| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Λουΐζα – Lippia Citriodora

Η λουΐζα είναι ένα μοναδικό φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, τόσο σωματικά όσο πνευματικά, ενώ η καλλιέργεια της είναι εύκολη και γίνετε ακόμα και σε γλάστρα.

Πνευματικά και ψυχολογικά η λουΐζα προσφέρει ανακούφιση από το άγχος και την αϋπνία που προκαλούνται από νευρικές καταστάσεις. Το αιθέριο έλαιο της χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για αντιμετώπιση ήπιας κατάθλιψης και καταπολέμηση του άγχους. Είναι φυσικό ηρεμιστικό με ήπια κατευναστική δράση.

Η κυριότερη ευεργετική δράση της λουΐζας, συγκεντρώνεται στο πεπτικό και ουρογεννητικό σύστημα. Οι διουρητικές της ιδιότητες προστατεύουν αλλά και θεραπεύουν ήπιες περιπτώσεις νεφρολιθίασης. Η χρήση της είναι ευρέως διαδεδομένη για αντιμετώπιση της δυσπεψίας και κολικών στομάχου και εντέρων. Το έγχυμα λουΐζας είναι άριστο χωνευτικό και καταπολεμά τις καούρες, το μετεωρισμό και την διάρροια, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων.

Θεωρείται βότανο αντιδιαβητικό ενώ από αρχαιότατους χρόνους το χρησιμοποιούσαν για παντός τύπου πόνους. Η αναλγητική της δράση είναι ευεργετική για πονοκεφάλους, ημικρανίες, νευρικούς πόνους και πονόλαιμο. Η εξωτερική χρήση σε έλαιο την καθιστά ιδανική για πόνους ρευματισμών, πόνους στα αυτιά, πόνους στα μάτια και ανακουφίζει από τις αιμορροΐδες.

Η εξωτερική χρήση σε πληγές λειτουργεί αιμοστατικά, οπότε συνίσταται η χρήση της σε πληγές και έλκη. Επίσης η λουΐζα ενδείκνυται να χρησιμοποιείται σε μώλωπες και οιδήματα, μειώνοντας σημαντικά το φαινόμενο.

Γυναικολογικά, η λουΐζα προστατεύει και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κολπίτιδας και είναι φυσικό εμμηναγωγό. Στην περίοδο θηλασμού, είναι γαλακτογόνο και θεωρείται και για τα δύο φύλα φυσικό αφροδισιακό.

Είτε ως έγχυμα, είτε ως κατάπλασμα ή έλαιο εξωτερικής χρήσης, η λουΐζα είναι φυσικό αντιπυρετικό. Το έγχυμα της επίσης αποτοξινώνει τον οργανισμό και θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό και τονωτικό του οργανισμού. Ακόμα γαργαρισμοί του εγχύματος, καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος.

Η χρήση της λουΐζας, όπως και κάθε θεραπευτικού βοτάνου, θέλει προσοχή και μέτρο. Το έλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται άμεσα στην επιδερμίδα από άτομα που πάσχουν από φωτοευαισθησία, γιατί προκαλεί ερεθισμούς και δυσχρωμίες. Η κάμφορα που περιέχεται στο φυτό, σε υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά. Λόγω της εμμηναγωγού της δράση, η λουΐζα δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άνθρωποι που έχουν υπόταση δεν πρέπει να χρησιμοποιούν λουΐζα γιατί η διουρητική της δράση έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της πίεσης.

Ετικέτες:αγχολυτική, αιθέριο έλαιο, αιμορροΐδες, αιμοστατική δράση, αντιδιαβητικό, αντιοξειδωτική δράση, αντιπυρετικό, αποτοξινωτική δράση, αρωματοθεραπεία, αϋπνία, βότανα, βότανο, γαλακτογόνο, διάρροια, διουρητικές ιδιότητες, δυσπεψία, ημικρανίες, ήπια κατάθλιψη, θεραπευτικά βότανα, κακοσμίας του στόματος, καούρες, κολικοί εντέρων, κολικοί στομάχου, κολπίτιδα, λουΐζα, μώλωπες, νεφρολιθίαση, οιδήματα, πόνοι αυτιών, πόνοι ματιών, πονοκέφαλο, πονόλαιμος, ρευματικά, τονωτικό, φυσικό αφροδισιακό, φυσικό εμμηναγωγό, φυσικό ηρεμιστικό, χωνευτικό

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es