Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Τα οφέλη της ανακύκλωσης για μια καλύτερη ζωή!

Ecology and reclycling

Σήμερα δεν θα μιλήσουμε για βοτανα. Όταν αγαπάμε την υγεία μας, τη σωστή διατροφή και επιθυμούμε ένα υγιές περιβάλλον για να ζούμε, είναι σημαντικό να συμβάλουμε και εμείς ενεργά, ώστε να προσφέρουμε στο περιβάλλον την προστασία που του αξίζει, και να συνεχίσει να ανταποδίδει με αγαθά. Η ενημέρωση λοιπόν, αποτελεί σημαντικό εργαλείο.

Η ανακύκλωση λοιπόν είναι μια μεγάλη υπόθεση, που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακόμα και σήμερα δώσει την ανάλογη σημασία. Σε μια κοινωνία που η πλειοψηφία των τροφίμων που έχουμε ανάγκη βρίσκεται στην αγορά, η συσκευασία των προϊόντων είναι το Α και το Ω. Σακούλες, αλουμίνια, πλαστικά, μπαταρίες, γυαλιά και τόνοι χαρτιού αποβάλλονται σε πράσινους κάδους χωρίς έλεγχο ή συνείδηση.

Η ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση όμως σήμερα είναι γεγονός, και μειώνουν σημαντικά ρύπους και κατασπατάληση πόρων, ενώ προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Προϋπόθεση βέβαια είναι η ενεργή συμμετοχή του πολίτη, είτε ως καταναλωτής είτε ως επαγγελματίας. Η βασική αρχή της ανακύκλωσης είναι ότι τα απόβλητα αποτελούν πόρο και όχι άχρηστο υλικό, ενώ η υγειονομική ταφή θα έπρεπε να είναι η τελευταία επιλογή. Με απλή επεξήγηση των όρων, θα είναι και πιο κατανοητή η φιλοσοφία της ανακύκλωσης:

Πρόληψη: Όταν μιλάμε για πρόληψη, αναφερόμαστε την αποφυγή παραγωγής αποβλήτων. Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, όταν χρησιμοποιούμε για την παραγωγή νέων προϊόντων, ανακυκλωμένες πρώτες ύλες. Και φυσικά στην πρόληψη συμμετέχει η αποφυγή αγοράς προϊόντων με πολλές συσκευασίες ή μη ανακυκλούμενες, η αποφυγή μαζικής χρήσης από σακούλες σούπερ μάρκετ, ακόμα και η αποφυγή λήψης αλληλογραφίας που δεν μας ενδιαφέρει.

Επανάχρηση: Η επανάχρηση, είναι η εκ νέου χρήση προϊόντων χωρίς να τα απορρίπτουμε. Το γέμισμα των μελανοδοχείων, αντί αγοράς νέων είναι ένα σαφές παράδειγμα. Προσφέρει τόσο οικονομία στο περιβάλλον, όσο και στον καταναλωτή. Άλλα παραδείγματα επανάχρησης, είναι σε οικοδομικά υλικά, η μεταποίηση ρούχων, η επισκευή αντί απόρριψης μιας ηλεκτρικής συσκευής, η αναπαλαίωση επίπλων.

Ανακύκλωση: Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των απορριμάτων μας ανακυκλώνονται, σας παραθέτουμε συνοπτικά τα είδη που ανακυκλώνονται σε ειδικούς κάδους που θα βρείτε πλέον σχεδόν παντού! Ξεκινώντας από το χαρτί, φυσικά μπορείτε να ανακυκλώσετε περιοδικά, εφημερίδες, έντυπα, βιβλία, χαρτοσακούλες, συσκευασίες τετραπακ, κουτιά δημητριακών, απορρυπαντικών, πίτσας, χαρτοκιβώτια. Από γυάλινα, όλα τα μπουκάλια και βαζάκια τροφίμων. Από πλαστικά, κεσεδάκια, μπουκάλια καλλυντικών και αναψυκτικών, πλαστικά ποτήρια και πιάτα, σακούλες, οδοντόκρεμες, θήκες CD. Πιστοποιημένες εταιρείες αναλαμβάνουν την ανακύκλωση μεγάλων και μικρών ηλεκτρικών συσκευών, μπαταρίες που είναι επικίνδυνο απόβλητο, λαμπτήρες, παιχνίδια. Μην ξεχνάτε ότι ανακυκλώνονται και το αλουμίνιο και ο τσίγκος, δηλαδή αλουμινόχαρτο, ταψάκια μιας χρήσης, όλα τα κουτάκια αναψυκτικών, δοχεία λαδιού και φέτας, κονσέρβες κα.

Κομποστοποίηση: Η κομποστοποίηση είναι ένας τρόπος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων μας, και σε οικιακό επίπεδο. Χρειάζεται αρχικά βέβαια μια μικρή επένδυση ώστε να έχουμε τον δικό μας κάδο για τις δικές μας ανάγκες, αλλά πλέον θα βρείτε ακόμα και για ανάγκες διαμερίσματος ειδικούς κάδους κομποστοποίησης. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά καθώς δεν παράγει επικίνδυνα τοξικά αέρια ή στερεά απόβλητα, ενώ αποτέλεσμα της κομποστοποίησης είναι το κομπόστ, ένα απόλυτα υγιές και ασφαλές λίπασμα για φυτά και δέντρα. Τι μπορούμε να ρίχνουμε σε κάδους κομποστοποίησης; Σχεδόν τα πάντα! Φύλλα από τον κήπο, χόρτα και άνθη, χαρτί κουζίνας, ροκανίδια, βαμβάκι, τσόφλια αυγών, χαρτί τουαλέτας, υπολείμματα ξηρών καρπών & βοτάνων, σακουλάκια τσαγιού, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων συμπεριλαμβανομένων των κουκουτσιών, καφέ. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε ψωμί, αποτσίγαρα, υπολείμματα κρέατος και ψαριού, στάχτη, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο.

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι τα περισσότερα από τα απορρίμματα που πετάμε ανακυκλώνονται με σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η απόρριψη σε χώρους υγειονομικής ταφής έχει αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς η αποσύνθεση αποβλήτων παράγει μεθάνιο, και επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες ρυπαίνουν έδαφος, αέρα και νερό. Βαρέα μέταλλα, μολύνουν ύδατα και γη, και κατά συνέπεια τις τροφές που καταναλώνουμε, ενώ ο κορεσμός των υφιστάμενων ΧΥΤΑ και η προσπάθεια σχεδιασμού νέων προκαλεί εντάσεις.

Κάντε την ανακύκλωση τρόπο ζωής και προστατέψτε το περιβάλλον αλλά και τη δική σας υγεία!

Πηγές
Ελληνικός Οργανισμος Ανακύκλωσης
Οικοκύκλιος – Ανακύκλωση Λαμπτήρων

ανακύκλωση, επανάχρηση, κομποστοποίηση, πρόληψη, προστασία περιβάλλοντος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.