Βαλσαμόχορτο – Hypericum Perforatum
Το βαλσαμόχορτο, είναι ένα σπουδαίο βότανο της Ελληνικής φύσης, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Αντισπασμωδικές, αντιπυρετικές, αναλγητικές, διουρητικές και φυσικές αντικαταθλιπτικές, είναι μόνο κάποιες από τις πολλές ιδιότητες που θα αναφέρουμε.
Η σημαντικότερη προσφορά του βαλσαμόχορτου έχει να κάνει με την διανοητική λειτουργία και την ευεργετική δράση στην ανθρώπινη ψυχολογία. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το βάλσαμο είναι ιδανικό για την φυσική αντιμετώπιση ήπιας και μέτριας μορφής κατάθλιψης. Δεν περιορίζεται βέβαια σε αυτό, αλλά προσφέρει ανακούφιση και σε περιπτώσεις κατάθλιψης που οφείλονται στην εμμηνόπαυση, σε περιόδους μελαγχολίας και συναισθηματικής έντασης.
Το βάλσαμο έχει καταπραϋντικές και ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να βοηθάει πολύ για την αντιμετώπιση της αϋπνίας ή της κακής γενικότερα ποιότητας ύπνου, της υπερκινητικότητας και της νευρικότητας. Οι ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες του σπαθόχορτου, ανακουφίζουν επίσης από νευραλγίες, ευερέθιστα νεύρα, υστερικές καταστάσεις και καταστάσεις έντονου στρες ή αισθήματος αόριστου φόβου. Η κατανάλωση του βάλσαμου, προσφέρει πνευματική διαύγεια, βοηθάει στη συγκέντρωση, ενώ παράλληλα διεγείρει και τονώνει τον οργανισμό.
Η διουρητική δράση του βαλσαμόχορτου, προστατεύει την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά, ενώ παράλληλα τα τονώνει. Είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση έλκους στο στομάχι, δυσπεψίας αλλά και φουσκώματος ή καούρας. Γενικότερα συστήνεται για παθήσεις ή ενοχλήσεις του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, αλλά πάντα με συνταγή γιατρού και χωρίς ανάμειξη με άλλες θεραπείες. Είναι ανθελμινθικό, δηλαδή καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου και θεωρείται ευεργετικό και τονωτικό και για το ήπαρ και τη σωστή λειτουργία του και θεωρείται όπλο κατά του ίκτερου.
Το υπερίκο είναι επίσης πολύ καλό επουλωτικό, και η χρήση του είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε περιπτώσεις ήπιων εγκαυμάτων. Η αιμοστατική του δράση είναι πολύ καλή για πληγές που αιμορραγούν, ενώ θα σας φανεί χρήσιμο και για την αντιμετώπιση οιδημάτων και μωλώπων. Σε συνδυασμό με τις αντισηπτικές, τις αντιφλεγμονώδεις και τις αντιμυκητιακές δράσεις του, είναι ιδανικό βότανο για περιπτώσεις άμεσης ανάγκης.
Παρά της αιμοστατικής δράσης του σε εξωτερική χρήση, η κατανάλωση βάμματος ή εγχύματος από υπερίκο, βοηθά στην αμηνόρροια, ως φυσικό εμμηναγωγό. Με τον ίδιο τρόπο, προωθεί τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, προστατεύοντας την καρδιά από παθήσεις. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι μία ακόμα ευεργετική ιδιότητα του σπαθόχορτου, ιδιαίτερα για την καρδιά, είναι η συμβολή του στη μείωση της χοληστερίνης και δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.
Η φυσική του αναλγητική δράση, το καθιστά ιδανικό για την αντιμετώπιση πόνων, σε ευρύ φάσμα χρήσης. Η κυριότερη χρήση του ως παυσίπονο είναι το έλαιο για μαλάξεις των περιοχών που πονάνε. Το ζεσταμένο βαλσαμέλαιο σε σταγόνες είναι ιδανικό για αντιμετώπιση ωταλγίας. Οι μαλάξεις μυών ή αρθρώσεων ανακουφίζουν άμεσα, ενώ συνίσταται η χρήση του για αντιμετώπιση ημικρανιών, πόνων αρθριτικών, πιασιμάτων νευρικών και μυϊκών, για πόνους ρευματισμών, φλεβίτιδας, ισχιαλγίας, ακόμα και εμμηνορρυσιακούς πόνους. Θεωρείται , επίσης αλλά όχι αποδεδειγμένα, ότι προλαμβάνει τη νόσο Πάρκινσον.
Το βαλσαμόχορτο, ευεργετεί και το αναπνευστικό σύστημα, με τις σπασμολυτικές ιδιότητες του. Αντιμετωπίζει τον επίμονο βήχα, είναι φυσικό καταπραϋντικό όπου βοηθά στο άσθμα και την βρογχίτιδα, και γενικότερα η χρήση του συνίσταται για αντιμετώπιση ενοχλήσεων σχετιζόμενων με το αναπνευστικό σύστημα. Σε περίπτωση κρυολογήματος με έντονα συμπτώματα βήχα και πυρετού, η χρήση του είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, γιατί συνδυάζει τη σπασμολυτική, τη καταπραϋντική και την αντιπυρετική του δράση.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η χρήση του βαλσαμόχορτου, ώστε να μην έρχεται το δέρμα σε επαφή με τον ήλιο κατόπιν χρήσης του ελαίου του. Είναι φωτοευαίσθητο, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς και λεκέδες. Τέλος η εκτεταμένη χρήση έχει παρενέργειες οπότε δεν πρέπει να ξεπερνά τα φυσιολογικά πλαίσια.
Διαβάστε περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου και την θρεπτική αξία του βαλσαμόχορτου.
αγχολυτικα βοτανα, αιμοστατικα βοτανα, αναλγητικα βοτανα, αντικαταθλιπτικα βοτανα, αντιμυκητιακα βοτανα, αντισπασμωδικά βότανα, βαλσαμέλαιο, βάλσαμο, βαλσαμόχορτο, βότανα, βοτανα για αρθριτιδα, βότανα για άσθμα, βότανα για αϋπνία, βότανα για βήχα, βοτανα για βρογχιτιδα, βοτανα για γυναικολογικα προβληματα, βοτανα για δυσπεψια, βοτανα για εγκαυματα, βοτανα για ελκος, βοτανα για εμμηνοπαυση, βοτανα για ημικρανια, βοτανα για ισχιαλγια, βοτανα για καουρες, βοτανα για κρυολογημα, βοτανα για κυκλοφορικο συστημα, βοτανα για μωλωπες, βότανα για νευρικό σύστημα, βοτανα για παρκινσον, βοτανα για πνευματικη διαυγεια, βοτανα για πονους αυτιων, βοτανα για πυρετο, βοτανα για ρευματικες παθησεις, βοτανα για υπερενταση, βοτανα για φλεβιτιδα, βοτανα για χοληστερινη, διουρητικα βοτανα, εμμηναγωγα βοτανα, επουλωτικα βοτανα, θεραπευτικά βότανα, σπαθόχορτο, υπερικό