«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Αντράκλα, Γλιστρίδα που θα τη βρείτε και τι προσφέρει!

purslane nutritional value

Η αντράκλα, γνωστή και ως πορτουλάκα αλλά και γλιστρίδα, είναι ένα καλοκαιρινό νόστιμο βότανο, το οποίο θα συναντήσουμε σε πολλές σαλάτες. Ιθαγενής στην Ευρώπη, και ειδικά στη Μεσόγειο, η γλιστρίδα εμφανίζεται αυτοφυής κοντά σε πηγές ή τακτικά ποτιζόμενα εδάφη, γι’ αυτό θα τη συναντήσετε σε πολλούς θερινούς λαχανόκηπους!

Είναι μονοετές ή διετές έρπον φυτό, ιδιαίτερα χυμώδες, με φύλλα στρογγυλά, γυαλιστερά και σαρκώδη, ενώ τα άνθη του είναι μικρά και κίτρινα έως ρόδινα. Είναι μικρό βότανο το οποίο δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά, ενώ η άνθηση του πραγματοποιείται αργά το καλοκαίρι. Τα φύλλα, είναι το μέρος του φυτού που συλλέγουμε και προσθέτουμε ωμό σε σαλάτες και συνοδευτικά γεύματος, ενώ σε μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνεται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ιδιαίτερο ευεργετικό βότανο για τον οργανισμό, η αντράκλα περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βιταμίνη C, σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο. Στοιχεία πολύ σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού αλλά και την αποτοξίνωση του. Συνταγές υπάρχουν πολλές για σαλάτες με γλιστρίδα, ενώ μπορεί να προστεθεί και σε μια παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα, ακόμα και σε χορτόπιτα.

Δοκιμάστε να προσθέσετε γλιστρίδα στη καθημερινότητα σας για μια ολοκληρωμένη και θρεπτική διατροφή!

Διαβάστε περισσότερα για τις καλλυντικές χρήσεις της γλιστρίδας και τις θεραπευτικές ιδιότητες της γλιστρίδας!

αντράκλα, βοτανα θρεπτικη αξια, γλιστρίδα, συλλογή βοτάνων

Σχόλια (4)

    • Αυτή την εποχή δεν θα βρείτε, θα βρείτε τους καλοκαιρινούς μήνες, ρωτήστε σε κάποιο φυτώριο για σπόρο.

    • Η γλιστρίδα είναι Αυγουστιάτικο χορταρικό και συνήθως είναι αυτοφυές. Υπάρχει περίσσευμα σε οικιακούς μπαξέδες οπότε αν τον Αύγουστο δεν μπορείτε να βρείτε σε κάποιο ψαγμένο μανάβικο ή ακόμα και να το παραγγείλετε από ένα μανάβικο, τότε μια λύση είναι κάποιος γνωστός ή γείτονας ανάλογα που μένετε, με μπαξέ. Πολλοί την ξεριζώνουν ή την θεωρούν άχρηστη ενώ είναι πολύ νόστιμο σε σαλάτες. Οι λαχανόκηποι ποτίζονται συστηματικά και πολύ, και καθαρίζονται από αγριόχορτα με αποτέλεσμα να είναι ιδανικό μέρος επιβίωσης για την γλιστρίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.