Ταραξάκο, τρόπος συλλογής δρόγης
Το ταραξάκο γνωστό και ως άγριο ραδίκι, είναι ποώδες πολυετές φυτό, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία, στα ελληνικά βουνά και δάση. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει αυτό το βότανο είναι άξια αναφοράς, όπως επίσης και το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό, από τα άνθη έως και τη ρίζα.
Για να συλλέξουμε σωστά το βότανο αυτό, πρέπει να ξέρουμε ότι τα φύλλα μαζεύονται πριν την άνθιση, δηλαδή κοντά στο Μάρτιο, τα άνθη από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και η ρίζα στην αρχή της άνοιξης και το φθινόπωρο. Δεν είναι απίθανο να συναντήσετε ανθισμένο το ταραξάκο και στο τέλος του φθινοπώρου. Τα φύλλα περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, γι’ αυτό καλό είναι να συλλέγονται πριν την ανθοφορία και όχι κατά τη διάρκεια της.
Ένα βότανο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Μεταξύ άλλων, το ταραξάκο περιέχει φώσφορο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο και χλωροφύλλη. Μεγάλη περιεκτικότητα έχουν τα φύλλα σε κάλιο και σίδηρο, ενώ όλο το φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε.
Η λίστα βέβαια δεν τελειώνει εκεί, συνεχίζοντας με φυτοστερόλες, ασπαραγίνη, ινουλίνη, κουμαρίνες και πολλά άλλα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά.
Τη ρίζα ταραξάκο μπορουμε να την κάνουμε κατάπλασμα, να την αποξηράνουμε και να την κάνουμε σκόνη για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση. Θεωρείται άψογο αποτοξινωτικό του οργανισμού και καταπολεμά άμεσα την κατακράτηση υγρών!
Διαβάστε περισσότερα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ταραξάκο και τις καλλυντικές χρήσεις του ταραξάκο!
άγριο ραδίκι, βοτανα θρεπτικη αξια, μέταλλα, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης, ταραξάκο