Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Πικάντικα Βότανα Μέρος | 2ο

herbs and spices

Σε συνέχεια του πρώτου μέρους για τα πικάντικα βότανα, συνεχίζουμε, με την αναφορά των πιο διαδεδομένων πικάντικων μπαχαρικών, και την προσφορά τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρώτο και γνωστό σε όλους, είναι το μαύρο πιπέρι. Το χρησιμοποιούμε σχεδόν παντού στη μαγειρική και μας τιμά με τα μέταλλα και την αντιοξειδωτική προστασία που προσφέρει στον οργανισμό μας. Το μαύρο πιπέρι είναι φυσική πηγή μαγγανίου και σιδήρου, καλύπτοντας μάλιστα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας ποσότητας. Όπως τα περισσότερα καυτερά βότανα, επισπεύδει την πέψη, ενεργοποιώντας την παραγωγή γαστρικών υγρών, ενώ παράλληλα ανακουφίζει και εμποδίζει το αίσθημα δυσφορίας, καούρας και φουσκώματος μετά το γεύμα. Η αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μαύρου πιπεριού, προσφέρονται για αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού και την πρόληψη πολλών ειδών καρκίνου.

Το τσίλι (chili) επίσης είναι ένα βότανο με όλες τις τυπικές ιδιότητες που προσφέρουν τα καυτερά βότανα. Πέραν της εφιδρωτικής του δράσης πάνω στον οργανισμό και την παραγωγή θερμότητας (κάτι το οποίο φαίνεται πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις εμπύρετου κρυολογήματος αλλά και δίαιτας γιατί ανεβάζει τις καύσεις), περιέχει συστατικά ευεργετικά για το κυκλοφορικό σύστημα και την προστασία της καρδιάς. Η προστασία των κυττάρων και του οργανισμού είναι δεδομένη, καθώς θεωρείται δυνατό αντιοξειδωτικό, ενώ παράλληλα η κατανάλωση, προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα από λοιμώξεις και λειτουργεί αποχρεμπτικά. Η κατανάλωση του τσίλι στην διατροφή μας, απολυμαίνει και το πεπτικό σύστημα, ενώ τα συμπτώματα κρυολογήματος γίνονται υποφερτά, δεδομένου ότι λειτουργεί αποσυμφορητικά τόσο για την ρινική κοιλότητα όσο για τους πνεύμονες. Αποτελεί φυσική πηγή βιταμίνης C και Α. Από την ίδια πιπεριά, παίρνουμε το ταμπάσκο και το πιπέρι καγιέν. Όταν αγοράζουμε τσίλι σε σκόνη, συνήθως αποτελείται από πιπεριά κόκκινη, πιπεριά κόκκινη γλυκιά, ρίγανη, κύμινο, σκόρδο και κάποιοι βάζουν και γαρίφαλο. Το μπούκοβο, το οποίο είναι ποικιλία μικρής ελληνικής πιπεριάς σε σκόνη, έχει τις ίδιες ιδιότητες με το τσίλι.

Ένα ακόμα διάσημο μπαχαρικό, το οποίο είναι και πιο δριμύ, είναι το ταμπάσκο. Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι σχεδόν όλες οι σκόνες μπαχαρικών προέρχονται από σπόρους ή αποξηραμένες ποικιλίες πιπεριάς. Έτσι και το ταμπάσκο ανήκει σε ποικιλία της πιπεριάς τσίλι. Το ταμπάσκο είναι μείγμα της εν λόγω ποικιλίας με ανάμειξη με άλλα υλικά όπως το ξύδι. Οι ιδιότητες του είναι ίδιες με της πιπεριάς τσίλι, αλλά λιγότερο δραστικές.

Το πιπέρι Καγιέν για να ολοκληρώσουμε τα συγγενή του τσίλι μπαχαρικά, είναι και αυτό ισχυρό αντιοξειδωτικό, λόγω του β – καροτενίου που περιέχει η πιπεριά, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και λειτουργεί αντιθρομβωτικά. Αποτέλεσμα είναι να μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Είναι φυσική πηγή βιταμίνης C, Α, Β6, Κ, μαγγανίου και φυλλικού οξέος. Πέραν της ενίσχυσης που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι αντιφλεγμονώδες και φυσικό, ήπιο αναλγητικό.

Άλλο ένα πικάντικο βότανο και με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες είναι η κανέλα με το υπέροχο άρωμα. Από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για αντιμετώπιση της δυσπεψίας, και γενικότερες στομαχικές διαταραχές, με θερμαντικές ιδιότητες σημαντικές για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος αλλά και αφροδισιακές ιδιότητες. Το γαρύφαλλο, γιατρικό για πονόδοντο και την κακοσμία του στόματος, προτιμάται από πολλούς στη μαγειρική για το ιδιαίτερο άρωμα που χαρίζει στο φαγητό. Πέραν του αρώματος και της πικάντικης γεύσης του, το γαρύφαλλο είναι αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες, (εξ ου και η αντιμετώπιση του πονόδοντου και της κακοσμίας του στόματος) ενώ παράλληλα προστατεύει το στομάχι από φούσκωμα και καούρες.

