Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Λεβιθόχορτο συλλογή και δοσολογία

Artemisia how to collect

Το λεβιθόχορτο, γνωστό με πολλά ονόματα, όπως άγρια αψιθιά και αρτεμισία, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο βότανο για τις πολλές θεραπευτικές χρήσεις, σωματικά και πνευματικά!

Ιστορία

Με στενούς συγγενείς της ίδιας οικογένειας την αψιθιά και το εστραγκόν, κρύβει μακρά ιστορία από διαφορετικούς πολιτισμούς, θεραπείες και παραδόσεις, καθώς ευδοκιμεί σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική. Στη μεσαιωνική Ευρώπη θεωρούνταν μαγικό βότανο που προστάτευε από το κακό, ενώ χρησιμοποιούνταν για να δώσει γεύση στη μπύρα πριν χρησιμοποιηθεί ο λυκίσκος.

Στη Βόρεια Αμερική ήταν αγαπημένο βότανο για τις γυναίκες καθώς ρυθμίζει τον κύκλο, αλλά και για προστασία από φαντάσματα. Από την αρχαιότητα η αρτεμισία χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς, στη μαγειρική αλλά και ως καπνικό βότανο.

Συμπεριλαμβάνεται σχεδόν σε όλες τις θρησκευτικές τελετές της αρχαιότητας, ενώ στην Κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στη θεραπεία Moxa, καίγοντας τα αποξηραμένα φύλλα για συνολική υγεία και την ομαλή ροή του qi. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται για να προσφέρει «συνειδητά» όνειρα, σε μορφή τσαγιού αλλά και στο μαξιλάρι.

Χαρακτηριστικά

Η αρτεμισία είναι πολυετής ψηλός θάμνος, με φύλλα σκούρα πράσινα και λεία, καλυμμένα με πυκνό χνούδι. Τα άνθη είναι μικρά, πολλά και χρώματος λευκού, ανοιχτού πράσινου έως κίτρινου. Η ρίζα φτάνει τα 30 εκατοστά, είναι ξυλώδης με πολλές ινώδεις διακλαδώσεις, ενώ η γεύση της είναι γλυκιά. Νεαροί βλαστοί, φύλλα και ρίζες είναι τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται για μαγειρική και θεραπευτικούς σκοπούς.

Η συλλογή των βλαστών και των φύλλων πραγματοποιείται πριν την άνθιση που ξεκινά Ιούλιο και τελειώνει Σεπτέμβριο, ενώ οι ρίζες ξεθάβονται το φθινόπωρο. Τα κυριότερα συστατικά που περιέχει η αρτεμισία, είναι αιθέριο έλαιο, πικρές ουσίες,, κάμφορα, τανίνες, φλαβονοειδή και σαπωνίνες. Το άρωμα του λεβιθόχορτου είναι έντονο, μοιάζει με φασκόμηλο και προσφέρει αναζωογόνηση.

Αποξήρανση και αποθήκευση

Οι ρίζες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, καθαρίζονται σχολαστικά σε κρύο νερό, και αφαιρούμε τα ριζίδια. Προσοχή χρειάζεται το στέγνωμα, καθώς πρέπει να φύγει η υγρασία απλώνοντας τις ρίζες σε επιφάνεια αλλά χωρίς να ακουμπούν μεταξύ τους, για δέκα μέρες γυρνώντας τις ρίζες συστηματικά. Με το πέρας των δέκα ημερών χρειάζεται επιπλέον αποξήρανση, κοντά σε εστία θερμότητας όπως σόμπα. Η ρίζα πρέπει να αποξηρανθεί πλήρως για να μπορεί να αποθηκευτεί, και χρειάζονται περίπου 15 ημέρες.

Δοσολογία

Όταν χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς, η αναλογία είναι 6 γραμμάρια δρόγης, σε 100ml νερό. Μπορείτε να καταναλώνετε μια κουταλιά του γλυκού 3 φορές την ημέρα για τόνωση του οργανισμού και ρύθμιση της έμμηνου ρύσης. 2 με 4 γραμμάρια δρόγης  σε τσάι, είναι ιδανικά για ελαφρύ αφέψημα, κυρίως για ενοχλήσεις του στομάχου. Συνδυάστε το με άλλα βότανα όπως το μελισσόχορτο για να καλύψετε τη πικρή γεύση του βοτάνου. Για τη σωστή δοσολογία, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία, το βάρος και φυσικά την κατάσταση της υγείας μας.

Artemisia vulgaris, αρτεμισία, βοτανα θρεπτικη αξια, λεβιθόχορτο, συλλογή βοτάνων

Comments (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.