| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Σύμφυτο – Symphytum Officinale

Το σύμφυτο, είναι βότανο γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες του από την αρχαιότητα. η ονομασία από μόνη της καταδεικνύει την ιδιότητα του αυτή. Όπως αναφέρουμε και στη συλλογή δρόγης του εν λόγω βοτάνου, περιέχει κάποια σημαντικά συστατικά που το κάνουν ξεχωριστό, όπως είναι η αλλαντοΐνη.

Οι επουλωτικές ιδιότητες του σύμφυτου, είναι πολύτιμες, τόσο σε εξωτερική όσο και εσωτερική χρήση. Ενώ σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη δράση των φύλλων του σύμφυτου και τις στυπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες του, έχει μια ατελείωτη γκάμα εφαρμογών.

Ξεκινώντας από τις εφαρμογές εσωτερικής λήψης, το σύμφυτο προσφέρεται για αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας, ασθένεια δύσκολη και με πολλά συμπτώματα, του δωδεκαδάκτυλου και γαστρικού έλκους ή γενικότερα πεπτικού έλκους. Η χρήση του αφεψήματος της ρίζας, αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και θεραπεύει φλεγμονές της ουροδόχου κύστης, ενώ η χρήση της ρίζας ενδείκνυται για όλες τις ανωτέρω παθήσεις.

Η κατανάλωση εγχύματος από τα φύλλα του σύμφυτου, αντιμετωπίζει τον ξηρό αλλά και τον παραγωγικό βήχα, καθώς είναι μαλακτικό και αποχρεμπτικό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αντιμετώπιση βρογχίτιδας. Θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση, ενώ η κατανάλωση του βοτάνου λόγω αλλαντοΐνης, ενισχύει τα οστά, τους χόνδρους και τους μύες.

Σε εξωτερική χρήση, το σύμφυτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με θεαματικά αποτελέσματα σε οποιουδήποτε τύπου πληγή, δερματοπάθεια ή τραυματισμό. Μπορεί να γίνει χρήση της ρίζας ή των φύλλων τόσο σε κατάπλασμα όσο σε αλοιφή, ενώ μαλάξεις με έλαιο σύμφυτού ανακουφίζουν μωλωπισμένες επιδερμίδες μειώνοντας το οίδημα. Κατάπλασμα από φύλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα σε εξαρθρώσεις, πονεμένους μύες, διαστρέμματα, κιρσούς, πόνους στα οστά, ποδάγρα, κατάγματα, ραγίσματα, θλάσεις και τενοντίτιδα. Παράλληλα, θρέφει τους χόνδρους και τα οστά για γρηγορότερη ανάρρωση.

Σε πληγές και έλκη, το σύμφυτο σταματά την αιμορραγία, ενώ συμβάλει στη γρήγορη επούλωση. Χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε εγκαύματα, αιμορροΐδες, δερματικούς ερεθισμούς, πληγές που επιμένουν να παραμένουν ανοιχτές, εκδορές, καλόγερους και ακμή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έγχυμα του σύμφυτου για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ξεχωριστά, ότι το λάδι από φύλλα σύμφυτου, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Προσοχή θέλει η κατανάλωση ώστε να μην υπερβαίνουμε τα φυσιολογικά όρια χρήσης, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούμε το σύμφυτο σε πληγές που δεν έχει προηγηθεί απολύμανση, ενώ η εσωτερική χρήση μπορεί να γίνει μόνο με επίβλεψη γιατρού.

Ετικέτες:αιμορραγία, αιμορροΐδες, ακμή, αλλαντοΐνη, αλοιφή, αντικαρκινική δράση, αντιμετώπιση περιοδοντίτιδας, αντιφλεγμονώδη δράση, αφέψημα, βότανα, βότανο, βρογχίτιδα, γαστρικό έλκος, γρήγορη επούλωση, δερματικοί ερεθισμοί, δερματοπάθειες, διαστρέμματα, δωδεκαδάκτυλος, εγκαύματα, έγχυμα, εκδορές, έλαιο, ελκώδης κολίτιδα, επιδερμίδα, επουλωτικές ιδιότητες, ηρεμιστικές ιδιότητες, θεραπευτικά βότανα, θλάσεις, καλόγεροι, κατάγματα, κατάπλασμα, κιρσοί, ξηρός βήχας, παραγωγικός βήχας, πεπτικό έλκος, ποδάγρα, πόνοι μυών, πόνοι οστών, ραγίσματα, στυπτικές ιδιότητες, συλλογή βοτάνων, σύμφυτο, τενοντίτιδα, φλεγμονές ουροδόχου κύστης, φυσικό αποχρεμπτικό, ψωρίαση

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es