Η καυτερή πάπρικα, συνήθως χρησιμοποιούμενη στα λουκάνικα και γενικότερα σε κρεατικά, έχει παρόμοιες ιδιότητες με τα ανωτέρω, με περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μεγαλύτερη από ότι βρίσκουμε στο πορτοκάλι και το λεμόνι.

Σε σχέση με το πεπτικό σύστημα, ευεργετικό αποδεικνύεται και το μοσχοκάρυδο, καθώς διεγείρει τη διαδικασία της πέψης, καταπραΰνει και τονώνει το στομάχι, ενώ δραστικό και εξαιρετικό για τη γενικότερη βελτίωση της υγείας είναι το κορίανδρο ή κόλιαντρος. Το εν λόγω βότανο, εκτός της υπέροχης γεύσης και αρώματος που έχει, τονώνει τα νεφρά και το στομάχι, λειτουργεί διουρητικά, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και ανακουφίζει από όλα τα συμπτώματα στομαχικών και εντερικών διαταραχών. Ο κόλιανδρος περιέχει σίδηρο και βιταμίνες C, A, και συμπλέγματος Β.

Ο γλυκάνισος, θερμαντικός, διεγερτικός και αντισπασμωδικός, μπορεί, όχι μόνο να βελτιώσει συνολικά την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά να τονώσει την ηπατική λειτουργία και το κυκλοφορικό σύστημα. Η αντισπασμωδική δράση του, βοηθά σε περιπτώσεις κολικών, νευρικού βήχα και άσθματος. Το κύμινο, τονώνει την καρδιά, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το στομαχόπονο βοηθάει πολύ στη σωστή πέψη.

Ο κουρκουμάς, έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις δράσεις και βακτηριοκτόνες, προστατεύοντας το πεπτικό σύστημα από μολύνσεις και ευνοώντας τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει απ τις ελεύθερες ρίζες αλλά η υπερβολή στην κατανάλωση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

Το πιπέρι Σετσουάν, με κινέζικη προέλευση, χρησιμοποιείται σε όλα τα κρεατικά και είναι πολύ καυτερό. Χρήσιμο για αντιμετώπιση στομαχόπονου, δυσπεψίας και υπέρτασης.

Κάποια καρυκεύματα σε σκόνη, είναι μίξη όλων των παραπάνω βοτάνων σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Με αποτέλεσμα, οι ιδιότητες τους να είναι ανάλογες με τα βότανα και το ποσοστό που χρησιμοποιούμε. Το μπαχάρι για παράδειγμα, είναι μίξη από κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και μαύρο πιπέρι. Το ινδικό μίγμα γκαράμ μασαλα, αποτελείται από κύμινο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, δάφνη, μαύρο πιπέρι και κόλιανδρο. Θεωρείται ορεκτικό και πεπτικό. Τέλος, η σκόνη κάρυ, αποτελείται από κύμινο, κουρκουμά, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, κόλιαντρο και σκόνη μουστάρδας.

Καλό είναι, τα βότανα που χρησιμοποιούμε να τα αγοράζουμε στην αρχική μορφή τους και όχι θρυμματισμένα για να αποφεύγουμε πιθανή νοθεία, ενώ πρέπει να φυλάσσονται σε χώρο ξηρό και σκιερό. Θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι η κατανάλωση γίνεται με μέτρο, ειδικά αν υπάρχει ευαισθησία ή δυσανεξία του πεπτικού συστήματος. Η υπερκατανάλωση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, όπως εμετό και διάρροια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η χρήση πρέπει να γίνεται μόνο με συμβουλή γιατρού. Άτομα με ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα και άτομα που υποφέρουν από ελκώδεις πεπτικές παθήσεις, πρέπει να αποφεύγουν καυτερά μπαχαρικά.

Διαβάστε για τα πικάντικα βότανα και μπαχαρικά στο 1ο μέρος!

αναλγητικα βοτανα, αντιθρομβωτικα βοτανα, αντικαρκινικά βότανα, αντιοξειδωτικά βότανα, αντισηπτικα βοτανα, αντιφλεγμονώδη βότανα, αποχρεμπτικα βοτανα, αφροδισιακά βότανα, βότανα, βότανα για άσθμα, βότανα για βήχα, βοτανα για δυσπεψια, βοτανα για εφυδρωση, βοτανα για κακοσμια στοματος, βοτανα για καουρες, βοτανα για μπουκωμα, βότανα για στομαχόπονο, βοτανα για την καρδια, βότανα για υπερταση, βοτανα για χοληστερινη, βότανο, γαρύφαλλο, γκαράμ μασαλα, διουρητικα βοτανα, κανέλα, καρυκεύματα, καυτερή πάπρικα, κόλιαντρος, κουρκουμάς, κρυολόγημα, κύμινο, μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, μπαχαρικά, μπούκοβο, πικάντικα βότανα, πιπέρι Καγιέν, πιπέρι Σετσουάν, πιπεριά, πιπεριάς τσίλι, σκόνη κάρυ, ταμπάσκο, τσίλι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.