| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Λυγαριά – Vitex Agnus Castus

Ξεκινώντας την ανάλυση της λυγαριάς, καλό είναι να αναφέρουμε ότι η χρήση της από άνδρες είναι απαγορευτική, λόγω της ισχυρής αναφροδισιακής δράσης της. Είναι θεωρητικά και πρακτικά ένα από τα βότανα αποκλειστικά αφιερωμένο στη γυναίκα.

Κάποιες από τις θεραπευτικές ιδιότητες της λυγαριάς, είναι η μαλακτική της δράση και οι θερμαντικές ιδιότητες όπου σε συνδυασμό, ανακουφίζουν από πόνους διαστρεμμάτων, πονοκεφάλους και μυϊκούς τραυματισμούς.

Ο τομέας όμως που το βότανο αυτό αριστεύει, είναι το κομμάτι της γυναικολογίας, με δράσεις αποκλειστικά ευεργετικές για τη γυναικεία φύση από την αρχή της έμμηνου ρύσης μέχρι την εμμηνόπαυση.

Η λυγαριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαταραχές περιόδου, ισορροπεί τον ακανόνιστο κύκλο, αντιμετωπίζει τη δυσμηνόρροια και την αμηνόρροια και μειώνει τα συμπτώματα και τον πόνο κατά τη διάρκεια αλλά και πριν έμμηνο ρύση. Θεωρείται ιδανικό βότανο για την αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο περιλαμβάνει πολλά συμπτώματα που ανάλογα από τον οργανισμό μπορούν να διαρκέσουν από λίγες μέρες έως και εβδομάδες. Κάποια από αυτά είναι πρήξιμο, κατακράτηση υγρών, αυπνίες, πονοκέφαλοι, οξυθυμία, συμπτώματα κατάθλιψης, πόνος στο στήθος και οίδημα. Γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα δουν διαφορά μετά από μερικούς μήνες χρήσης της λυγαριάς τόσο στα συμπτώματα όσο και στον κύκλο.

Γυναίκες που υποφέρουν από ορμονικές διαταραχές μπορούν να καταφύγουν στη φυσική λύση της χρήσης αφεψήματος λυγαριάς, καθώς λειτουργεί ως φυσικός ρυθμιστής ορμονών, εξισορροπώντας την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. Με τη ρύθμιση ορμονών επιτυγχάνεται και μείωση της ακμής που σχετίζεται με τις ορμονικές διαταραχές.

Μια ακόμα εφαρμογή της λυγαριάς είναι η χρήση για την αντιμετώπιση στειρότητας οφειλόμενη σε ορμονικές διαταραχές, και δρα ενάντια στην υπογονιμότητα. Ενώ μια τελευταία εφαρμογή και ιδιαίτερα ευεργετική είναι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση. Προσφέρει συναισθηματική ομαλότητα και βοηθά το σώμα να επανέλθει και να δεχτεί την ορμονική αλλαγή, με πολύ εξασθενημένα συμπτώματα.

Η λυγαριά, απαγορεύεται να καταναλώνεται όταν παράλληλα γίνεται χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αν παρατηρηθεί αύξηση συμπτωμάτων της εμμήνου ρύσης κατά τη διάρκεια λήψης λυγαριάς, θα πρέπει να διακόψετε.

Ετικέτες:ακμή, αμηνόρροια, αναφροδισιακή δράση, αντιμετώπιση στειρότητας, αντισυλληπτικά χάπια, αυπνίες, αφέψημα, βότανα, βότανα για γυναίκες, βότανο, γυναικολογία, διάστρεμμα, διαταραχές περιόδου, δυσμηνόρροια, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, έμμηνος ρύση, θεραπευτικά βότανα, θεραπευτικές ιδιότητες, θερμαντικές ιδιότητες, θηλασμός, κατάθλιψη, κατακράτηση υγρών, λυγαριά, μαλακτική δράση, μυϊκοί τραυματισμοί, οίδημα, οιστρογόνα, οξυθυμία, ορμονικές διαταραχές, πολυκυστικές ωοθήκες, πόνοι, πόνοι περιόδου, πονοκέφαλοι, πονοκέφαλος, πόνος στήθους, πρήξιμο, προγεστερόνη, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ρύθμιση ορμονών, υπογονιμότητα

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es