Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Κρόκος, η συλλογή της δρόγης

Saffron nutritional value

Ο κρόκος, γνωστός και ως σαφράν, μαμελούκος ή ζαφορά, είναι από τα ιθαγενή βότανα της νότιας και ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας. Όπως ήδη θα γνωρίζετε, υπάρχουν πολλά αυτοφυή είδη του κρόκου στην Ελλάδα, ενώ προτιμά τις ημιορεινές περιοχές. Καθώς είναι βολβώδες φυτό, είναι πολυετές και μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 25 εκατοστά.

Χαρακτηριστικά είναι τα μωβ άνθη του με τους τρεις πορτοκαλί στήμονες που προεξέχουν σε πλήρη άνθηση. Η συλλογή πραγματοποιείται στην αρχή του φθινοπώρου όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, και συλλέγουμε με προσοχή τους στήμονες.

Το σαφράν περιέχει σημαντικές ουσίες για την υγιή λειτουργία του οργανισμού, όπως βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταμίνη B6, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, αιθέριο έλαιο, κίτρινη χρωστική, πικρή ουσία, σαφρανάλη, κροκίνη, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Όπως θεωρείται και είναι το λεμονόνερο ευεργετικό όταν καταναλώνεται το πρωί με άδειο στομάχι, όπως επίσης και η γύρη, έτσι θεωρείται και το νερό με σαφράν. Δοκιμάστε να εμποτίσετε 3 ίνες σαφράν σε χλιαρό νερό το πρωί και καταναλώστε. Με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνετε πληθώρα ευεργετικών συστατικών εύκολα και γρήγορα!

Στο εμπόριο θα βρείτε το σαφράν ως καρύκευμα αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Λόγω των σημαντικών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, και λόγω της θρεπτικής του αξίας, το σαφράν είναι στη λίστα των πιο ακριβώς μπαχαρικών στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα για τις καλλυντικές χρήσεις του σαφράν και τις θεραπευτικές ιδιότητες του σαφράν!

βοτανα θρεπτικη αξια, κρόκος, κρόκος Κοζάνης, σαφράν, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.