Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Κάστανα θεραπευτικες ιδιότητες

Το κάστανο είναι αδιαμφισβήτητα ένας καρπός ανεκτίμητης αξίας για την θρέψη που προσφέρει σε πνευματικό επίπεδο, ενώ είναι μοναδική η συμβολή του για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά λιπαρά οξέα ω3, βιταμίνη Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Τα κάστανα είναι επίσης γνωστά για την υψηλή θερμιδική τους αξία κάτι το οποίο θέλει προσοχή, παρόλα αυτά αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει ότι η ελεγχόμενη κατανάλωση κάστανων προστατεύει από τα πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα, δρα κατά των θρομβώσεων, περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων, μειώνει την κακή χοληστερίνη και δρα ενάντια στην απώλεια της οστικής μάζας. Είναι με λίγα λόγια ένας ευεργετικός καρπός για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος αλλά και για την διατήρηση υγιών οστών!

Όπως όλοι οι ξηροί καρποί πλούσιοι σε φυτικές ίνες έτσι και τα κάστανα ομαλοποιούν την εντερική λειτουργία. Άτομα που υποφέρουν από δυσεντερία και δυσκοιλιότητα θα δουν ομαλοποίηση με την κατανάλωση κάστανων καθώς τα κάστανα προσφέρουν το 10% περίπου των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε φυτικές ίνες.

Τα λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται στα κάστανα να ενισχύουν τις πνευματικές λειτουργίες του εγκεφάλου και συνάμα επιδρούν θετικά στη διάθεση του ατόμου, όπως συμβαίνει με την κατανάλωση ω3 και ω6 λιπαρών οξέων. Η κατανάλωση προστατεύει το νευρικό σύστημα, ενώ προσφέρει πνευματική διαύγεια. Πλούσια σε χαλκό, τα κάστανα βοηθούν στον μεταβολισμό του σιδήρου, την παραγωγή ενέργειας απαραίτητης για τις καθημερινές εργασίες ενώ προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Εκτός των παραπάνω, τα κάστανα δρουν προληπτικά σε κάποιες μορφές καρκίνου όπως φαίνεται σε κάποιες μελέτες, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής τους δράσης και της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τροφή χωρίς γλουτένη, ιδανική για άτομα με ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη. Όλοι οι ξηροί καρποί είναι gluten free όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Ενώ ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης που έχει το κάστανο, κάτι που το καθιστά τροφή κατάλληλη και θρεπτική για άτομα με διαβήτη και γυναίκες με διαβήτη εγκυμοσύνης. Πάντα φυσικά η κατανάλωση θέλει μέτρο.

Προσοχή επιβάλλεται να δείξουν άτομα με πέτρες στα νεφρά, καθώς τα κάστανα περιέχουν οξαλικά και κατατάσσονται στα τρόφιμα με «μέτριο έως υψηλό περιεχόμενο οξαλικών».

αντιοξειδωτικα βοτανα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.