| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Βαλεριάνα – Valeriana Officinalis

H βαλεριάνα ή αλλιώς νάρδος είναι θεραπευτικό βότανο, του οποίου η επιρροή είναι κυρίως σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Οι ισχυρές ηρεμιστικές και καταπραϋντικές της ιδιότητες, την κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα ηρεμιστικά της φύσης. Θεωρείται φυσικό αντικαταθλιπτικό και ανακουφίζει από το στρες. Πολύ γνωστή είναι η χρήση της για την καταπολέμηση της χρόνιας αϋπνίας και του άγχους.

Η βαλεριάνα είτε ως αφέψημα είτε σε συσκευή αρωματοθεραπείας, βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση πονοκεφάλων και επίσης στην αντιμετώπιση έντονων και χρόνιων ημικρανιών. Με τις καταπραϋντικές ιδιότητες που διαθέτει, σε έλαιο μασάζ προσφέρει ανακούφιση και χαλάρωση σε πιασμένους και τεντωμένους μυς, καθώς επίσης και σε πιασίματα, λόγω των ήπιων θερμαντικών ιδιοτήτων της.

Οι κατευναστικές ιδιότητες της βαλεριάνας, την καθιστούν ευεργετική σε περιπτώσεις υπερέντασης, καταστάσεις έντονου άγχους και σε περιόδους κακής ψυχολογίας. Το χαλαρωτικό της άρωμα, προκαλεί ευφορία και χαλάρωση ειδικά σε περιόδους τις οποίες το νευρικό σύστημα χρειάζεται υποστήριξη και είναι εξαντλημένο. Επίσης είναι ιδανική κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μειώνοντας τα συμπτώματα αλλά και προστατεύοντας από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.

Σωματικά, η βαλεριάνα προσφέρει ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές και κατεβάζει τους παλμούς σε περιπτώσεις ταχυπαλμίας. Δρα ενάντια της υπέρτασης λόγω των ελαφρώς διουρητικών ιδιοτήτων της σε συνδυασμό με τις κατευναστικές της ιδιότητες. Σε περιόδους υπερβολικής κόπωσης, πνευματικής και σωματικής, η βαλεριάνα ανακουφίζει και συμβάλει στην ψυχολογική αποσυμφόρηση του οργανισμού.

Η βαλεριάνα ευνοεί την υγιή εγκεφαλική λειτουργία, κάτι που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα τρίτης ηλικίας. Επίσης αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και ανεβάζει τη θετική ψυχολογία.

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και μέτρο η χρήση της βαλεριάνας, γιατί η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς επίσης να γίνει εθιστική η χαλάρωση και το αίσθημα ευεξίας που προκαλεί. Οποιαδήποτε χρήση, πρέπει να γίνεται κατόπιν συμβουλής και συνταγής γιατρού.

Ετικέτες:άγχος, αϋπνία, βαλεριάνα, βότανα, βότανο, διουρητικό, εγκεφαλική λειτουργία, έλαιο μασάζ, εμμηνόπαυση, ευφορία, ηρεμιστικές ιδιότητες, ηρεμιστικό της φύσης, θεραπευτικά βότανα, θετική ψυχολογία, ικανότητα συγκέντρωσης, κακή ψυχολογία, καταπραϋντικές ιδιότητες, νάρδος, πεπτικές διαταραχές, πιασμένοι μυς, πονοκέφαλο, προεμμηνορυσιακό συνδρόμο, στρες, συσκευή αρωματοθεραπείας, ταχυπαλμία, υπερένταση, υπέρταση, φυσικό αντικαταθλιπτικό, χαλαρωτικό, χρόνια ημικρανία

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es