| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Κρόκος, η συλλογή της δρόγης

Ο κρόκος, γνωστός και ως σαφράν, μαμελούκος ή ζαφορά, είναι από τα ιθαγενή βότανα της νότιας και ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας. Όπως ήδη θα γνωρίζετε, υπάρχουν πολλά αυτοφυή είδη του κρόκου στην Ελλάδα, ενώ προτιμά τις ημιορεινές περιοχές. Καθώς είναι βολβώδες φυτό, είναι πολυετές και μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 25 εκατοστά.

Χαρακτηριστικά είναι τα μωβ άνθη του με τους τρεις πορτοκαλί στήμονες που προεξέχουν σε πλήρη άνθηση. Η συλλογή πραγματοποιείται στην αρχή του φθινοπώρου όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, και συλλέγουμε με προσοχή τους στήμονες.

Το σαφράν περιέχει σημαντικές ουσίες για την υγιή λειτουργία του οργανισμού, όπως βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταμίνη B6, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, αιθέριο έλαιο, κίτρινη χρωστική, πικρή ουσία, σαφρανάλη, κροκίνη, νιασίνη και ριβοφλαβίνη.

Στο εμπόριο θα βρείτε το σαφράν ως καρύκευμα αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Λόγω των σημαντικών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, και λόγω της θρεπτικής του αξίας, το σαφράν είναι στη λίστα των πιο ακριβώς μπαχαρικών στον κόσμο.

Ετικέτες:αιθέριο έλαιο, άνθη, άνθηση, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ασβέστιο, βιταμίνη B6, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βότανα, βότανο, ζαφορά, κάλιο, καρύκευμα, κίτρινη χρωστική, κροκίνη, κρόκος, μαγνήσιο, μαμελούκος, μπαχαρικά, νιασίνη, πικρή ουσία, ριβοφλαβίνη, σαφράν, σαφρανάλη, σίδηρο, στήμονες, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης βοτάνων, συμπλήρωμα διατροφής, φαρμακευτικά βότανα, φυλλικό οξύ, φυτό

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es