Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Νάρκισσος – Συμβολισμός και καλλιέργεια!

Τίποτα δεν λέει “η άνοιξη έρχεται” όπως οι νάρκισσοι. Ξαφνικά μοιάζουν να εμφανίζονται παντού γύρω σας, όταν μόλις πριν από μια εβδομάδα υπήρχε απλώς χειμωνιάτικο γρασίδι. Με τα πανέμορφα κίτρινα πέταλά τους, τα μακρά κύπελλα και ανθισμένοι σε σχήμα αστεριού, είναι σίγουρο ότι θα ευχαριστήσουν όποιον τα δει.

Ο Νάρκισσος στην ελληνική μυθολογία, είναι γιος του θεού του ποταμού Κηφισού και της νύμφης Λιριόπης. Ηταν ένας απίστευτα όμορφος νέος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η μητέρα του Νάρκισσου έμαθε από τον τυφλό μάντη Τειρεσία ότι θα είχε μεγάλη ζωή ο γιος της, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αναγνώρισε ποτέ τον εαυτό του. Ωστόσο, η απόρριψή του για την αγάπη της νύμφης Ηχώ, τράβηξε επάνω του την οργή των θεών και ερωτεύτηκε την αντανάκλαση του στα νερά μιας πηγής. Αφού κοιτούσε για μέρες εξαντλήθηκε, έπεσε στο ρέμα και πνίγηκε. Το λουλούδι που φέρει το όνομά του ξεπήδησε εκεί που πέθανε.

Οι νάρκισσοι είναι μερικά από τα πρώτα λουλούδια που βλέπουμε την άνοιξη και είναι ένας μεγάλος δείκτης ότι ο χειμώνας τελείωσε. Εξαιτίας αυτού, θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν την αναγέννηση και τα νέα ξεκινήματα.

Οι νάρκισσοι θεωρούνται επίσης ότι αντιπροσωπεύουν τη δημιουργικότητα, την έμπνευση, την επίγνωση και την εσωτερική αντανάκλαση, τη συγχώρεση και τη ζωτικότητα. Ορισμένοι πολιτισμοί πιστεύουν ότι φέρνουν πλούτο, αλλά οι περισσότεροι πολιτισμοί γιορτάζουν τον νάρκισσο ως σύμβολο ελπίδας και χαράς.


Ποικιλίες του φυτού νάρκισσου

Υπάρχουν περισσότερες από 13.000 ποικιλίες νάρκισσων και πάνω από 50 διαφορετικά είδη. Όλα προέρχονται από την οικογένεια Αμαρυλλιδοειδών και είναι διαθέσιμα από Νοέμβριο έως Μάιο αλλά η περίοδος που θα συναντήσετε τα περισσότερα άνθη είναι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Συμβουλές φροντίδας και φύτευση

Κρατήστε τα κατοικίδια σας μακριά όταν φυτεύετε βολβούς νάρκισσι επειδή είναι δηλητηριώδη για τα ζώα. Ο χυμός του νάρκισσου περιέχει οξαλικό ασβέστιο που σχηματίζει μικρές δέσμες κρυστάλλων στα φύλλα και τις ρίζες για να αποφύγει να τρώγεται από ζώα.

Ο χυμός του Νάρκισσου είναι τοξικός για άλλα λουλούδια. Για να μην καταστρέψουν άλλα λουλούδια στο βάζο σας, αφαιρέστε τους νάρκισσους, κόψτε τους μίσχους και αφήστε τους σε κρύο νερό για 24 ώρες πριν προσθέσετε στα υπόλοιπα λουλούδια σας. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε λίπασμα για τους νάρκισσους γιατί παράγει περισσότερους χυμούς.

