| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Δίκταμο – Origanum Dictamnus

Tο δίκταμο είναι ένα βότανο δυσεύρετο και λατρεμένο από αρχαιότατους χρόνους το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στον Ελλαδικό χώρο, σε ξερικά εδάφη. Στο συγκεκριμένο βότανο αποδίδονται πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, για αυτό θεωρείται κυρίως φαρμακευτικό.

Ενδείκνυται για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του πεπτικού συστήματος αλλά και για την αντιμετώπιση παθήσεων του στομάχου και των εντέρων. Θεωρείται τονωτικό του πεπτικού συστήματος, ενώ οι αντισπασμωδικές ιδιότητες του δίκταμου, το καθιστούν ιδιαίτερα κατευναστικό σε περιπτώσεις κολικών και γαστραλγίας.

Η ήπια αναλγητική δράση του εν λόγω βοτάνου, είναι ευεργετική σε περιπτώσεις πονοκεφάλων και πονόδοντων, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Το έγχυμα του δίκταμου, πέραν της καταπολέμησης της κεφαλαλγίας, χρησιμοποιείται επίσης για τις νευραλγίες, τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Θεωρείται ότι το δίκταμο ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματισμών και των αρθριτικών. Η εσωτερική χρήση (πόσιμη μορφή) βάμματος ή εγχύματος, τονώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, προλαμβάνοντας προβλήματα κυκλοφορικά και παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά.

Λόγω των επουλωτικών και αντισηπτικών ιδιοτήτων του, οι οποίες είναι αναγνωρισμένες από την αρχαιότητα, το δίκταμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση τραυμάτων και την αποφυγή μολύνσεων. Η χρήση μπορεί να είναι σε μορφή βάμματος, καταπλάσματος, ακόμα και εγχύματος.

Στο δίκταμο επίσης αποδίδονται αφροδισιακές ιδιότητες, ενώ είναι διαδεδομένη η χρήση του ως εμμηναγωγό σε περιπτώσεις αμηνόρροιας ή γυναικολογικών παθήσεων, κυρίως της μήτρας.

Η χρήση του εγχύματος του δίκταμου, βοηθάει σε περιπτώσεις κρυολογήματος και γρίπης, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα, ενώ παράλληλα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προλαμβάνοντας κρυολογήματα από ατονία του οργανισμού. Γενικά το δίκταμο προλαμβάνει την εξάντληση του οργανισμού καταπολεμώντας την ατονία και προσφέροντας αναζωογόνηση.

Έχει αναφερθεί αντιδιαβητική δράση, με μερική ρύθμιση της παραγωγής ινσουλίνης στον οργανισμό, καθώς επίσης ότι το έγχυμα του βοτάνου, προσφέρει προστασία και από παθήσεις του συκωτιού.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η χρήση του δίκταμου από εγκύους είναι απαγορευτική, καθώς και κάθε βοτάνου το οποίο θεωρείται εμμηναγωγό. Οποιοδήποτε εμμηναγωγό βότανο είναι παράλληλα και εκτρωτικό. Δεν υπάρχουν βέβαια άλλες καταγεγραμμένες παρενέργειες από τη κατανάλωση.

Ετικέτες:αναλγητικό, αντιδιαβητικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αρθριτικά, ατονία, αφροδισιακό, βότανα, βότανο, γαστραλγία, γρίπη, γυναικολογικές παθήσεις, δίκταμο, εμμηναγωγό, επουλωτική δράση, ημικρανίες, θεραπευτικά βότανα, καρδιαγγειακή λειτουργία, κρυολόγημα, παθήσεις του στομάχου, παθήσεις του συκωτιού, παθήσεις των εντέρων, πονόδοντος, πονοκέφαλο, ρευματισμοί, τονωτικό

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es