Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Μαντζουράνα, τρόπος συλλογής δρόγης

Marjoram nutritional value

Η μαντζουράνα είναι φρύγανο και εξαιρετικό βότανο ιθαγενές της Μεσογείου και αγαπητό από τους αρχαίους χρόνους τόσο για τις θεραπευτικές όσο για τις καλλυντικές του ιδιότητες. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρούνταν και βότανο της θεάς Αφροδίτης. Στην Ελλάδα, θα το συναντήσετε σχεδόν παντού αφού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, εκτός από καλά αποστραγγισμένα εδάφη. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε σε γλάστρα, καθώς είναι βότανο πολυετές με πολύ χαρακτηριστικό άρωμα και χρήσεις από τη μαγειρική μέχρι την κοσμετολογία.

Η εμφάνισή της μαντζουράνας είναι επίσης χαρακτηριστική, με βλαστούς όρθιους, λεπτούς και ξυλώδεις. Το ύψος της φτάνει τους 50 πόντους, ενώ τα φύλλα της είναι χνουδωτά, στρογγυλά, απαλά με χαρακτηριστικό άρωμα. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο σε παστέλ απόχρωση. Τα άνθη της μαντζουράνας, είναι μικρά σε χρώμα λευκό έως ροζ σε σφαιρίδια επικαλυμμένα με χνούδι.

Χρήσιμα μέρη της μαντζουράνας, είναι τα φύλλα και τα άνθη. Ο βλαστός δεν προσφέρει κάποια ουσία. Καταλληλότερη περίοδος συλλογής είναι κατά την περίοδο της άνθισης για τις ανθισμένες κορυφές, δηλαδή από τον Ιούλιο έως τις αρχές του φθινοπώρου. Τα φύλλα, για να έχουν περισσότερο αιθέριο έλαιο, καλό είναι να συλλέγονται πριν την ανθοφορία. Τα άνθη και τα φύλλα της μαντζουράνας, περιέχουν μεταξύ άλλων, αιθέριο έλαιο, τανίνες, και πικρές ουσίες.

Διαβάστε περισσότερα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαντζουράνας και τις καλλυντικές χρήσεις της μαντζουράνας!

αρωματικά βότανα, μαντζουράνα, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.