Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Πιπέρι θρεπτική αξία

pepper nutritional value

Ο βασιλιάς των μπαχαρικών

Όχι τυχαία ονομασία για το μαύρο πιπέρι ή αλλιώς πέπερι το μέλαν, δεν ανήκει στα βοτανα αλλά στα μπαχαρικά, προσφέροντας γεύση, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, ενώ κατάγεται από τα αειθαλή δάση της νότια Ινδίας. Ανήκει στην οικογένεια των Πιπεριδών, γνωστό με την επιστημονική ονομασία Piper nigrum. Πρόκειται για πολυετές αναρριχώμενο φυτό το οποίο μετά το 4ο έτος ωρίμανσης του αρχίζει να παράγει τον καρπό, ένα μικρό στρογγυλό φρούτο που κάθε φρούτο περικλύει ένα και μοναδικό σπόρο μέσα.

Θα βρείτε στο εμπόριο διάφορα είδη πιπεριού, ροζ, κόκκινο, μαύρο, λευκό, πράσινο. Θα πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά, ότι πρόκειται για το ίδιο προϊόν το οποίο συλλέγεται σε διαφορετική φάση ωρίμανσης και αποξηραίνεται με διαφορετικό τρόπο.

Το πιπέρι έχει έντονο χαρακτηριστικό άρωμα, λόγω των ελαίων που περιέχει όπως η πιπερίνη. Είναι σημαντικό να αγοράζουμε ολόκληρο το πιπέρι αντί για τριμμένο, καθώς τα έλαια μαζί με τα αρώματα εξατμίζονται πολύ εύκολα και γρήγορα.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα μπαχαρικό με πολλά θρεπτικά συστατικά, που με τη σειρά τους παρέχουν τις αντίστοιχες θεραπευτικές ιδιότητες , με σημαντικότερες την θερμαντική, την αντιφλεγμονώδη, την αντιοξειδωτική και την ενδυνάμωση του πεπτικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, το πιπέρι είναι πλούσια πηγή ενέργειας, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Πολύ σημαντική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, με σειρά περιεκτικότητας, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Ενώ δεν υστερεί σε βιταμίνες, με πολύ υψηλά ποσοστά βιταμίνης Κ, και ακολουθούν η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, σημαντικά ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α. Επιπλέον το πιπέρι περιέχει φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, καροτενοειδή, ζεα ξανθίνη, και λυκοπένιο.

Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του πιπεριού, εξακολουθούν και υπάρχουν στο πολύτιμο αιθέριο έλαιο του!

Το πιπέρι όταν αγοράζεται ολόκληρο, μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για πολλά χρόνια χωρίς να αλλοιώνεται. Το πιπέρι σε σκόνη, αν θέλετε να κρατήσει τις ιδιότητες του, καλό είναι να αποθηκεύεται στο ψυγείο. Αλλά και πάλι δεν θα κρατήσει το έντονο άρωμα και τις ιδιότητες για πάνω από 2 μήνες.

Η χρήση του πιπεριού δεν περιορίζεται, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά, μαγειρική, ζαχαροπλαστική και ποτοποιία. Στο παρελθόν μάλιστα, το πιπέρι θεωρούνταν ιερό, και είχε χρησιμοποιηθεί και ως νόμισμα, ενώ θεωρούνταν πολυτιμότερο από το χρυσό.

Προσοχή: δεν πρέπει να υπερβάλλετε στην χρήση πιπεριού στη μαγειρική καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του πεπτικού συστήματος. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με έλκη στομάχου, οισοφάγου ή συνολικά του πεπτικού συστήματος, ή αν υποφέρουν από ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον στο στομάχι.

Διαβάστε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του πιπεριού και τις καλλυντικές χρήσεις του πιπεριού!

βιταμινη Κ, βοτανα θρεπτικη αξια, βοτανα συλλογη, μπαχαρικά, πιπερι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.