| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Τσουκνίδα – Urtica Dioica

Η τσουκνίδα είναι ένα πολύτιμο βότανο της ελληνικής υπαίθρου, του οποίου η χρήση για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς λόγους είναι διαδεδομένη από την αρχαιότητα. Όπως αναφέρουμε και στην συλλογή τσουκνίδας, το εν λόγω βότανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, καθώς επίσης και σε κάποια συστατικά σπάνια και παράλληλα ευεργετικά για τον οργανισμό όπως είναι η χλωροφύλλη.

Οι ιδιότητες της τσουκνίδας, είναι πολλές και σημαντικές για την ορθή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, με ίσως πιο σημαντική την αποτοξίνωση που προσφέρει στον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα σε ζωτικά όργανα που αποτοξινώνονται δύσκολα, όπως είναι το συκώτι, η χολή και το πάγκρεας. Διεγείρει τη λειτουργία του παγκρέατος ενώ παράλληλα συμβάλλει στη ρύθμιση του αδενικού συστήματος. Προστατεύει και θεραπεύει από ίκτερο, ενώ η χρήση συμβάλλει στην αποβολή των λίθων της χολής. Η χρήση της τσουκνίδας είναι ιδανική για άτομα που έχουν διαβήτη, σάκχαρο, ή πάσχουν από παχυσαρκία, διότι βοηθάει στη διατήρηση του σωματικού βάρους, ενισχύει το μεταβολισμό και λειτουργεί ρυθμιστικά.

Άτομα που υποφέρουν από νεφρίτιδα, ή πέτρες στα νεφρά, μπορούν να χρησιμοποιούν τη τσουκνίδα άφοβα, διότι σε συνδυασμό με τη διουρητική της δράση και τις βιταμίνες που προσφέρει στον οργανισμό, υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία των νεφρών, και μαζί με την αντιφλεγμονώδη και απολυμαντική δράση της, μπορεί να θεραπεύσει ουρολοιμώξεις και να συμβάλλει για την αποβολή πετρών από τα νεφρά. Παράλληλα, η τσουκνίδα προστατεύει τον προστάτη από υπερπλασία και καλοήθεις όγκους, ενώ προάγει τη σωστή λειτουργία του.

Σε σχέση με το πεπτικό, η τσουκνίδα προστατεύει από τη δημιουργία έλκους στομάχου και συμβάλλει στη θεραπεία του, ενώ παράλληλα η χρήση της, θεραπεύει τη χρόνια διάρροια και τη δυσκοιλιότητα. Η συμβολή της τσουκνίδας στο αναπνευστικό σύστημα είναι μικρή, και περιορίζεται στη γενική χρήση για ανακούφιση από βρογχικές παθήσεις ως ελαφρύ αποχρεμπτικό.

Η συμβολή της τσουκνίδας για την ανανέωση , την αποτοξίνωση και την προστασία του αίματος, είναι μοναδική και ιδιαίτερα ευεργετική για το γυναικείο οργανισμό. Άτομα που υποφέρουν από αναιμία μπορούν να καταναλώνουν άφοβα τσουκνίδα. Είναι από τα ελάχιστα βότανα που καθαρίζουν το αίμα από τοξίνες και τονώνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η κατανάλωση της, τονώνει και προστατεύει το κυκλοφορικό σύστημα και απολυμαίνει το αίμα, ενώ σε συνδυασμό με της αποτοξινωτικές και ρυθμιστικές ιδιότητες της, συμβάλει στη μείωση του ουρικού οξέως, του σακχάρου και της υπέρτασης.

Στον γυναικείο οργανισμό, προσφέρει ανακούφιση από διαταραχές της έμμηνου ρύσης, είναι φυσικό γαλακτογόνο για τις θηλάζουσες μητέρες, και σταματά την αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Η εξωτερική χρήση της τσουκνίδας, συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της τενοντίτιδας και στους πόνους στις αρθρώσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και για ανακούφιση από ισχιαλγίες. Έχει ισχυρή επουλωτική και απολυμαντική δράση, και ως φυσικό αιμοστατικό είναι ιδανική για επούλωση πληγών και εκδορών, εγκαυμάτων και τσιμπήματα από έντομα. Ανακουφίζει τις ερεθισμένες αιμορροΐδες και αντιμετωπίζει το έκζεμα. Άτομα με ευαίσθητο δέρμα, που πάσχουν από αλλεργίες μπορούν να το χρησιμοποιούν για ανακούφιση από δερματικές παθήσεις, ακόμα και για ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Η τσουκνίδα, προσφέρει γενική τόνωση και αποτοξίνωση τον οργανισμό, δράσεις πολύτιμες για τη διατήρηση της υγείας και την προστασία των οργάνων από πρόωρη γήρανση. Μεμονωμένα, αξίζει να σημειώσουμε, ότι η τσουκνίδα είναι φυσικό αφροδισιακό και ενισχύει την σεξουαλική λειτουργία.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τσουκνίδα, σε έλαιο, σε βάμμα, σε αφέψημα, ακόμα και ως κατάπλασμα για εξωτερική χρήση. Στη μαγειρική, είναι χορταρικό που δίνει ιδιαίτερη γεύση στις χορτόπιτες, χωρίς να χάνει τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Η χρήση της τσουκνίδας δεν πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως επίσης σε περιπτώσεις σοβαρών καρδιακών και νεφρικών παθήσεων, όπως είναι η νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια. Άτομα που πάσχουν από κατακράτηση υγρών, καλό είναι να αποφεύγουν την τσουκνίδα.

Ετικέτες:αιμορραγία τοκετού, αιμορροΐδες, αλλεργίες, αναιμία, αντιφλεγμονώδη δράση, απολυμαντική δράση, αποτοξίνωση αίματος, αποτοξινωτική δράση, αρθρίτιδα, αφέψημα, βάμμα, βιταμίνες, βότανα, βότανο, βρογχικές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, διαβήτης, διάρροια, διουρητική δράση, δυσκοιλιότητα, εγκαύματα, εκδορές, έκζεμα, έλαιο, ελαφρύ αποχρεμπτικό, έλκος στομάχου, ενίσχυση μεταβολισμού, επουλωτική δράση, θεραπευτικά βότανα, ιδιότητες βοτάνων, ίκτερος, ισχιαλγία, κατάπλασμα, κυκλοφορικό σύστημα, μαγειρική, μεταλλικά στοιχεία, νεφρίτιδα, ουρικό οξύ, ουρολοίμωξη, πάγκρεας, παχυσαρκία, πέτρες στα νεφρά, πόνοι στις αρθρώσεις, πρόωρη γήρανση, σάκχαρο, σεξουαλική λειτουργία, συκώτι, τενοντίτιδα, τονωτικές ιδιότητες, τσιμπήματα από έντομα, τσουκνίδα, υπέρταση, φαρμακευτικά βότανα, φυσικό αιμοστατικό, φυσικό αφροδισιακό, φυσικό γαλακτογόνο, χλωροφύλλη, χολή, ψωρίαση

Trackback από το site σας.

Σχόλια (1)

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es