| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Σέλινο – Apium Graveolens

Το σέλινο, είναι ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούμε ευρέως στη μαγειρική, αλλά λίγοι γνωρίζουμε τις πραγματικά ευεργετικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν. Το βαρύ άρωμα του, κάνει αρκετούς να το αποφεύγουν, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη τους τη θρεπτική αξία του σέλινου, βγάζοντας το από την διατροφή τους.

Ξεκινάμε από τη σημαντική συμβολή του σέλινου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ιδανικό βότανο για αντιμετώπιση τόσο της υπέρτασης, όσο και της υψηλής χοληστερίνης. Παράλληλα, έχει την ιδιότητα να αυξάνει την έκκριση ουρικού οξέως. Η χρήση του σέλινου είναι κατάλληλη για διαβητικούς, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει τον μεταβολισμό και βοηθάει στη ρύθμιση του, ενώ βοηθάει στην αποβολή τοξινών. Το σέλινο τονώνει σημαντικά και θρέφει τον καταπονημένο οργανισμό, ενώ σε περιπτώσεις κρυολογήματος, βοηθάει στην αντιμετώπιση του πυρετού.

Σχετικά με το πεπτικό σύστημα, το σέλινο είναι από τα λίγα βότανα που ευεργετούν στο σύνολο, από το στομάχι, μέχρι το ουροποιητικό σύστημα. Προάγει την σωστή πέψη των τροφών, ενώ παράλληλα είναι πολύ καλό ορεκτικό. Είναι αντιμετεωρικό, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τονώνει σημαντικά τα πεπτικά όργανα. Το σέλινο επίσης θεωρείται ήπιο καθαρτικό και βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Σχετικά με το ουροποιητικό σύστημα, θεωρείται αντισηπτικό, διουρητικό, ενώ διεγείρει τα νεφρά προστατεύοντας από μολύνσεις ουροδόχου κύστης, κυστίτιδας και πέτρας στα νεφρά. Αντιμετωπίζει την ακράτεια επαρκώς, ενώ βοηθά συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της χολολιθίασης.

Πέραν του οργανισμού, τονώνει ιδιαίτερα πολύ και το πνεύμα. Η χρήση του σέλινου θεωρείται απαραίτητη σε περιπτώσεις υπερκόπωσης, πνευματικής ατονίας, νευρικής εξάντλησης και σε περιόδους πνευματικής εργασίας έντονα απαιτητικής. Είναι φυσικό αφροδισιακό και ήπιο ηρεμιστικό.

Το σέλινο, ως φυσικό αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό, χρησιμοποιείται για απολύμανση και επούλωση πληγών, ουλών αλλά και για μώλωπες. Η ήπια αναλγητική του δράση, βοηθά και σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και ρευματισμών.

Κάποιες μεμονωμένες ιδιότητες του σέλινου, είναι η αντιμυκητιακή του δράση σε κατάπλασμα, η προστασία και συμπληρωματική θεραπεία της βρογχίτιδας, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση της ζαλάδας. Το αφέψημα του σέλινου θεωρείται ιδανικό για αντιμετώπιση της μέθης. Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος, για χιονίστρες και για αμηνόρροια. Οι βλαστοί του σέλινου, θεωρούνται γαλακτογόνοι.

Το σέλινο δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από οποιουδήποτε τύπου νεφρική δυσλειτουργία και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αιθέριο έλαιο επειδή είναι δυνατό, πρέπει να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς με επίβλεψη ειδικού. Ενώ, η χρήση του αιθέριου ελαίου δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι είναι φωτοευαίσθητο.

Ετικέτες:αιθέριο έλαιο, ακράτεια, αμηνόρροια, ανοσοποιητικό σύστημα, αντιμετεωρικό, αντιμετώπιση μέθης, αντιμυκητιακή δράση, αντισηπτικό, αποβολή τοξινών, αρθρίτιδα, αρτηριακή πίεση, αρωματικά βότανα, αφέψημα, βότανα, βότανο, βρογχίτιδα, διαβήτης, διατροφή, διουρητικό, επούλωση πληγών, ήπιο αναλγητικό, ήπιο ηρεμιστικό, θεραπευτικά βότανα, κακοσμία στόματος, κατάπλασμα, κρυολόγημα, κυστίτιδα, μαγειρική, μεταβολισμός, μολύνσεις ουροδόχου κύστης, μώλωπες, νευρική εξάντληση, νεφρά, ουλές, ουρικό οξύ, ουροποιητικό σύστημα, πεπτικό σύστημα, πέψη, πνευματική ατονία, πυρετός, ρευματισμοί, σέλινο, στομάχι, υπερκόπωση, υπέρταση, φυσικό αντιφλεγμονώδες, φυσικό αφροδισιακό, φυσικό γαλακτογόνο, φυσικό καθαρτικό, φυσικό ορεκτικό, φωτοευαισθησία, χιονίστρες, χοληστερίνη, χολολιθίαση

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es