«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Αγριοκαστανιά – Aesculus Hippocastanacea

horse chestnut health benefits

Η αγριοκαστανιά είναι ένα δέντρο, το οποίο παρά το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται στη μαγειρική και δεν είναι ευρέως γνωστό ανάμεσα στα βότανα, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Πολλές από τις ιδιότητες που θα αναφέρουμε είναι σπάνιες και ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό.

Ξεκινώντας από τη σημαντικότερη ίσως ιδιότητα, η αγριοκαστανιά, έχει έντονη αγγειοσυσταλτική δράση. Η δράση αυτή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση από ευρυαγγείες, κιρσούς και φλεβίτιδα.

Όλες οι διαταραχές οι οποίες σχετίζονται με διεσταλμένα αγγεία μπορούν να βρουν θεραπεία ή ανακούφιση με τη χρήση της ιπποκαστανιάς, ακόμα και χρόνια προβλήματα με συμπτώματα που επιβαρύνουν σημαντικά την καθημερινότητα των πασχόντων. Παραδείγματα για χρήση καταπλάσματος, είναι η δυσφορία στο περπάτημα, οιδήματα, αίσθηση βάρους στα κάτω άκρα, πόνος και κνησμός.

Τρόπος ασφαλούς χρήσης

Η χρήση της ιπποκαστανιάς μπορεί να γίνει είτε εξωτερικά σε μορφή καταπλάσματος, είτε εσωτερικά με χρήση εκχυλίσματος ή βάμματος. Η αγγειοσυσταλτική δράση της αγριοκαστανιάς, έχει θετικά αποτελέσματα και προσφέρει ανακούφιση και σε περιπτώσεις αιμορροΐδων. Η χρήση της στην καθημερινότητα, μπορεί να φανεί ανακουφιστική σε ποδόλουτρα για κουρασμένα και πρησμένα πόδια, για δουλειές που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία και επίσης ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματισμών.

Κυρίως με τη χρήση των καρπών για τις θεραπευτικές ιδιότητες της, η ιπποκαστανιά, ανακουφίζει από κράμπες ενώ παράλληλα βελτιώνει σημαντικά το κυκλοφορικό σύστημα, δυναμώνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Λόγω της συστολής που προκαλεί στα αγγεία, η αγριοκαστανιά έχει υποτασική δράση.

Επιπλέον ιδιότητες, δευτερεύουσας σημασίας, είναι η στυπτική δράση που έχει, ώστε να σταματά τη διάρροια, η μείωση του πυρετού και η προστασία από υπερπλασία του προστάτη.

Η χρήση της ιπποκαστανιάς, δεν παρουσιάζει κάποια παρενέργεια ή αλλεργική αντίδραση. Εντούτοις καλό είναι η χρήση να γίνεται με μέτρο. Το περίβλημα του καρπού, ενδέχεται να είναι τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, οπότε συστήνεται η αφαίρεση του πριν οποιαδήποτε χρήση. Άτομα τα οποία λαμβάνουν αντιπηκτικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το εν λόγω βότανο. Η λήψη από άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, προκαλεί επιδείνωση, λόγω των στυπτικών ιδιοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα για τις καλλυντικές χρήσεις της αγριοκαστανιάς και τη συλλογή της αγριοκαστανιάς.

αγριοκαστανιά, βότανα, βοτανα για αιμορροϊδες, βοτανα για διεσταλμενα αγγεια, βοτανα για ευρυαγγειες, βοτανα για κιρσους, βοτανα για κνησμο, βοτανα για κραμπες, βοτανα για κυκλοφορικο συστημα, βοτανα για οιδηματα, βοτανα για πρησμενα ακρα, βοτανα για προστατη, βοτανα για πυρετο, βοτανα για ρευματικες παθησεις, βότανα για υπερταση, βοτανα για φλεβιτιδα, βοτανα διαρροια, θεραπευτικά βότανα, ιπποκαστανιά

Σχόλια (2)

  • Δημήτρης Γεμεν΄ής

    Θα ήθελα να ρωτήσω: Ο καρπός της ιπποκαστανιάς, πρέπει να αποξηραθεί για την παρασκευή βάμματος; Χρησιμοποιείται μόνο το εσωτερικό του καρπού η και το καφέ περίβλημά του; ποιες είναι οι αναλογίες.
    50 γραμμάρια α΄΄ ύλης σε 500 ml votkas; Ευχαριστώ.

    • Αποφεύγουμε να αναφερόμαστε σε αναλογίες βάμματος για αποφυγή κακής χρήσης του βάμματος, παρόλαυτα η αναλογία είναι σωστή για 500Ml αλκοόλ 40 βαθμών ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο καρπός αποφλοιωμένος γιατί το περίβλημα είναι τοξικό για εσωτερική κατανάλωση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο και θα χρειαστείτε για παρασκευή εν ψυχρώ, που το συστήνω αν δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία, σε σκιερό μέρος με καθημερινή ήπια ανάδευση για 40 μέρες χωρίς να προεξέχει η δρόγη έξω από το αλκοολικό διάλυμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.