| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Αγγελική – Angelica Archangelica

Η ρίζα της αγγελικής, είναι το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού, περιέχει κουμαρίνες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, φρουκτόζη και γλυκόζη.

Οι αποχρεμπτικές της ιδιότητες, την καθιστούν ιδανική για αντιμετώπιση βρογχίτιδας, κοινών κρυολογημάτων αλλά και της γρίπης. Η αγγελική είναι καταπραϋντική τόσο στο άσθμα όσο και στο νευρικό άσθμα. Συντελεί στην καταπολέμηση του βήχα, ενώ οι εφιδρωτικές της ιδιότητες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του πυρετού.

Η αγγελική είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, ρευματισμών και ρευματικών φλεγμονών. Η θερμαντική και αντιφλεγμονώδης δράση της την καθιστά αποτελεσματική και σε περιπτώσεις θλάσεων των μυών.

Σε σχέση με το γαστρεντερικό σύστημα, η αγγελική μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη γκάμα χρήσεων. Είναι καταπραϋντική και σπασμολυτική, οπότε είναι ευεργετική σε περιπτώσεις κολίτιδας, σπασμών στομάχου και εντέρων και στομαχικών ελκών. Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας, ως ορεκτικό (ανοίγει την όρεξη) και βοηθάει σε περιπτώσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, ως χωνευτικό. Το αφέψημα της χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας του πεπτικού συστήματος. Η αγγελική επίσης λειτουργεί ως αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος, και είναι διουρητική.

Θεωρείται επουλωτική και καταπραϋντική σε παθήσεις του δέρματος όπως η ψωρίαση. Η αγγελική πέραν της επουλωτικής της δράσης, είναι αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή με αποτέλεσμα να επισπεύδει την επούλωση και να προστατεύει τα τραύματα από μολύνσεις.

Το τονωτικό και χαλαρωτικό αφέψημα της αγγελικής, καταπολεμά τις ημικρανίες, αλλά βοηθά και στην αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου. Πέραν της πνευματικής τόνωσης που προσφέρει, παράλληλα είναι καρδιοτονωτική, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, και βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας κυρίως λόγω περιόδου. Θεωρείται εμμηναγωγός και ευεργετική για τα μάτια, χρήση την οποία δεν προτείνουμε, γιατί το αιθέριο έλαιο και ο οπός του φυτού είναι ερεθιστικά για τα μάτια.

Πνευματικά, ηρεμεί και κατευνάζει τα νεύρα μετά από έντονο στρες, ενώ σε καταστάσεις θλίψης ή μελαγχολίας ανεβάζει τη διάθεση. Σε περιόδους κόπωσης, το αιθέριο έλαιο ή το αφέψημα διεγείρει και τονώνει τον οργανισμό και ευνοεί την πνευματική διαύγεια.

Η κατανάλωση της αγγελικής πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με γιατρό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να καταναλώνεται. Η υπερκατανάλωση προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Ετικέτες:αγγελική, αιθέριο έλαιο, αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό, αντιπυρετικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδης, αρθρίτιδα, άσθμα, βρογχίτιδα, γρίπη, διουρητικό, δυσπεψία, έλκος, ημικρανία, θεραπευτικά βότανα, καρδιοτονωτικό, κολίτιδα, κρυολόγημα, μελαγχολία, νευρική ανορεξία, πνευματική διαύγεια, πόνοι περιόδου, ρευματικά, σπασμολυτικό, στρες, ψωρίαση

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es