα, δαφνέλαιο, δάφνη, δάφνη του Απόλλωνα, διάστρεμμα, διουρητικό, δυσπεψία, έγχυμα, έλαιο, εμμηναγωγό, θεραπευτικά βότανα, θλάσεις, κρυολόγημα, μαλλιά, μώλωπες, οιδήματα, παθήσεις στομάχου, πεπτικό σύστημα, πνευματική συγκέντρωση, ρευματισμοί, στρες, συνάχι, συσκευή αρωματοθεραπείας, τενοντίτιδα, τραύματα, φυτά

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es