Τσουκνίδα – Urtica Dioica
Η τσουκνίδα είναι ένα πολύτιμο βότανο της ελληνικής υπαίθρου, του οποίου η χρήση για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς λόγους είναι διαδεδομένη από την αρχαιότητα. Όπως αναφέρουμε και στην συλλογή τσουκνίδας, το εν λόγω βότανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, καθώς επίσης και σε κάποια συστατικά σπάνια και παράλληλα ευεργετικά για τον οργανισμό όπως είναι η χλωροφύλλη.
Οι ιδιότητες της τσουκνίδας, είναι πολλές και σημαντικές για την ορθή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, με ίσως πιο σημαντική την αποτοξίνωση που προσφέρει στον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα σε ζωτικά όργανα που αποτοξινώνονται δύσκολα, όπως είναι το συκώτι, η χολή και το πάγκρεας. Διεγείρει τη λειτουργία του παγκρέατος ενώ παράλληλα συμβάλλει στη ρύθμιση του αδενικού συστήματος. Προστατεύει και θεραπεύει από ίκτερο, ενώ η χρήση συμβάλλει στην αποβολή των λίθων της χολής. Η χρήση της τσουκνίδας είναι ιδανική για άτομα που έχουν διαβήτη, σάκχαρο, ή πάσχουν από παχυσαρκία, διότι βοηθάει στη διατήρηση του σωματικού βάρους, ενισχύει το μεταβολισμό και λειτουργεί ρυθμιστικά.
Άτομα που υποφέρουν από νεφρίτιδα, ή πέτρες στα νεφρά, μπορούν να χρησιμοποιούν τη τσουκνίδα άφοβα, διότι σε συνδυασμό με τη διουρητική της δράση και τις βιταμίνες που προσφέρει στον οργανισμό, υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία των νεφρών, και μαζί με την αντιφλεγμονώδη και απολυμαντική δράση της, μπορεί να θεραπεύσει ουρολοιμώξεις και να συμβάλλει για την αποβολή πετρών από τα νεφρά. Παράλληλα, η τσουκνίδα προστατεύει τον προστάτη από υπερπλασία και καλοήθεις όγκους, ενώ προάγει τη σωστή λειτουργία του.
Σε σχέση με το πεπτικό, η τσουκνίδα προστατεύει από τη δημιουργία έλκους στομάχου και συμβάλλει στη θεραπεία του, ενώ παράλληλα η χρήση της, θεραπεύει τη χρόνια διάρροια και τη δυσκοιλιότητα. Η συμβολή της τσουκνίδας στο αναπνευστικό σύστημα είναι μικρή, και περιορίζεται στη γενική χρήση για ανακούφιση από βρογχικές παθήσεις ως ελαφρύ αποχρεμπτικό.
Η συμβολή της τσουκνίδας για την ανανέωση , την αποτοξίνωση και την προστασία του αίματος, είναι μοναδική και ιδιαίτερα ευεργετική για το γυναικείο οργανισμό. Άτομα που υποφέρουν από αναιμία μπορούν να καταναλώνουν άφοβα τσουκνίδα. Είναι από τα ελάχιστα βότανα που καθαρίζουν το αίμα από τοξίνες και τονώνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η κατανάλωση της, τονώνει και προστατεύει το κυκλοφορικό σύστημα και απολυμαίνει το αίμα, ενώ σε συνδυασμό με της αποτοξινωτικές και ρυθμιστικές ιδιότητες της, συμβάλει στη μείωση του ουρικού οξέως, του σακχάρου και της υπέρτασης.
Στον γυναικείο οργανισμό, προσφέρει ανακούφιση από διαταραχές της έμμηνου ρύσης, είναι φυσικό γαλακτογόνο για τις θηλάζουσες μητέρες, και σταματά την αιμορραγία μετά τον τοκετό.
Η εξωτερική χρήση της τσουκνίδας, συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της τενοντίτιδας και στους πόνους στις αρθρώσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και για ανακούφιση από ισχιαλγίες. Έχει ισχυρή επουλωτική και απολυμαντική δράση, και ως φυσικό αιμοστατικό είναι ιδανική για επούλωση πληγών και εκδορών, εγκαυμάτων και τσιμπήματα από έντομα. Ανακουφίζει τις ερεθισμένες αιμορροΐδες και αντιμετωπίζει το έκζεμα. Άτομα με ευαίσθητο δέρμα, που πάσχουν από αλλεργίες μπορούν να το χρησιμοποιούν για ανακούφιση από δερματικές παθήσεις, ακόμα και για ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
Για τόνωση και αποτοξίνωση
Η τσουκνίδα, προσφέρει γενική τόνωση και αποτοξίνωση τον οργανισμό, δράσεις πολύτιμες για τη διατήρηση της υγείας και την προστασία των οργάνων από πρόωρη γήρανση. Μεμονωμένα, αξίζει να σημειώσουμε, ότι η τσουκνίδα είναι φυσικό αφροδισιακό και ενισχύει την σεξουαλική λειτουργία.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τσουκνίδα, σε έλαιο, σε βάμμα, σε αφέψημα, ακόμα και ως κατάπλασμα για εξωτερική χρήση. Στη μαγειρική, είναι χορταρικό που δίνει ιδιαίτερη γεύση στις χορτόπιτες, χωρίς να χάνει τις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Η χρήση της τσουκνίδας δεν πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως επίσης σε περιπτώσεις σοβαρών καρδιακών και νεφρικών παθήσεων, όπως είναι η νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια. Άτομα που πάσχουν από κατακράτηση υγρών, καλό είναι να αποφεύγουν την τσουκνίδα.
Διαβάστε περισσότερα για τις καλλυντικές χρήσεις της τσουκνίδας και την θρεπτική αξία της τσουκνίδας!
αιμοστατικα βοτανα, αντιβιοτικα βοτανα, αντισηπτικα βοτανα, αντιφλεγμονώδη βότανα, αποτοξινωτικά βότανα, αποχρεμπτικα βοτανα, αφροδισιακά βότανα, βότανα, βοτανα για αιμορραγια τοκετου, βοτανα για αιμορροϊδες, βοτανα για αλλεργια, βοτανα για αναιμια, βοτανα για αρθριτιδα, βοτανα για βρογχιτιδα, βοτανα για δερματικες παθησεις, βότανα για διαβήτη, βοτανα για διαρροια, βοτανα για δυσκοιλιοτητα, βοτανα για εγκαυματα, βοτανα για εκζεμα, βοτανα για ελκος, βοτανα για ικτερο, βοτανα για ισχιαλγια, βοτανα για κυκλοφορικο συστημα, βοτανα για μεταβολισμο, βοτανα για νεφρα, βοτανα για ουρικο οξυ, βοτανα για ουρολοιμωξη, βοτανα για παγκρεας, βοτανα για παχυσαρκια, βοτανα για πετρες στα νεφρα, βοτανα για προωρη γηρανση, βοτανα για σακχαρο, βότανα για συκώτι, βοτανα για τενοντιτιδα, βοτανα για τονωση, βοτανα για τραυματα, βοτανα για τσιμπηματα εντομων, βότανα για υπερταση, βοτανα για ψωριαση, γαλακτογονα βοτανα, διουρητικα βοτανα, επουλωτικα βοτανα, θεραπευτικά βότανα, τσουκνίδα, χολαγωγα βοτανα
Βότανα για θεραπευτικούς σκοπούς. | Βοτανα
[…] λοιμώξεων και παθήσεων των νεφρών ή του ήπατος, η τσουκνίδα και η άγρια τριανταφυλλιά είναι […]