Φυτέψτε το φθινόπωρο για να δείτε να ανθίζουν την άνοιξη, σε αποστάσεις 10 έως 15 εκατοστών μεταξύ τους και βάθος 10 – 20 εκατοστών. Οι νάρκισσοι θα πρέπει να φυτευτούν αρκετά βαθιά ώστε να μην επηρεαστούν από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας πάνω από το έδαφος, είτε πολύ ζεστές είτε πολύ κρύες. Η τυπική μέθοδος για τον υπολογισμό του ιδανικού βάθους είναι να σκάψετε μια τρύπα τρεις φορές τόσο βαθιά όσο ο βολβός είναι ψηλός και να τοποθετήσετε τον βολβό με το μυτερό άκρο του προς τα επάνω. Δεδομένου ότι οι νάρκισσοι αναπτύσσονται λιγότερο καλά όταν πρέπει να παλέψουν για θρεπτικά συστατικά τους, είναι καλύτερο να τους φυτέψετε 10-12 εκατοστά μεταξύ τους. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε σε πιο κοντινές αποστάσεις, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν ακουμπούν μεταξύ τους οι βολβοί ποτέ. Όπως όλοι οι βολβοί λουλουδιών, οι νάρκισσοι χρειάζονται μια κρύα περίοδο για να αναπτύξουν τις ρίζες τους και να ετοιμαστούν για την άνοιξη. Μόλις νιώσετε την πρώτη ψύχρα του φθινοπώρου στον αέρα, ήρθε η ώρα να φυτέψετε.

Οι νάρκισσοι χρειάζονται πλήρη ηλιοφάνεια και μπορούν να φυτευτούν σε μερική σκιά, αλλά χρειάζονται πολύ καλά στραγγιζόμενο χώμα. Ένας βολβός που είναι σε λασπώδες έδαφος θα σαπίσει γρήγρρα. Αποφύγετε λοιπόν με κάθε τρόπο την κακή αποστράγγιση – αυτό σημαίνει μέρη όπου μπορείτε ακόμα να δείτε να υπάρχουν νερά σε παρτέρι 5-6 ώρες μετά από μια καταιγίδα. Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναβαθμίσετε το χώμα προσθέτοντας οργανικό υλικό όπως τύρφη, φλοιό ή κοπριά. Όσον αφορά τη φύτευση βολβών σε δοχεία, το μυστικό είναι ακριβώς το ίδιο: αποστράγγιση. Πάρτε ένα δοχείο ή κουτί με τουλάχιστον τρεις οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Ο Νάρκισσος δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Θα πρέπει να ποτιστεί καλά μια φορά μετά τη φύτευση και στη συνέχεια μέτρια την άνοιξη, όταν δεν έχει βρέξει για 3-5 ημέρες.


Αφού τελειώσει η ανθοφορία των νάρκισσων, μην κόψετε αμέσως το φύλλωμα. Μέσω της φωτοσύνθεσης τα φύλλα θα δημιουργήσουν θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστεί ο βολβός για την επόμενη καλλιεργητική του περίοδο. Μετά από μερικές εβδομάδες το φύλλωμα θα κιτρινίσει αυτόματα και θα ξεραθεί και μετά μπορείτε να το αφαιρέσετε. Τώρα ο βολβός θα κοιμηθεί και δεν θα χρειαστεί πότισμα μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Θυμηθείτε να αποθηκεύσετε σωστά τους βολβούς, τοποθετώντας τους σε ξηρό μέρος με άφθονη κυκλοφορία αέρα, όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 4 και 21C.

Επιπλέον συμβουλή για εσωτερική καλλιέργεια:

Αντί για μια γλάστρα με χώμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γυάλινο βάζο. Γεμίστε το κάτω μέρος με βότσαλα ή χαλίκια και τοποθετήστε τους βολβούς κοντά μεταξύ τους πάνω με το ρίζωμα να κοιτάει προς τα κάτω. Ποτίστε μέχρι να φτάσει στη βάση των βολβών και τοποθετήστε το βάζο σε ένα φωτισμένο αλλά όχι πολύ ζεστό σημείο. Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να γεμίζετε το νερό καθώς εξατμίζεται.

Πηγή: Happy Gardener τα πάντα για την κηπουρική

καλλιεργεια ναρκισσος, καλλωπιστικα φυτα, ναρκισσος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.